Βενιζέλος: Θέλουμε η κυβέρνηση να συνεχίσει

Βενιζέλος: Θέλουμε η κυβέρνηση να συνεχίσει

Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δήλωσή του πριν τη συνεδρίαση της Κ.Ο. και του Π.Σ. του Κινήματος και μετά την ωριαία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να υποχωρήσει από τη θέση της για την ΕΡΤ.

Απέδωσε, αρχικά την κρισιμότητα της κατάστασης στην απόφαση της κυβέρνησης «να κλείσει την ΕΡΤ, να μαυρίσει την οθόνη, δημιουργώντας θεσμικό και δημοκρατικό πρόβλημα». Και τόνισε ότι πρέπει να επαναληφθούν οι εκπομπές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, σε όλες τις συχνότητες, όπως, άλλωστε, επιτάσσει η απόφαση του ΣτΕ και ο σεβασμός της Δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου.

Όπως τόνισε, οι πολίτες ένιωσαν να προσβάλλονται οι ευαισθησίες τους από την απόφαση της ΝΔ.

Τόνισε επίσης ότι πλέον το μεγάλο θέμα είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας των θεσμών και ειδικότερα η άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας της ΕΡΤ.

Το θέμα της ΕΡΤ, όπως είπε, άνοιξε το ζήτημα της ύπαρξης και της προοπτικής της κυβέρνησης
σε μια κρίσιμη περίοδο κι ενώ προηγήθηκαν οι μεγάλες θυσίες των Ελλήνων και ενόψει των μεγάλων προβλημάτων που υπάρχουν προς αντιμετώπιση και των δύσκολων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

Σχετικά με το θέμα της ΕΡΤ, το οποίο αποτέλεσε και την αφορμή να εκδηλωθεί ανοιχτά η κυβερνητική κρίση, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι έθεσε το μείζον θέμα της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με το σύνολο του προσωπικού της.

Στο θέμα αυτό, τόνισε, ότι από την πλευρά του πρωθυπουργού και της ΝΔ έγιναν βήματα προσέγγισης, τα οποία δεν ικανοποιούν πλήρως το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν παραγνωρίζονται.

Ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ, είπε, αποδέχθηκαν την άμεση επαναλειτουργία των εκπομπών της ΕΡΤ και την άμεση επαναπρόσληψη 2.000 εργαζομένων και να ληφθεί ειδική μέριμνα για τα μέλη των μουσικών συνόλων.

Όλα αυτά, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έδωσαν τη δυνατότητα να συζητηθεί το θέμα της επαναθεμελίωσης της κυβερνητικής συνεργασίας, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τώρα το ΠΑΣΟΚ δέχθηκε προσβολές και αλαζονικές συμπεριφορές από τους άλλους εταίρους , οι οποίοι δεν άκουσαν τις προτάσεις του σε κρίσιμες στιγμές.

Η κριτική Βενιζέλου εστιάσθηκε περισσότερο στον πρωθυπουργό και τη ΝΔ, καθώς ανέφερε ως παράδειγμα τη μη αποδοχή της πρότασης να συμφωνηθεί πρώτα το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και μετά να συζητηθούν τα επιμέρους μέτρα και η ρήτρα της βαθύτερης ύφεσης.

Τάχθηκε υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας από την τρικομματική κυβέρνηση, χωρίς εκπλήξεις μεταξύ των εταίρων και χωρίς μικροκομματισμούς.

Τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αποδέχεται συνεργασίες α λα καρτ
και ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να είναι τρικομματική, καλώντας και τη ΔΗΜΑΡ να συμμετέχει στην προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εκλογές και είναι άλλο πράγμα οι δημοσκοπήσεις και άλλο πράγμα η αστείρευτη δυναμική της δημοκρατικής παράταξης, προσθέτοντας ότι οι εκλογές δεν είναι η λύση που θέλει ο κόσμος.

