Παππάς: Να γίνει το ΕΣΡ και ο διαγωνισμός

Παππάς: Να γίνει το ΕΣΡ και ο διαγωνισμός
«Αισθάνομαι ότι σα να βρήκαμε έναν πολυτραυματία, να τον φορτώσαμε στο ασθενοφόρο που ήταν στο πλάι του δρόμου και να μας λένε ότι δεν δικαιούστε να τον πάτε στο θεραπευτήριο αλλά πρέπει να τον πάει ο οδηγός», είπε ο Νίκος Παππάς λίγο προτού κλείσει η μαραθώνια συνεδρίαση με επίδικο τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου και τις τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση σε συνέχεια της διάσκεψης του ΣτΕ.

Πρόσθεσε ότι το ΕΣΡ δεν ήταν σε νόμιμη σύνθεση και το ΣτΕ απέρριπτε τα πρόστιμα που επέβαλε στα κανάλια. Τα κανάλια προσέφευγαν στο ΣτΕ λέγοντας ότι δεν έχει νόμιμη σύνθεση και άρα δεν μπορεί να βάζει τα πρόστιμα. Και εσείς μας λέτε ότι έπρεπε να κάνουμε διαγωνισμό με αυτό το ΕΣΡ.

Τόνισε ότι όλοι έχουν αποδεχθεί σήμερα ότι και ΕΣΡ πρέπει να γίνει, και διαγωνισμός να προχωρήσει και τίμημα να καταβληθεί. Εκτός από την πρόταση της ΝΔ στην οποία δεν είναι πολύ καθαρό πως θα καθοριστεί το τίμημα, δεν άκουσα από τα άλλα κόμματα για πρόταση ότι δεν πρέπει να καταβληθεί το τίμημα, είπε και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι κεκτημένο διότι διεξήχθη διαγωνισμός και απεδείχθη ότι υπάρχει αξία πάνω στον πόρο που λέγεται τηλεοπτικές συχνότητες» και ότι «αυτό είναι μια αξία που η πολιτική εξουσία χάριζε».

Είπε επίσης ότι αποδέχθηκε να προβλεφθεί η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ και στην τιμή εκκίνησης.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια που είχε καταβάλει η κυβέρνηση για να οικοδομήσει συναινέσεις στο Ν. 4339/2015 είπε ότι από τα 15 άρθρα που αφορούν το διαγωνισμό, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ψήφισε τα 9 άρθρα, η Ένωση Κεντρώων τα 8 και το Ποτάμι τα 5 άρθρα του νόμου.

Προϋποθέσεις, προέλευση κεφαλαίων, αξιολογήσεις είναι θέματα που ψηφίστηκαν, είπε και σημείωσε ότι από κοινού ψηφίστηκαν άρθρα που ανέβαζαν τον ποιοτικό πήχη.

Ο Νίκος Παππάς είπε ότι στη βάση του Ν. 4339/2015, που είναι ψηφισμένος νόμος του κράτους, η ανεξάρτητη αρχή, «είναι ευχή όλων», θα διεξάγει το διαγωνισμό, «γιατί δεν θα πάμε σε κατάσταση που νομοθετούν οι ανεξάρτητες αρχές γιατί οι ανεξάρτητες αρχές εφαρμόζουν τους ψηφισμένους νόμους».

«Η Δευτέρα είναι μπροστά, προσχήματα πλέον δεν υπάρχουν, ο ομιλών δεν θα κάνει κανένα σχόλιο για κανένα πρόσωπο, διότι η Βουλή είναι αρμόδια να ανιχνεύσει τις δυνατότητες συναίνεσης», είπε και τόνισε ότι τα 27 χρόνια ανομίας κανείς δεν μπορεί να πει ότι ήταν καλώς καμωμένα και ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να περάσει στον επόμενο βαθμό ωρίμανσης ώστε και ΕΣΡ να γίνει και διαγωνισμός και τίμημα να καταβληθεί, αλλιώς θα είμαστε υπόλογοι.

Σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ στην τιμή εκκίνησης

Απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, με βάση την τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππα, την οποία έκανε δεκτή ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Με αφορμή την αποδοχή της εν λόγω τροπολογίας, ο αρμόδιος υπουργός κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναγνωρίσουν ως ακόμη ένα βήμα για τη σύνεση, τη σύνθεση και τη συναίνεση, αυτήν την κίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης.

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο κ. Παππάς, όταν διεξαγόταν η συζήτηση για τον νόμο 4339 και ζητήθηκε και η γνώμη των εναπομεινάντων μελών του ΕΣΡ, για πολλές από τις ρυθμίσεις του, η τοποθέτησή τους - διά επιστολής τους στην αρμόδια επιτροπή - ήταν πως δεν μπορούν να αποφανθούν για τον εξοπλισμό των τηλεοπτικών σταθμών, τις κτιριακές υποδομές, για τον τύπο των εγγυητικών επιστολών, ακόμη και για τη βιωσιμότητά τους. «Άρα χαιρετίζω, την πορεία της συζήτησης - εκτός από μία δύο παρεκτροπές - και νομίζω ότι μπορούμε να την ολοκληρώσουμε σήμερα και να πάμε, καλή τη πίστη, στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το αναγκαίο βήμα», κατέληξε στην παρέμβασή του ο κ. Παππάς.Διαβάστε:Νέος «γύρος» αντιπαράθεσης για την προσπάθεια ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου στη Βουλή, στη συζήτηση τροπολογίας για την αναστολή του άρθρου 2 του νόμου Παππά, που κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ και που μετέθετε την εξουσία για τον διαγωνισμό από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση.

Στις 11 το πρωί κατατέθηκε, εξάλλου, μια ακόμη τροπολογία, σύμφωνα με την οποία θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, ενισχύεται ο θεσμικός ρόλος του ΕΣΡ και προβλέπεται ότι ο καθορισμός των δημοπρατούμενων αδειών θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ, η οποία θα είναι δεσμευτική.


Παρέμβαση Παππά

«Αυτή η πλειοψηφία είναι αποφασισμένη. Και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει»
, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και ζήτησε όλοι να συμβάλουν προκειμένου στη Διάσκεψη της Δευτέρας να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.

«Νομίζω ότι μετά από πολλά επεισόδια στο ζήτημα των αδειών αυτή τη στιγμή διαγράφεται μια πορεία σύγκλισης των κομμάτων. Στην τελευταία Διάσκεψη διαφάνηκε ότι πολλά κόμματα θέλουν να ανταποκριθούν στη συνταγματική τους υποχρέωση και να συμβάλουν στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Φέρνουμε λοιπόν σήμερα δύο τροπολογίες.

Η πρώτη αφορά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στη ΓΓΕΕ -θυμίζω ότι το 2Α μετέφερε για την πρώτη και μόνη φορά της εφαρμογής του νόμου την αρμοδιότητα από το ΕΣΡ στη ΓΓΕΕ, πληροφορούμαστε ότι με οριακή πλειοψηφία κρίθηκαν αντισυνταγματικές διατάξεις του», είπε και προσέθεσε:

«Η κυβέρνηση φέρνει τροπολογία σήμερα αλλά οφείλω να θυμίσω ότι στο παρελθόν δεν ήταν αυτή η πρακτική. Υπήρχαν σταθμοί χωρίς άδεια και ένα ΕΣΡ του οποίου η νομιμότητα είχε αμφισβητηθεί. Ερχόμαστε να αναστείλουμε το 2Α αν και είναι εκ του περισσού διότι αυτό προέβλεπε τη μεταφορά της αρμοδιότητας για μία και μόνη φορά. Είναι προφανές ότι οποιοσδήποτε διαγωνισμός στο εξής θα γίνει από το ΕΣΡ».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη δεύτερη τροπολογία η οποία αφορά τον αριθμό των αδειών.

«Θυμίζω ότι σε όλα τα προηγούμενα νομοθετήματα ο αριθμός των αδειών ήταν θέμα υπουργικής απόφασης με γνώμη του ΕΣΡ. Δυστυχώς αποτέλεσε την πέτρα του σκανδάλου και έγινε σφοδρή και ανήθικη κριτική. Φέρνουμε τη ρύθμιση όπου η αιτιολογημένη γνώμη γίνεται σύμφωνη. Είναι μια γενναία ρύθμιση από την κυβέρνηση».

