«Το ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας έχει μεγαλύτερο κόστος»

«Το ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας έχει μεγαλύτερο κόστος»
Το «Obama-care» μείωσε, αλλά δεν εξάλειψε τον αριθμό των ανασφάλιστων υγείας και περίθαλψης, οι οποίοι φτάνουν τα είκοσι οκτώ εκατομμύρια στις ΗΠΑ, τόνισε μεταξύ άλλων, ο καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του City University της Νέας Υόρκης, Ντέιβιντ Χίμελστάιν, σε ομιλία του στο 18ο Συνέδριο της «Διεθνούς Ένωσης Πολιτικής Υγείας» (ΙΑΗΡΕ) με θέμα : «Ευρωπαϊκές πολιτικές υγείας στην εποχή της κρίσης και της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης».
Ταυτόχρονα, επικαλέστηκε στοιχεία ερευνών, υποστηρίζοντας ότι όσο μεγαλύτερη είναι η εμπλοκή ιδιωτών σε ένα σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας, τόσο ακριβότερο είναι το κόστος διοίκησης του. Για το σύστημα υγείας στις ΗΠΑ, ο κ. Χίμελστάιν εξήγησε ότι τα 2/3 των εσόδων του προέρχονται από «ομοσπονδιακούς φόρους» κι από εισφορές ασφάλισης, που όμως κατά το μεγαλύτερο μέρος τους διοχετεύονται στο σύστημα, μέσω ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και νοσοκομείων, για να παρέχουν υπηρεσίας υγείας προς τους ασφαλισμένους. Από την άλλη, τόνισε, η προσωπική συμμετοχή των ασφαλισμένων στα έξοδα, σε θεραπείες και φάρμακα, είναι διαρκώς αυξανόμενη.
Ο κ. Χιμελστάιν παρουσίασε συγκριτικά στοιχεία ιατρικών δαπανών των ΗΠΑ και του Καναδά κατά τα έτη 1960-2017, όπου φαίνεται ότι, ενώ μέχρι το 1970 οι δαπάνες υγείας ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα, μετά το 1970 εκτινάχθηκαν στις ΗΠΑ, λόγω της αυξανόμενης εμπλοκής ιδιωτικών εταιριών και υπηρεσιών στο σύστημα υγείας, σε σχέση με τον Καναδά, όπου το σύστημα βασίστηκε απευθείας στους φόρους των πολιτών.
«Οι ΗΠΑ ξοδεύουν τους περισσότερους πόρους για τη δημόσια υγεία, από κάθε άλλη ανεπτυγμένη χώρα», επεσήμανε ο αμερικανός καθηγητής. Η υγειονομική περίθαλψη στις ΗΠΑ έχει πολύ μεγαλύτερες δαπάνες, με πολύ λιγότερες επισκέψεις ασθενών κατά κεφαλήν στα νοσοκομεία, απ' ότι άλλες αναπτυγμένες χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Σουηδία, κ.α.), με μικρότερο προσδόκιμο ζωής από ότι σε άλλες αναπτυγμένες χώρες» είπε ο κ. Χίμελστάιν.
«Αυτά που πληρώνουμε για τον στρατό, για τον κ. Τραμπ και για την περίθαλψη του προέρχονται από φόρους» είπε ο κ. Χίμελστάιν και πρόσθεσε ότι «και το medicare για τους φτωχούς υλοποιείται μέσα από μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες βγάζουν δισεκατομμύρια». Υποστήριξε μάλιστα, ότι το πρόγραμμα που υλοποίησε η διακυβέρνηση Ομπάμα, προσομοιάζει με το ρεμπουμπλικανικής εμπνεύσεως πρόγραμμα που είχε προτείνει το 1971 ο πρόεδρος Νίξον, αλλά δεν είχε τότε υλοποιηθεί. Υπογράμμισε επίσης, ότι παραμένει υψηλός - παρότι μειώθηκε με το medicare act στα επίπεδα που ήταν το 2003 - ο αριθμός των ανασφάλιστων υγείας και περίθαλψης.
«Έχουμε, ακόμη, πάνω από 28 εκατομμύρια ανθρώπους που παραμένουν ανασφάλιστοι και παρά την εφαρμογή του «Obama - Care». Για κάθε χίλιους ανασφάλιστους, πάνω από ένας πεθαίνει το χρόνο, ακριβώς γιατί είναι ανασφάλιστος. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο, πεθαίνουν στις ΗΠΑ 29.000 άνθρωποι, επειδή δεν έχουν ασφάλιση…Το ένα τρίτο των αμερικανών δεν έχουν, ή έχουν μη ικανοποιητική ασφάλιση» είπε ο κ. Χίμελστάιν.
