Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ αποσύρεται

Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ αποσύρεται
Σε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού οδήγησε τελικά το κλείσιμο της ΕΡΤ, μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στην τρίτη κατά σειρά σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπου προέκυψε αγεφύρωτη διαφωνία Σαμαρά- Κουβέλη, με αποτέλεσμα η ΔΗΜΑΡ να αποσύρει τους υπουργούς της από την κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε σε κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

Διαβάστε: Αποσύρει τους υπουργούς της η ΔΗΜΑΡ

Σαμαράς και Βενιζέλος απέρριψαν κάθε σενάριο προσφυγής στις κάλπες και -όπως όλα δείχνουν- θα συνεχίσουν ως δικομματική κυβέρνηση με νέα προγραμματική συμφωνία, κανόνες λειτουργίας και πρόσωπα. Και οι δύο κάλεσαν τον Φ. Κουβέλη να αναθεωρήσει τη στάση του, αφήνοντας ωστόσο σαφείς αιχμές για τη συμπεριφορά του.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής ο Α. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στην Θεσσαλονίκη και δεν αποκλείεται η συνάντηση με τον πρωθυπουργό να γίνει μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Οι δηλώσεις Σαμαρά το βράδυ της Πέμπτης

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε δήλωση, στην οποία τόνισε ότι "προέχει να συνεχιστεί το έργο της κυβέρνησης" και πως "κανείς δεν θέλει εκλογές, κανείς δεν θέλει ακυβερνησία", για να δώσει τη διαβεβαίωση: "Μας μένουν άλλα 3 χρόνια. Θα τα εξαντλήσουμε για το καλό του ελληνικού λαού".

Είπε ότι ελπίζει στη στήριξη και της ΔΗΜΑΡ, για να υπογραμμίσει πάντως ότι "θα προχωρήσουμε όπως και να' χει με επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας".

Ο Α. Σαμαράς παρουσίασε και το πλαίσιο της διαφωνίας του με τον κ. Κουβέλη, περιγράφοντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις Σαμαρά: Θα εξαντλήσουμε την τετραετίαΠρώτος έκανε δηλώσεις ο Φ. Κουβέλης, τονίζοντας ότι δεν επήλθε συμφωνία ανάμεσα σε εκείνον και τον πρωθυπουργό.

"Δεν προέκυψε ο κοινός πολιτικός τόπος για την ΕΡΤ. Επανέφερα την πρόταση της ΔΗΜΑΡ ότι η αναδιοργάνωση πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ σε κίνηση και όλους τους εργαζόμενους. Η αναδιοργάνωση να γίνει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Δεν πρόκειται για διαδικαστικό ζήτημα. Αφορά στην ουσία του ζητήματος. Το μαύρο ήταν συγκεκριμένη επιλογή. Επέμενα ότι θα πρέπει αυτός να είναι ο κοινός πολιτικός τόπος. Για μας είναι ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας", τόνισε.

Και πρόσθεσε: "Παρά τη διαταγή του ΣτΕ η απόφαση δεν έτυχε εφαρμογής όπως όφειλε να πράξει η κυβέρνηση, το μαύρο με ό,τι αυτό συμβολίζει παραμένει στους τηλεοπτικούς δέκτες. Η ΔΗΜΑΡ σε καμία περίπτωση δεν εγκαταλείπει τη μεταρρυθμιστική της πολιτική. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο επιμείναμε".

"Ναι στην αναδιοργάνωση, ναι στον εξορθολογισμό του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού Φορέα αλλά όχι σε πράξεις και σε ενέργειες οι οποίες προσβάλουν τη νομιμότητα", είπε.

"Η κυβέρνηση προχώρησε στην έγκριση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου παρά την αντίθεση της ΔΗΜΑΡ που τη γνώριζε. Προχώρησε ερήμην των υπουργών της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι επιλογή άρνησης της συλλειτουγίας", υπογράμμισε και κατέληξε: "Δεν είναι δικιά μας ευθύνη ότι δεν βρέθηκε κοινός τόπος".

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις Κουβέλη: Δεν προέκυψε κοινός πολιτικός τόποςΑκολούθησαν οι δηλώσεις Βενιζέλου
: "Η κατάσταση για τη χώρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Πριν από μέρες βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο θεσμικό πρόβλημα λόγω της ατυχούς πρωτοβουλίας της ΝΔ να λειτουργήσει μονομερώς και να μαυρίσει την οθόνη, προκαλώντας θεσμικό πρόβλημα στη χώρα", είπε και πρόσθεσε:

"Ζητήσαμε να επαναληφθούν οι εκπομπές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης όπως επιτάσσει και η απόφαση του ΣτΕ και το κράτος δικαίου".

Επισήμανε ότι "έχει ανοίξει ζήτημα πολιτικής σταθερότητας εν μέσω κρίσης", υπογραμμίζοντας ότι για το ΠΑΣΟΚ το μείζον είναι "η αποκατάσταση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών". "Ταυτοχρόνως έχει ανοίξει ζήτημα για την υπόσταση της κυβερνητικής συμμαχίας", πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις διαβουλεύσεις των εταίρων για την ΕΡΤ
, είπε ότι "έχουν γίνει βήματα προσέγγισης και κινήσεις επανόρθωσης. Δεν μας ικανοποιούν πλήρως. Αποδέχεται όμως ο πρωθυπουργός και άρα το κόμμα της ΝΔ, την άμεση επαναλειτουργία των εκπομπών της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης σε όλες τις συχνότητες και την άμεση επαναπρόσληψη περίπου 2.000 εργαζομένων με ειδική μέριμνα για τα Μουσικά Σύνολα".