Διαβάστε: Κόντρα Κεδίκογλου - Παππάhttp://admin.noz.gr/Uploads/pappas311161.jpg

Βενιζέλος


«Σήμερα έρχεται η Βουλή να πιστοποιήσει μια βαρυσήμαντη πολιτική ήττα της κυβέρνησης, έρχεται να καταγράψει την απόρριψη μιας ολόκληρης αφήγησης, καταρρέει ένας ακόμη μύθος», είπε ο Ευ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι αυτό επηρεάζει τη σχέση της κυβέρνησης με το εκλογικό σώμα.

Πρόσθεσε ότι ήταν αντισυνταγματικό να έρχεται η κυβέρνηση και να παύει τη θητεία των μελών του ΕΣΡ, να αφαιρεί της αρμοδιότητες του ΕΣΡ και να εισάγει την ολιγοπωλιακή αντίληψη για τον αριθμό των αδειών.

Είπε ακόμη, ότι η κυβέρνηση παραβίασε και το κοινοτικό δίκαιο αναφορικά με το σκέλος του αδιάθετου φάσματος. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσέβαλε τους θεσμούς και χυδαιολόγησε σε βάρος τους, διότι ισχυρίζεται ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή η κατάλυση του Συντάγματος για τα έσοδα από τα κανάλια και αυτό, όπως τόνισε, ενώ η κυβέρνηση προκάλεσε ζημία.

«Οι άδειες δόθηκαν το 1989 από την κυβέρνηση, με τη συμμετοχή των υπουργών του ενιαίου συνασπισμού», σημείωσε.

«Ευτελίσατε θεσμούς και ανθρώπους, εκβιάσατε δικαστές, παραβιάσατε προσωπικά δεδομένα, νομίζοντας ότι θα επηρεάσετε την βούληση των δικαστών του ΣτΕ», είπε και πρόσθεσε: «Πήγατε να οργανώσετε προνομιακή σχέση με επιχειρηματικά συμφέροντα για να ελέγξετε την ενημέρωση».Γεωργιάδης: Δεν είναι το μείζον τα κανάλια


«Οφείλω να συγχαρώ τον υπουργό. Έχετε καταφέρει επί 2 μήνες να αλλάξετε ατζέντα σαν να μην έχει άλλα προβλήματα η κοινωνία. Σήμερα έπρεπε να συζητάμε για τις συντάξεις και να συζητάμε γιατί χάσαμε από την ανακεφαλαιοποίηση σε αξίες τραπεζικών μετοχών 30.000 εκατομμύρια ευρώ. Και έχει το θράσος ο κ. Παππάς να λέει ότι υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον. Μπράβο. Είναι μια μορφή επιτυχίας να συζητάμε αυτό το θέμα, λες και είναι το μείζον θέμα», είπε στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

«Συμβούλιο είχαμε. Εσείς το καταργήσατε. Γιατί θέλατε να ξηλώσετε την κ. Λίνα Αλεξίου, γιατί εσείς δεν θέλατε την μητέρα της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου!», είπε για το ΕΣΡ. «Έχετε θράσος να κατηγορείτε εσείς την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν κάνει εποικοδομητική αντιπολίτευση, και δεν πέφτει το ταβάνι να σας πλακώσει, εσάς που δεν συμφωνήσατε πουθενά ως αντιπολίτευση», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Είπε επίσης στον υπουργό Επικρατείας ότι εξέθεσε τον πρωθυπουργό με την ενημέρωση που του έδινε για να τον φέρει σε σημείο να λέει στη ΔΕΘ, ότι είναι αδιανόητο να εκδώσει απόφαση το ΣτΕ ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός.Παραίτηση Παππά ζητεί ο Λοβέρδος

«Δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε. Η δικαιοσύνη μίλησε, η δημοκρατία νίκησε και το μαύρο δεν πέρασε», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή και σχολίασε ότι «το μαύρο που ήθελε να περάσει η κυβέρνηση στα κανάλια δεν πέρασε ως μέθοδος δημοκρατικής τακτικής».

