Η Αμιλορίδη μειώνει την Πίεση

Η Αμιλορίδη μειώνει την Πίεση
Η θεραπεία της υπέρτασης περιλαμβάνει στα πρώτα στάδια την χρήση διουρητικών. Η τάξη των φαρμάκων αυτών έχει φανεί ότι προκαλεί διαταραχή στο μεταβολισμό. Έτσι άτομα που κινδυνεύουν να πάθουν Διαβήτη ή ήδη πάσχουν, δυσκολεύονται να ρυθμίσουν το σάκχαρο τους.

Για να αποφύγουμε αυτήν την επίδραση, προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε διαφορετικά φάρμακα, ώστε να αποφύγουμε τα διουρητικά. Πολλές φορές όμως αυτά είναι απαραίτητα.

Μια νέα μελέτη (PATHWAY-3 Study) που δημοσιεύθηκε στο στο Lancet στις 18 Οκτωβρίου 2015,  από μια ομάδα του Addenbrooke’s Hospital στο Cambridge, έδωσε μια νέα προοπτική, για την χρήση των διουρητικών, στην ευαίσθητη ομάδα των ατόμων που έχουν πρόβλημα στον μεταβολισμό τους και πάσχουν ταυτόχρονα από αυξημένη αρτηριακή πίεση. Στην μελέτη αναφέρεται, λοιπόν, ότι η χρήση υδροχλωροθειαζίδης, του πιο συνηθισμένου διουρητικού, όταν συνχορηγείται με την αμιλορίδη, μιας ουσίας που ανταγωνίζεται την αλδοστερόνη, ο μεταβολισμός της γλυκόζης δεν επηρεάζεται.

Το παραπάνω σημαίνει ότι η αμιλορίδη κατά κάποιο τρόπο μειώνει την παρενέργεια των διουρητικών, όσον αφορά την ρύθμιση της γλυκόζης. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από την διενέργεια σε όλους τους συμμετέχοντες, καμπύλων γλυκόζης 75 γραμμαρίων. Στην ομάδα που έλαβαν είτε μόνο αμιλορίδη, είτε συνδυασμό αμιλορίδης-υδροχλωροθειαζίδης είχαν μικρότερες αυξήσεις γλυκόζης στις καμπύλες, σε σχέση με εκείνους που ελάμβαναν μόνο υδροχλωροθειαζίδη.

Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο συνδυασμός αμιλορίδης-υδροχλωροθειαζίδης, άφοβα και ταυτόχρονα να επιτύχουμε μεγαλύτερο αντι-υπερτασικό αποτέλεσμα.

Πηγή: smarthealth.gr

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software