Ο κ. Χίμελστάιν αναφέρθηκε στην Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία υποστήριξε το σύστημα υγείας που πρότεινε ο γερουσιαστής Σάντερς, του κόμματος των Δημοκρατικών και η οποία έκανε μια μεγάλη έρευνα για αυτό. Ο ομιλητής επεσήμανε ότι παρά την σχετική πρόοδο που σημειώθηκε με το Obamacare, το Medicare Act, οι πολίτες των ΗΠΑ έχουν «χειρότερη πρόσβαση» στην ιατρική περίθαλψη, από ότι πολίτες σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου (Γερμανία, Ελβετία, Σουηδία, Γαλλία, κ.α.). Στα στοιχεία, που παρουσίασε ο κ. Χιμελστάιν, οι ΗΠΑ εμφανίζονται στην κορυφή των δαπανών υγείας μεταξύ ανεπτυγμένων χωρών, με δεύτερη την Ολλανδία και τρίτη πιο ακριβή τη Βρετανία. «Σας εξήγησα, πόσο πιο ακριβή είναι η ιδιωτική διαχείριση από τη δημόσια και δεν είναι εξαίρεση το Medicare Act» είπε ο αμερικανός καθηγητής.
«276 δισεκατομμύρια δολάρια ξοδέψαμε πέρυσι στις ΗΠΑ για να λειτουργήσουμε τα νοσοκομεία μας. Όσο πιο ιδιωτικοποιημένο είναι ένα σύστημα περίθαλψης, τόσο πιο μεγάλο είναι το κόστος διοίκησης του» είπε ο κ. Χιμελστάιν.
Τέλος αναφέρθηκε σε στοιχεία έρευνας της αμερικανικής κοινής γνώμης του 2016, που δείχνει ότι πολλοί επιθυμούν ένα «απλό, ενιαίο, ομοσπονδιακό σύστημα υγείας, κυβερνητικό, καθολικό, για όλους τους πολίτες». Μάλιστα, η δημοσκόπηση στους κόλπους των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών, έδειξε μια προτίμηση κοντά στο 75% και περίπου κοντά στο 50% στους κόλπους ψηφοφόρων των Ρεμπουμπλικανών. «Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες, ήθελαν την κατάργηση του Obama-care , όχι για να έρθει κάτι πιο φιλελεύθερο, αλλά για να έρθει αυτό το σύστημα» είπε ο αμερικανός καθηγητής.
Χαιρετισμοί στο Συνέδριο της ΙΑΗΡΕ
«Πιστεύω ακράδαντα ότι τα θέματα του συνεδρίου είναι παρά πολύ ενδιαφέροντα και η εμπειρία σας θα βελτιώσει τη δυνατότητα του συνεδρίου να μας δώσει προτάσεις για το μέλλον» τόνισε ο αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, καθηγητής, Ιωάννης Νηματούδης. «Εποικοδομητικές εργασίες» ευχήθηκε εκ μέρους του πρύτανη του ΑΠΘ, ο αντιπρύτανης κ. Βαρσακέλης. Τις ανισότητες, στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, σε σχέση με την πρόσβαση στο σύστημα υγείας και άλλες πτυχές ζητημάτων που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, έθιξε εκ μέρους του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο γιατρός Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.
 «Ολόκληρες ομάδες πληθυσμού δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, από την άλλη μεριά οι κρίσεις αυτές δεν είναι μόνο οικονομικές είναι και πολιτικές. Πρέπει να φτάσουμε σε νέα συστήματα. Ο δρόμος δεν είναι καθόλου εύκολος», είπε σε σύνδεση με την αίθουσα, μέσω skype, η πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Πολιτικής Υγείας, Φεριντέ Ακσου Τανίκ, επικρίνοντας ταυτόχρονα και την αφαίρεση των διαβατηρίων εκατοντάδων ακαδημαϊκών στην Τουρκία, μεταξύ αυτών και του δικού της διαβατηρίου, από το τουρκικό κράτος που δεν της επέτρεψε να παραβρίσκεται στο συνέδριο.
«Σήμερα υπογράψαμε μια αίτηση να μπορούν τα παιδιά σε όλη την Τουρκία να έχουν πρόσβαση σε όλα τα δικαιώματα (υγείας) και έγινε live streaming στην Τουρκία. Στη συνέχεια προβλήθηκε το βίντεο για τα σαράντα χρόνια της Διεθνούς Ένωσης Πολιτικής Υγείας. Στο θέμα των ανισοτήτων πρόσβασης στο σύστημα υγείας και στη συνάφεια τους με τις πολιτικές που εφαρμόζονται αναφέρθηκε μέσω skype, o καθηγητής του Πανεπιστημίου των ΗΠΑ, Johns Hopkins των ΗΠΑ και ιδρυτής της ΙΑΗΡΕ, Βιτσέντε Ναβάρο. «Το θέμα δεν είναι ο Τραμπ. Το θέμα είναι οι ψηφοφόροι του, πρέπει να εμβαθύνουμε στο γιατί, πολλοί από τους πιο φτωχούς πολίτες και ψηφοφόρους έκαναν αυτήν την επιλογή» είπε ο κ. Ναβάρο.
Τη συζήτηση συντόνισε ο καθηγητής ιατρικής του ΑΠΘ Αλέξης Μπένος. Το συνέδριο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας του ΑΠΘ, υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.
Η πρώτη μέρα των εργασιών πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του παλιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Το συνέδριο θα συνεχιστεί στο κτίριο του ΚΕΔΕΑ, από αύριο, μέχρι και την Κυριακή.
 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software