Αντίθετα, είπε, θέλει μια κυβέρνηση που να λειτουργεί που να λειτουργεί άμεσα και αποτελεσματικά και να έχει προοδευτικό πρόσωπο και αυτό, υπογράμμισε, «πρέπει να του το δώσουμε».


  
Τι αποφάσισε το ΠΑΣΟΚ


Τη στήριξη για τη συζήτηση που θα γίνει για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης, έλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με πηγές του Κινήματος.

Σύμφωνα με τις πηγές της Ιπποκράτους, υπήρξε μεγάλη συζήτηση για το θέμα της επικαιροποίησης της συμφωνίας.

Συνοψίζοντας την κεντρική ιδέα από αυτή τη συζήτηση, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι «η μάχη που θα δοθεί τώρα είναι για την προγραμματική συμφωνία» και συμπλήρωναν πως «θα απαιτηθεί να είναι διαφορετικοί οι κανόνες λειτουργίας».

Σημείωναν δε ότι «πρέπει να μπούμε πλέον δυναμικά στη διαπραγμάτευση με τους ξένους εταίρους με στόχο τη βελτίωση του προγράμματος, σε όποια σημεία γίνεται».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όσον αφορά στον αριθμό των περίπου 2.000 εργαζόμενων που, όπως ανακοινώθηκε, θα εργαστούν κατά την επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στη μεταβατική κατάσταση, οι 150-200 εξ αυτών θα αφορούν στα μουσικά σύνολα για τα οποία θα διαμορφωθεί ειδικό θεσμικό πλαίσιο.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτός είναι περίπου ο αριθμός εργαζομένων που αναμένεται να επαναπροσληφθούν στο νέο σχήμα.

Ως προς αυτό, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι ο κ. Βενιζέλος στις συζητήσεις μεταξύ των τριών αρχηγών έδινε από την αρχή τη μάχη της "επόμενης ημέρας" για τους εργαζόμενους.

Κατά τις ίδιες πάντα πηγές, από τους υπόλοιπους 650 από το σύνολο των 2.650 εργαζομένων που είχε η ΕΡΤ, οι περίπου 400 ήταν εργαζόμενοι που είχαν και δεύτερη εργασία, μια κατηγορία αφορά σε εκείνους που κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, ενώ μια άλλη κατηγορία αφορά σε εκείνους που προσελήφθησαν κατά τον τελευταίο χρόνο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η επιτροπή προσωπικοτήτων
, που θα εγγυάται το νέο σχήμα και την ανεξαρτησία του μεταβατικού σχήματος, αναμένεται να συσταθεί εντός του δεκαημέρου και πως εάν κρίνει η επιτροπή ότι χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων, ο πρωθυπουργός συμφωνεί με αυτό.

Όσον αφορά στη συζήτηση που έγινε στην κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο. και του Π.Σ., μεταξύ αυτών που τοποθετήθηκαν, ο Κώστας Σκανδαλίδης είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το περιεχόμενο της επικαιροποιημένης προγραμματικής συμφωνίας πρέπει να είναι προαπαιτούμενο για την τελική στάση του ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θάνος Μωραΐτης εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις για τη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη «με την τροπή που πήραν τα πράγματα», ενώ τόνισε τη σημασία μιας ουσιαστικά επικαιροποιημένης συμφωνίας.

Επιφυλάξεις εξέφρασε και η Θοδώρα Τζάκρη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτίμησε ότι «εφόσον σταθεί αυτή η κυβέρνηση, ενδέχεται να μην πάει πολύ μακριά», λόγω, όπως είπε, των ανοικτών ζητημάτων οικονομικής φύσης που θα έχει μπροστά της για να αντιμετωπίσει στο προσεχές διάστημα.


Οι εξελίξεις στην ΕΡΤ: Τρίτη 11/6, Τετάρτη 12/6, Πέμπτη 13/6, Παρασκευή 14/6, Σάββατο 15/6,  Κυριακή 16/6, Δευτέρα 17/6, Τρίτη 18/6, Τετάρτη 19/6

Powered by TUODY Software