Οι αγρότες αποφασίζουν μετά την επαφή με Τσίπρα

Οι αγρότες αποφασίζουν μετά την επαφή με Τσίπρα
Ολοκληρώθηκε μετά από 5 περίπου ώρες η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τα κλιμάκια των αγροτών που δέχθηκαν να μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να κάνουν διάλογο με τον πρωθυπουργό.

Ο εκπρόσωπος των αγροτών από τα 39 μπλόκα, Βαγγέλης Παπαγιαννούλης, δήλωσε κατά την έξοδο του από το Μαξίμου ότι ο διάλογος ήταν ουσιαστικός και πως παρουσιάστηκαν προτάσεις.

"Παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας στον πρωθυπουργό για το  φορολογικό, το ασφαλιστικό και για το κόστος παραγωγής. Επιστρέφουμε στα μπλόκα μας και στις γενικές συνελεύσεις για να αποφασίσουμε την περαιτέρω πορεία του αγώνα μας", είπε.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των ανεξάρτητων μπλόκων της Πελοποννήσου, Αθανάσιος Τσιωτίνας, δήλωσε ότι "πήραμε τις προτάσεις της κυβέρνησης", για να συμπληρώσει ότι αυτές θα συζητηθούν στις γενικές συνελεύσεις. Ο ίδιος επισήμανε ότι "θα τα ζυγίσουμε όλα".

Διαβάστε: Τι δεν πήραν οι αγρότες από τον Τσίπρα

 


Ικανοποίηση για τη συνάντησή του με τους αγρότες αποτυπώνουν οι αναρτήσεις του Αλέξη Τσίπρα στο twitter.

Στις τρεις διαδοχικές αναρτήσεις του, ο πρωθυπουργός σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η μακρά συζήτηση που είχε με τους αγρότες "ακούμπησε σε όλα τα θέματα", που τους απασχολούν, και πως είναι σίγουρος ότι "οι συνελεύσεις των αγροτών θα σταθούν θετικά απέναντι στις ειλικρινείς προσπάθειες της κυβέρνησής μας να δοθούν λύσεις".

"Στα 25 μέτρα που εξαγγείλαμε αποτυπώνεται τόσο η κατανόηση όσο κι η επιθυμία να συνεχιστεί ο διάλογος από το Εθνικό Δίκτυο Αγροτικής Πολιτικής. Είμαι σίγουρος ότι οι συνελεύσεις των αγροτών, θα σταθούν θετικά, απέναντι στις ειλικρινείς προσπάθειες της κυβέρνησης μας να δοθούν λύσεις", αναφέρει.

Διαβάστε: Τσίπρας: Οι αγρότες θα σταθούν θετικά απέναντι στις προσπάθειες μαςΤι δήλωσε ο Τσίπρας


"Είμαι υπέρ του διαλόγου γιατί πιστεύω ότι μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις" ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τους εκπρόσωπους των αγροτών στο Μαξίμου και τους πρότεινε να δημιουργηθεί ένα συμβούλιο, όπου θα εκπροσωπείται και το αγροτικό κίνημα και θεσμικοί φορείς, που θα συνεργαστούν στις μεταρρυθμίσεις στο Αγροτικό.

"Αντιλαμβάνομαι πως το θέμα της εκπροσώπησης δημιουργεί πάντα ανταγωνισμούς. Δεν θέλουμε να παρέμβουμε και είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις φωνές και τις απόψεις. Θεωρούμε πως το αγροτικό κίνημα έχει ωριμάσει και μπορεί να εκφραστεί με αυτονομία και αυτοτέλεια", πρόσθεσε.

"Όχι μόνο μια εκπροσώπηση για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όσον τα ΜΜΕ προβάλλουν τα μπλόκα, αλλά μια αυθεντική παρουσία στη χάραξη πολιτικής", σημείωσε.

"Δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου χωρίς να λάβουμε υπόψη τις θέσεις και τις προτάσεις σας και από την άλλη πλευρά, δεν μπορούν οι δικές σας προτάσεις και θέσεις να μην λαμβάνουν υπόψη το συνολικότερο πρόβλημα του τόπου, τις δημοσιονομικές συνθήκες και το πλαίσιο που αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε", ανέφερε.

Και κατέληξε: "Δεν μπορούμε να βγάλουμε από το μυαλό μας ότι τα τελευταία πέντε χρόνια υπήρξε μια μεγάλη καταστροφή εθνικού πλούτου. Από τα 245 δισ. φτάσαμε στα 175 δισ. ΑΕΠ. Αν δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε τον εθνικό πλούτο και πρωτοπόρος χώρος είναι ο αγροτικός, τότε δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα, ούτε για συντάξεις, ούτε για έξοδο από την κρίση".

http://admin.nooz.gr/Uploads/tsiprasagrotes222161.jpg

Διαβάστε: Τα μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμουΟι δηλώσεις Τσίπρα στις κάμερες
Οι αγρότες προσέρχονται στο ΜαξίμουΤι πρότεινε ο Τσίπρας

Η διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ, βελτιώσεις στο ασφαλιστικό με την παροχή περισσότερων επιλογών εισφορών, ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, αλλά και δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής και ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, οριοθετούν, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο των βελτιωτικών προτάσεων της κυβέρνησης προς τους αγρότες."Πόρτα" Μαξίμου σε ομάδες αγροτών


Σε καταγγελία ότι δεν έγιναν αποδεκτοί στη συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου καταγγέλλουν οι νέοι αγρότες, ενώ ο εκπρόσωπος της  Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, Χρ. Γκόντιας, καταγγέλλει ότι δεν εγκρίθηκαν για να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου τα άτομα που είχαν διαλέξει με δημοκρατικές διαδικασίες.

Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατήγγειλε για την άρνηση της συνάντησης με Τσίπρα: "Μας στεναχωρεί πολύ αυτό. Έχουμε δύσκολες ημέρες μπροστά μας και τα νέα παιδιά περιμένουν και από εμάς κάποιες κινήσεις. Εμείς προσπαθήσαμε για διάλογο, η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν θέλει. Εμείς ήρθαμε για να συμμετάσχουμε στον διάλογο και μας είπαν ότι δεν είμαστε στη λίστα των ονομάτων".

Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων κατήγγειλε ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα της, λέγοντας ότι δεν επέτρεψαν στην πενταμελή επιτροπή που έχει εκλεγεί από τα μπλόκα τους να περάσει στο Μαξίμου.

Τι απαντάει το Μαξίμου

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας το θέμα αναφέρουν πως η κυβέρνηση έχει βάλει βέτο μόνο για έναν άνθρωπο, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν τοποθετημένος στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τώρα προσέρχεται ως συνδικαλιστής.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως αίτημα από την Ένωση νέων αγροτών δεν είχε κατατεθεί. Ωστόσο το Μαξίμου αναφέρει πως ευχαρίστως θα οριστεί συνάντηση μέσω και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.Σημειώνεται, πως ξεπεράστηκαν τελικώς οι επιφυλάξεις και οι αμφισβητήσεις κάθισαν στο τραπέζι του διαλόγου με τον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών, καθώς και οι εκπρόσωποι άλλων 38 μπλόκων που συμπαρατάσσονται μαζί τους.

Αυτά δήλωσαν προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα Τέμπη Παναγιώτης Καλογιάννης και από τις Μικροθήβες Χρήστος Μάντσιος, που θα συμμετάσχουν στο τραπέζι του διαλόγου.
 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software