Υπόθεση λίστας: Απαντήσεις δίνει το στικάκι

Υπόθεση λίστας: Απαντήσεις δίνει το στικάκι
Φως στα πολλά σκοτεινά μονοπάτια της υπόθεσης της "Λίστας Λαγκάρντ" επιχειρούν να ρίξουν οι οικονομικοί εισαγγελείς, με τη συνδρομή και των ειδικών της τεχνολογίας. Αντικείμενο εξαιρετικού ενδιαφέροντος είναι το επίμαχο στικάκι, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων και του Έθνους, "μίλησε".

Τι είπε; Κατ' αρχάς το usb με τα ηλεκτρονικά αρχεία από τη λίστα Λαγκάρντ μπορεί, όπως έλεγαν δικαστικοί κύκλοι, να αποκαλύψει την ημερομηνία "γέννησης" του, λειτουργώντας  με αυτό τον τρόπο ως φάρος που θα ρίξει φως στις έρευνες των κυρίων Πεπόνη και Μουζακίτη.

Πηγές αναφέρουν ότι οι εισαγγελείς έχουν στη διάθεση τους αυτή την πληροφορία και ως εκ τούτου κινούνται με την πάγια τακτική τους: Στεγανοποιούν την έρευνα, προκειμένου να αποφύγουν τις διαρροές.

Στο επίκεντρο της έρευνας των εισαγγελέων βρίσκεται ο εντοπισμός του προσώπου (ή των προσώπων) που ανέλαβε τη φύλαξη του πρωτότυπου αρχείου που διέθετε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προτού χαθεί (όπως υποστηρίζει ο άλλοτε τσάρος), καθώς επίσης του συνεργάτη που αντέγραψε το αρχείο μετατρέποντάς το από CD σε στικάκι.

Η διαδρομή του usb

Το επίμαχο usb έφτασε στα χέρια των εισαγγελέων από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, μέσω Μαξίμου, το οποίο το διαβίβασε στο ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Νέων, με βάση αυτή τη διαδρομή -και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο κύκλος των μαρτύρων που έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα αφορά αποκλειστικά το περιβάλλον Παπακωνσταντίνου-, νομικοί εκτιμούν ότι η εισαγγελική έρευνα εστιάζεται προς την πλευρά του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο οποίος άλλωστε έχει παραδεχθεί ότι λίγο προτού αποχωρήσει από τη θέση του παρέδωσε ένα στικάκι στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Διώτη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισαγγελείς, με το ίδιο σκεπτικό, οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι ο κύκλος των υπόπτων θα κλείσει στο πρόσωπο του Γ. Παπακωνσταντίνου, συνεπώς αφαιρούν από το κάδρο τον Ευ. Βενιζέλο.

Παράλληλα, υπό διερεύνηση βρίσκεται το εάν το αποδεικτικό υλικό που έχει περιέλθει στην κατοχή των εισαγγελέων αποτελεί το αρχικό usb, στο οποίο αντιγράφηκαν τα αρχεία του αυθεντικού CD πριν από την απώλειά του, ή πρόκειται για ένα διαφορετικό στικάκι στο οποίο αντιγράφηκε αυτή τη φορά το περιεχόμενο του αρχικού usb.

Πληροφορίες που επικαλούνται τα Νέα αναφέρουν ότι κανένας από τους τέσσερις συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου, που έχουν εξεταστεί, δεν έχει καταθέσει ότι παρέλαβε από τα χέρια του πρώην υπουργού προς φύλαξη το πρωτότυπο ηλεκτρονικό αρχείο.

Επίσης, ουδείς εξ αυτών φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη για τη μετεγγραφή του επίμαχου υλικού σε usb.

Τις απορίες αυτές οφείλει να λύσει ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου, κάτι που ήδη προανήγγειλε στις τελευταίες παρεμβάσεις του μέσω των ΜΜΕ.

Οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος, Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, φέρονται ότι είναι σε θέση να γνωρίζουν ακριβώς πότε αντιγράφηκε το αρχικό αρχείο της λίστας Λαγκάρντ στο USB memory stic

Άφησε ίχνη ο παραχαράκτης της λίστας

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, οι εξειδικευμένες γνώσεις των αξιωματικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μένουν αναξιοποίητες.

Ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι η συμβολή των εξειδικευμένων αστυνομικών θα μπορούσε να αποβεί καθοριστική και να δώσει απαντήσεις για τις αλλοιώσεις στη λίστα, οι ειδικοί της υποδιεύθυνσης δεν έχουν κληθεί να συνδράμουν ή να προσφέρουν τις γνώσεις τους στη Δικαιοσύνη.

Στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτει μάλιστα ότι δεν κλήθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Δικαιοσύνη.

"Πιστεύουμε ότι λόγω ηλεκτρονικού αναλφαβητισμού, θα υπάρχουν ίχνη στο στικάκι, τα οποία θα μπορούσαν να αποκαλύψουν πολλά στοιχεία για την ταυτότητα της επεξεργασίας που έχει υποστεί η λίστα, καθώς και για την πορεία της από... υπολογιστή σε υπολογιστή", σημειώνει.

Και προσθέτει: "Δυστυχώς, από την ίδια "ασθένεια" πάσχει, όπως φαίνεται, και η Δικαιοσύνη, αφού μέχρι σήμερα κανείς δεν μας έχει καλέσει για οποιαδήποτε βοήθεια, την οποία είμαστε έτοιμοι φυσικά να δώσουμε όποτε μας ζητηθεί".

Διαβάστε:

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software