Διαβήτης και Σεξουαλικές Διαταραχές στην Γυναίκα

Διαβήτης και Σεξουαλικές Διαταραχές στην Γυναίκα
Όταν μιλάμε για σεξουαλικές διαταραχές στον διαβήτη, ο νους μας πάει στους άντρες και στις διαταραχές της στύσης. Όμως πολύ σημαντικό είναι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη. Υπολογίζεται ότι το 35% των διαβητικών γυναικών βιώνουν σεξουαλικές διαταραχές, σε αντίθεση με τις μη-διαβητικές γυναίκες που αναφέρουν προβλήματα στο 6% αυτών.

Τα προβλήματα που περιγράφονται σαν σεξουαλικές διαταραχές στις διαβητικές γυναίκες σχετίζονται με την έλλειψη οργασμού, ερωτικού ερεθισμού και επιθυμίας για σεξουαλικής πράξης. Πέρα από αυτά τα οποία δεν κάνουν την ερωτική ζωή απολαυστική, οι διαβητικές γυναίκες μπορεί να βιώνουν και συμπτώματα που κάνουν την ερωτική πράξη επώδυνη. Αυτό συμβαίνει λόγω αδυναμίας εφύγρανσης του κόλπου, αλλά και ανάπτυξης ενδοκολπικών λοιμώξεων. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να ξεκινούν πολύ νωρίς στον διαβήτη ή να επέρχονται μετά από πολλά χρόνια.

Η αιτία που οι διαβητικές γυναίκες έχουν συχνά σεξουαλικές διαταραχές δεν είναι μια, είναι πολλές, όμως όλες έχουν κοινό παρονομαστή τις υψηλές τιμές σακχάρου. Οι υψηλές τιμές σακχάρου σε μια αρρύθμιστη διαβητικοί μπορούν να βλάψουν τα αγγεία της γενετικής περιοχής, τα οποία είναι υπεύθυνα για τον ερεθισμό και την προετοιμασία του κόλπου για την σεξουαλική πράξη. Επίσης οι υψηλές τιμές σακχάρου μπορούν να βλάψουν τα νεύρα της πυέλου, τα οποία είναι υπεύθυνα για την αισθητικότητα και την ανάπτυξη του οργασμού. 

Η εφύγρανση του κόλπου είναι μια λειτουργία του κολπικού επιθηλίου η οποία επηρεάζεται πολύ από το αρρύθμιστο σάκχαρο. Οι ενδοκολπικές λοιμώξεις είναι περισσότερες και πιο επίμονες στις γυναίκες που έχουν υψηλό σάκχαρο, λόγω της πτώσης του αμυντικού συστήματος σε συνθήκες υπεργλυκαιμία. Τέλος η επίδραση του διαβήτη στη ψυχολογία της γυναίκας, επιβαρύνει την διάθεση για σεξουαλική δράση.

Το καλό νέο είναι ότι όλα τα παραπάνω τις περισσότερες φορές μπορούν να αντιμετωπισθούν και να βελτιωθεί η σεξουαλική ζωή αυτών των γυναικών. Το κακό νέο είναι ότι αυτές οι γυναίκες δεν συζητούν με τον γιατρό τους γι’ αυτά τα προβλήματα και οι γιατροί από την άλλοι δεν ρωτάνε ποτέ, για την σεξουαλική ζωή των γυναικών.

Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος
Powered by TUODY Software