Το ελληνικό έλλειμμα και ο ξένος Τύπος

Το ελληνικό έλλειμμα και ο ξένος Τύπος
Μεταξύ των πρώτων ειδήσεων τόσο στις εφημερίδες όσο και στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες βρίσκεται ο εκτροχιασμός του ελληνικού ελλείμματος για το 2011 στο 8,5% του ΑΕΠ έναντι δημοσιονομικού στόχου για 7,8%, όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή.

Σύμφωνα με το BBC, "η Ελλάδα λέει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα μειωθεί το 2011 και το 2012, αλλά θα είναι και πάλι εκτός των στόχων που έχουν θέσει ΕΕ και ΔΝΤ". Και συνεχίζει: "Μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ασκούσε μεγάλη πίεση στην ευρωζώνη, θα έβλαπτε τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ θα είχε σοβαρές επιπτώσεις και στη διεθνή οικονομία".

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αφιερώνει την πρώτη είδηση της ιστοσελίδας της στις εξελίξεις στην Ελλάδα, τιτλοφορώντας το κείμενο "Ελλάδα, 30.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων - Η Αθήνα ωστόσο παραμένει στην άκρη του γκρεμού".

Στη Γερμανία, η εφημερίδα Die Welt σε άρθρο της που τιτλοφορείται "Όποιος επικρίνει τους Έλληνες, θα πρέπει πρώτα να κοιτάξει τη Γερμανία", γράφει: "Ζητάμε πολλά από το προβληματικό παιδί της Ευρώπης...Ξεχνάμε ότι ούτε οι Γερμανοί έχουν βρει μια γρήγορη και μεθοδική λύση (στην κρίση), όπως θα έπρεπε σε ένα σύγχρονο κράτος".

Το CNN αναφέρει, από την πλευρά του, ότι "οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το ευρώ θα επιζήσει ως νόμισμα χωρίς να χάσει κανένα μέλος - ούτε καν την Ελλάδα".

Σε άρθρο του με τον τίτλο "Μην περιμένετε τη διάσπαση του ευρώ... ακόμη", το δίκτυο γράφει στην ιστοσελίδα του: "Οι φήμες για χρεοκοπία έχουν δημιουργήσει φόβους για διάσπαση της Ευρωζώνης. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα εμπόδια που υπάρχουν για έξοδο από το ευρώ είναι πολύ σημαντικά για να αποτελεί αυτή η έξοδος μια βιώσιμη λύση, ακόμα και αν υπάρχει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας".

Το Bloomberg, τέλος, αναφέρει ότι  ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δέχεται πιέσεις από την τρόικα να μειώσει ακόμα περισσότερο τις δαπάνες.
Powered by TUODY Software