Κατηγόρησε τον Νίκο Παππά ότι τινάζει την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα συναίνεση. «Μπήκατε νέος άνθρωπος στην πολιτική, αλλά νομίζατε ότι όλα μπορείτε να τα κάνετε επειδή αυξήθηκε η δύναμη σας. Αν είχατε υποβάλει την παραίτησή σας, δεν θα χρειαζόταν να προσπαθείτε καθημερινά να σώσετε το πολιτικό σας κεφάλαιο. Επί 14 μήνες έχετε αναστατώσει τη χώρα. Ας είχατε υποβάλει την παραίτησή σας και ας μην την έκανε δεκτή ο πρωθυπουργός», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας.

Διαβάστε αναλυτικά
Τζαβάρας

«Οι δημοκρατικοί θεσμοί στη χώρα ευτυχώς ισχύουν σε βάρος της αντίληψης που έχετε εσείς και ο πρωθυπουργός», είπε ο Κώστας Τζαβάρας, απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας.

Αναφέρθηκε στο άρθρο 15 του Συντάγματος, σημειώνοντας ότι όσα αναφέρει είναι τόσο σαφή που δεν αφήνει άλλα περιθώρια πέραν της συγκρότησης του ΕΣΡ, «αλλά η κυβέρνηση προσπάθησε να περιορίσει αυτή τη συνταγματική επιταγή».

Αναφερόμενος στις δύο τροπολογίες, είπε ότι η τροπολογία για αναστολή του άρθρου 2Α, είναι περιττή αφού κρίθηκε αντισυνταγματική. Παρ’ όλα αυτά, αν η κυβέρνηση επιμείνει στην ψήφισή της, πρέπει να προβλέψει ότι το άρθρο 2Α καταργείται, διαφορετικά θα πρόκειται περί κυβερνητικής πονηρίας, σε μια προσπάθεια να πάρει απόφαση συνταγματικότητας αργότερα.Κόντρα Βενιζέλου- Βούτση

Κατά τις τοποθετήσεις επί των διαδικαστικών ζητημάτων υπήρξε και η πρώτη σύγκρουση μεταξύ του Νίκου Βούτση και του Ευ. Βενιζέλου

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «η ήττα της κυβέρνησης δεν είναι πολιτική είναι βαθιά θεσμική. Όταν θα δημοσιευτεί η απόφαση θα δείτε με κάθε λεπτομέρεια τι ατοπήματα έχετε κάνει».

Και τόνισε ότι «δεν αποτέλεσε έκπληξη η απόφαση του ΣτΕ, προκάλεσε έκπληξη όμως ότι ορισμένοι δικαστές έκριναν το νόμο συνταγματικό».

«Δεν θα πω ούτε για εκπλήξεις ούτε για κατάπληξη για το ότι υπήρξαν 14 δικαστές που έκριναν αντισυνταγματικό το νόμο» απάντησε ο κ. Βούτσης.

«Είναι σαφές και εκφράστηκε περισσή ευαισθησία ότι η διαδικασία που γίνεται σήμερα είναι εξαιρετικά δημοκρατική και έγκαιρη. Μέσα σε ελάχιστες ημέρες – όχι από απόφαση ΣτΕ αλλά από διαρροή για το περιεχόμενό της – η κυβέρνηση φέρνει τις αναγκαίες τροποποιήσεις για να υπάρξει συμμόρφωση στον πυρήνα του νόμου. Αυτή η ευαισθησία δεν έχει εμφανιστεί τα προηγούμενα χρόνια σε αντίστοιχες αποφάσεις του ΣτΕ για τα συγκεκριμένα ζητήματα» συνέχισε.

Και συμπλήρωσε: «Λυπάμαι που συνάδελφοι σηκώνουν τους τόνους όταν στο παρελθόν ως αρμόδιοι υπουργοί δεν έφερναν την θεραπεία. Σήμερα σηκώνονται τόνοι για υπουργούς που διχάζουν την κοινωνία. Να μην παρακολουθήσουμε αυτή την συζήτηση. Το τυπικό είναι σαφές. Θα γίνει άψογη και πλήρης συζήτηση. Οι τόνοι πρέπει να είναι συγκρατημένοι ειδικά από όσους έχουν μακρύ και άκρως βεβαρημένο παρελθόν απόψεων και εφαρμογών απόψεων σε βάση συμφερόντων».

