Μπορείς να προλάβεις τα συμπτώματα του άσθματος

Μπορείς να προλάβεις τα συμπτώματα του άσθματος
Για να βελτιωθεί ο έλεγχος του άσθματος και να μειωθεί η ανάγκη για περισσότερα φάρμακα θα πρέπει να λαμβάνεις τα μέτρα σου, για την έκθεσή σου σε παράγοντες κινδύνου που προκαλούν συμπτώματα. Ωστόσο πολλοί ασθενείς με άσθμα αντιδρούν σε πολλού ς παράγοντες που βρίσκονται παντού και η αποφυγή τους είναι σχεδόν αδύνατη. Σε αυτές τις περιπτώσεις η φαρμακευτική αγωγή έχει τον πρώτο λόγο.

Η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντικός παράγοντας πρόκλησης κρίσης άσθματος άλλα οι ασθματικοί θα πρέπει να γυμνάζονται και να μην αποφεύγουν την άσκηση. Τα συμπτώματα μπορούν να προλαμβάνονται με τη λήψη εισπνεόμενου β-διεγέρτη ταχείας δράσης πριν την άσκηση.

Στους ασθενείς με σοβαρό ή μέτριο άσθμα θα πρέπει να συστήνεται ο εμβολιασμός κατά της γρίπης κάθε χρόνο αδρανοποιημένα εμβόλια γρίπης είναι ασφαλή για ενήλικες και παιδιά ηλικίας άνω των 3 ετών.

Γενικά όσοι έχουν άσθμα θα πρέπει:
  • Να αποφεύγουν τον καπνό του τσιγάρου. Τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό κάπνισμα είναι σοβαρός παράγοντας κινδύνου για πρόκληση κρίσης άσθματος.
  • Να αποφεύγουν φάρμακα, τροφές, ή χημικά πρόσθετα που στο παρελθόν τα έχετε συσχετίσει με κρίση άσθματος.
  • Να αποφεύγουν να εργάζονται σε χώρους που τους προκαλούν δυσφορία. Οι χώροι εργασίες είναι πολύ συχνές αιτίες κρίσης άσθματος.
  • Να αποφεύγουν την οικιακή σκόνη διότι έχει πολλά ακάρεα. Πρέπει να πλένουν τα κλινοσκεπάσματα και τις κουβέρτες εβδομαδιαίως σε ζεστό νερό και να τα στεγνώνουν σε στεγνοκαθαρηστήριο ή στον ήλιο. Να χρησιμοποιούν αεροστεγή καλύμματα για τα μαξιλάρια και τις κουβέρτες. Να αποφεύγουν τα χαλιά και τις μοκέτες, ιδιαίτερα στα υπνοδωμάτια. Να χρησιμοποιούν ηλεκτρική σκούπα με φίλτρα και να χρησιμοποιούν ακαρεοκτόνα ή ταννικό οξύ, για την εξολόθρευσή τους. Κατά τον καθαρισμό ο ασθενής δεν πρέπει να είναι στο σπίτι.
  • Να αποφεύγουν ζώα με τρίχωμα, να τα πλένουν συχνά και να τα καθαρίζουν με φίλτρα αέρος. Να μην υπάρχουν κατοικίδια στο υπνοδωμάτιο.
  • Να αποφεύγουν τις κατσαρίδες. Να χρησιμοποιείται συχνά εντομοκτόνο και να καθαρίζεται καλά το σπίτι. Ο ασθενής δεν πρέπει να είναι παρών στον ψεκασμό και στον καθαρισμό.
  • Να αποφεύγουν τη γύρη και τη μούχλα. Να είναι κλειστά τα παράθυρα και οι πόρτες όταν υπάρχει πολύ γύρη στο περιβάλλον. Για τη μούχλα θα πρέπει να ελαττώνεται η υγρασία στο σπίτι και να καθαρίζονται συχνά οι περιοχές που πιάνουν μούχλα.


Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος
Powered by TUODY Software