Το Κάπνισμα Σκοτώνει στον Διαβήτη

Το Κάπνισμα Σκοτώνει στον Διαβήτη
Το κάπνισμα είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Οι καπνιστές παθαίνουν πιο συχνά έμφραγμα, εγκεφαλικό, περιφερική αγγειοπάθεια, ενώ βιώνουν μικρότερο επίπεδο ποιότητας ζωής. Τι γίνεται όμως αν ο καπνιστής πάσχει από Διαβήτη;

Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο Circulation, απαντάει στο παραπάνω ερώτημα. Η μετα-ανάλυση αυτή συγκέντρωσε δεδομένα από πολλές μελέτες, που διαπραγματευόντουσαν το ίδιο θέμα. Συνολικά αυτή αναφέρεται σε 1.132.000 άτομα, στα οποία ελέγχθηκε ο κίνδυνος για την ανάπτυξη επιπλοκών, όταν συνδυάζεται κάπνισμα και διαβήτης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκάλυψαν, ότι τα άτομα που έχουν διαβήτη και έχουν την συνήθεια να καπνίζουν έχουν αυξημένο κίνδυνο να χάσουν την ζωή τους κατά 55%, σε σχέση με αυτά που έχουν διαβήτη και δεν καπνίζουν. Επίσης τα άτομα με διαβήτη που καπνίζουν είχαν αυξημένο κίνδυνο 51% για έμφραγμα, 54% για εγκεφαλικό επεισόδιο και 43% για καρδιακή ανεπάρκεια, σε σχέση με τα άτομα που έχουν Διαβήτη και δεν καπνίζουν.

Στην μελέτη απαντάται και το ερώτημα, τι συμβαίνει αν τα άτομα με Διαβήτη κόψουν το τσιγάρο. Έτσι λοιπόν, σε  όσους είχαν Διαβήτη και έκοψαν το τσιγάρο, ο κίνδυνος σε σχέση με αυτούς που είχαν Διαβήτη και δεν κάπνισαν ποτέ μειώθηκε στο επίπεδο του 19% για απώλεια της ζωής, 9% για έμφραγμα του μυοκαρδίου. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο κίνδυνος του εγκεφαλικού ήταν ίδιος με αυτούς που δεν κάπνισαν ποτέ.

Εάν αναλογιστούμε ότι ο 1 στους 5, που έχουν Διαβήτη, καπνίζει, καταλαβαίνουμε ότι πρέπει οι γιατροί να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι στο θέμα του καπνίσματος. Θα πρέπει να γίνεται συζήτηση και κινητοποίηση για διακοπή του καπνίσματος με τον ασθενή. Το όφελος που προκύπτει από την διακοπή του καπνίσματος δεν μπορεί να το πετύχει κανένα φάρμακο.

Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος
Powered by TUODY Software