Η αναφορά Βούτση προκάλεσε την αντίδραση Λοβέρδου που είπε ότι «ο πρόεδρος της Βουλής πήρε το λόγο για να ενώσει. Όμως ο λόγος του ήταν βαθιά διχαστικός και προσβλητικός».

Ο κ. Βενιζέλος είπε πως «ο  κ. Βούτσης ήταν όχι διχαστικός, αλλά προσβλητικός. Μα τα συμφέροντα ανέβηκαν στα δέντρα και φάνηκαν το οπίσθια τους, φάνηκε τι κάνει η κυβέρνηση με τα συμφέροντα. Ας μην προκαλεί ο κ. Βούτσης».

Σκωπτική ήταν η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου όσον αφορά τις δηλώσεις Βενιζέλου περί πλουραλισμού. «Όταν ρώτησαν τον Μαχάτμα Γκάντι τι άποψη έχει για το δυτικό πολιτισμό, απάντησε ότι θα ήταν πολύ καλή ιδέα να υπάρχει» ανέφερε.

http://admin.noz.gr/Uploads/pappastsakalwtos311161.jpgΚΚΕ

«Η υπόθεση των καναλιών! Σιγά τα αίματα!», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και προσέθεσε ότι πίσω από την αντιπαράθεση για το νόμο 4339/2015 επιχειρείται αναδιανομή της πίτας ανάμεσα σε παλιά και νέα τζάκια.

«Η κυβέρνηση επεκτείνει τα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, την ίδια ώρα που κόβει συντάξεις. Η κόντρα συνταγματικότητας-αντισυνταγματικότητας είναι για το ποιος θα εξυπηρετήσει ποια συμφέροντα και ποιος θα πετύχει πιο φιλικά ΜΜΕ», είπε.

«Τι νομίζετε; Ότι θα βάλετε τάξη στο καπιταλιστικό πρόγραμμα των καναλιών και θα φέρετε ποιότητα στα προγράμματα, που μας τσιγαρίζουν από το πρωί το μυαλό;», αναρωτήθηκε και δήλωσε ότι το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών» γι΄αυτό το λόγο για το ΕΣΡ, όπως και τις άλλες ανεξάρτητες αρχές, που «δεν είναι ανεξάρτητες διότι εφαρμόζουν την κυρίαρχη πολιτική του κεφαλαίου».

«Εργάτη, θα ζήσεις καλύτερα αν πάρει την άδεια το ένα ή το άλλο κεφάλαιο; Γι' αυτό οργάνωσε την πάλη σου. Απλώς τσακώνονται διότι εκφράζουν άλλα συμφέροντα», υπογράμμισε.Λυκούδης

Ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός ως προς το σκέλος του που μετέφερε την αρμοδιότητα από το ΕΣΡ, είπε ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι και τόνισε ότι υπήρξε ήττα του πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης.

Για τη συναίνεση του Ποταμιού στην τελευταία Διάσκεψη των Προέδρων, είπε ότι η εκλογή του ΕΣΡ είναι συνταγματική υποχρέωση και γιατί υπήρξε διαβεβαίωση του προέδρου της Βουλής ότι θα καταργηθεί η διάταξη του 2Α και γιατί θα ερχόταν διάταξη που θα έλεγε ότι απαιτείται σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών.Η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, από την Ένωση Κεντρώων, κάλεσε την κυβέρνηση να μην διορθώνει τα λάθη της με νέα λάθη. «Εμείς έχουμε αποφασίσει ότι θα στηρίξουμε το πρόσωπο που προτείνει η ΝΔ για το ΕΣΡ», είπε και πρόσθεσε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει παρών στην τροπολογία για την αναστολή του άρθρου 2Α γιατί είναι τροπολογία μπάλωμα. Ζήτησε επίσης συνολική απόσυρση του νόμου 4339/2015.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software