"Η μεταβατική κατάσταση μας επιτρέπει να συζητήσουμε για το πολύ πιο μεγάλο θέμα, που είναι η διακυβέρνηση για την πορεία του τόπου. Η επαναθεμελίωση της κυβέρνησης συνεργασίας. Είναι προφανές ότι όταν μετέχουμε σε μία ευθύνη, μετέχουμε όλοι σε μία ευθύνη. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί το α λα καρτ", είπε.

Κατόπιν διατύπωσε την βούληση να συνεχίσει ως τρικομματική η κυβέρνηση: "Θέλουμε να λειτουργούν οι θεσμοί, η Βουλή, τα συντονιστικά των κομμάτων".

Τέλος έθεσε το δίλημμα των πρόωρων εκλογών
: "Το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εκλογές, αλλά σεβόμαστε τον πολίτη. Δεν θέλει ο κόσμος εκλογές. Θέλει κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο".

Και διερωτήθη κατά πόσο θα βοηθούσε τους εργαζόμενους της ΕΡΤ η προσφυγή στις κάλπες.

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις Βενιζέλου: Θέλουμε η κυβέρνηση να συνεχίσειΗ σειρά των γεγονότων


Βενιζέλος και Κουβέλης προσήλθαν στη σύσκεψη με σκληρές γραμμές, οι οποίες αποφασίστηκαν μετά από συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων.

Αναλυτικά:
Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ- Οι θέσεις της ΔΗΜΑΡ

Το Μαξίμου διεμήνυε ότι η λύση περιλαμβάνει την ίδρυση νέου φορέα ραδιοτηλεόρασης, σημειώνοντας εμφατικά ότι "δεν επανιδρύεται η ΕΡΤ". Θα υπάρξει ένας ενδιάμεσος μεταβατικός φορέας, το προσωπικό του οποίου θα εργαστεί με τρίμηνες συμβάσεις έργου.

Στις 21.00 άρχισε η σύσκεψη, μετά και την άφιξη του πρωθυπουργού από τη Βιέννη, όπου είχε συνάντηση και με την καγκελάριο Μέρκελ.

Στις 22.00 η σύσκεψη διεκόπη και οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης κάλεσαν άμεσα νέα σύγκληση των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων.

Στις 22.20 αποχώρησαν οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Στις 22.30 έγινε γνωστό ότι στο Μαξίμου κλήθηκαν "γαλάζιοι" υπουργοί και ο πρόεδρος της Βουλής.

Ακολούθησε ένας καταιγισμός πληροφοριών και σεναρίων, ενώ τα πράγματα μπήκαν σε μία σειρά μετά από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών.

Οι υπουργοί κατά την αποχώρηση τους από το Μαξίμου, περί τις 02.00, είχαν κοινό μοτίβο στις δηλώσεις τους: "Συνεχίζουμε στο δρόμο της ευθύνης και των μεγάλων αλλαγών που χρειάζεται η χώρα".

Σε ερώτηση προς τον γραμματέα του υπουργικού Συμβουλίου Τ. Μπαλτάκο αν η κυβέρνηση θα είναι δικομματική, απάντησε: "Απ' ότι φαίνεται...".

Εσωτερικές αντιδράσεις:


Εξωτερικές αντιδράσεις:

Απόφαση ΣτΕ

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, το τμήμα αναστολών της Ολομέλειας του ΣτΕ ακολούθησε με την απόφασή του την πρόσφατη προσωρινή διαταγή του Κ Μενουδάκου, κάνοντας εν μέρει αποδεκτή την αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ με την οποία ζητάει να ανασταλεί η απόφαση Στουρνάρα και Κεδίκογλου, με την οποία διαλύεται η ΕΡΤ ΑΕ.

Ειδικότερα οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι πρέπει:

1) Να ανασταλεί η εκτέλεση της επίμαχης υπουργικής απόφασης ως προς το μέρος κατά το οποίο προβλέπει ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ ΑΕ

2) Ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ ΑΕ παραμένουν ανενεργές.


Διαβάστε: ΣτΕ: Επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης
Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τον αγώνα τους, "αν δεν ανοίξει η ΕΡΤ".

Απορρίπτουν όλα τα σενάρια και δηλώνουν ότι θα αντιδράσουν. Όπως τονίζουν, δεν θα δεχθούν εκκαθαριστές και διοικήσεις "που ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία".

Αποκλειστικά στο vima.gr: Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: «Η ΕΡΤ με τη μορφή που τη γνωρίζαμε τελείωσε»


Οι εξελίξεις στην ΕΡΤ: Τρίτη 11/6, Τετάρτη 12/6, Πέμπτη 13/6, Παρασκευή 14/6, Σάββατο 15/6,  Κυριακή 16/6, Δευτέρα 17/6, Τρίτη 18/6, Τετάρτη 19/6

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software