Το... "προκλητικό" ταξίδι του πάπα στη Μυτιλήνη

Το... "προκλητικό" ταξίδι του πάπα στη Μυτιλήνη
Σε λίγες μέρες ο Πάπας θα βρεθεί στη Λέσβο και θα επισκεφθεί τους πρόσφυγες την ώρα που η Ευρώπη περιχαρακώνεται και κλείνει τα σύνορα της. Ο Φραγκίσκος προχωράει σε μια πράξη μεγάλης συμβολικής σημασίας, αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Η Ευρώπη γιορτάζει τη συμφωνία με την Τουρκία. Το ρεύμα των προσφύγων και των μεταναστών στα δυτικά Βαλκάνια σταμάτησε. Πολλές χώρες τελειοποιούν την απομόνωσή τους απέναντι στους πρόσφυγες. Χτίζουν φράχτες και στέλνουν στρατιώτες στα σύνορα.

Το ταξίδι του Πάπα στη Λέσβο, το οποίο έχει επιβεβαιωθεί επίσημα μόνο από την ορθόδοξη Εκκλησία, λειτουργεί σαν πρόκληση. Ενώ οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να περιχαρακωθούν πίσω από φράχτες, εκείνος πηγαίνει αντίθετα στο ρεύμα, θέλει να συναντήσει τους πρόσφυγες και να περάσει λίγη ώρα μαζί τους.

«Δεν μπορεί να ανεχθεί κανείς να γίνει η Μεσόγειος ένα μεγάλο νεκροταφείο» δήλωσε στις 25 Νοεμβρίου του 2014 στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο. «Στα πλοιάρια βρίσκονται γυναίκες και παιδιά που χρειάζονται αποδοχή και βοήθεια. Λείπει η αμοιβαία υποστήριξη μέσα στην ΕΕ και υπάρχει ο κίνδυνος να δοθούν λύσεις που δεν θα σέβονται την αξιοπρέπεια των προσφύγων» είπε και μετά την ομιλία του χειροκρότησαν όλοι.
 
Το Στρασβούργο ήταν το δεύτερο ταξίδι του Φραγκίσκου μέσα στην Ευρώπη. Εννέα εβδομάδες πριν είχε βρεθεί στην Αλβανία, το πτωχοκομείο των Βαλκανίων. Το πρώτο του ταξίδι, 100 ημέρες μετά την εκλογή του, το έκανε στη Λαμπεντούζα. Το μικρό νησί που έχει γίνει συνώνυμο του θανάτου χιλιάδων ανθρώπων στη Μεσόγειο.

Σε ένα μήνα εκατοντάδες Γερμανοί και Ευρωπαίοι θα ταξιδέψουν στο Βατικανό, όταν θα απονεμηθεί στον Πάπα το βραβείο του Καρλομάγνου. Η Ευρώπη δηλαδή που δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του σήμερα, που περιχαρακώνεται, που φλερτάρει με ποικίλους εθνικισμούς, απονέμει ένα από τα σημαντικότερα βραβεία της σε έναν από τους μεγαλύτερους και προκλητικότερους επικριτές της.

Όποιος όμως τον ακούει θα πρέπει να πάρει πιο σοβαρά τα λόγια του στο Στρασβούργο και να σκεφθεί τα μηνύματα και τις πράξεις του όπως είναι οι επισκέψεις του στην Λαμπεντούζα και τη Λέσβο.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software