Το Α και το Ω της oστεοαρθρίτιδας

Το Α και το Ω της oστεοαρθρίτιδας

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα;

H οστεοαρθρίτιδα ή εκφυλιστική αρθρίτιδα αποτελεί τη συχνότερη μορφή αρθρίτιδας. Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα σε κάποια κύρια άρθρωση του σώματός τους ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας.

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ατόμων που πάσχει από οστεοαρθρίτιδα αυξάνει συνεχώς και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: πρώτον στην αύξηση του μέσου όρου ζωής και δεύτερον στην όλο και περισσότερη ενασχόληση των ανθρώπων με τον αθλητισμό. Για να μην γίνει όμως παρανόηση ο αθλητισμός είναι ευεργετικός αλλά η συσσώρευση μικροτραυματισμών ή και βαρύτερων τραυματισμών μπορεί να οδηγήσει σταδιακά και με το πέρας της ηλικίας σε μια μορφή αρθρίτιδας που ονομάζεται μετατραυματική οστεοαρθρίτιδα.

Έτσι, στις ηλικίες άνω των 65 ετών η συχνότητα της πάθησης είναι εντόνως αυξημένη αφού 3 στα 4 άτομα πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα ενώ 4 στα 5 άτομα εμφανίζουν ευρήματα οστεοαρθρίτιδας στις ακτινογραφίες των αρθρώσεών τους ακόμη και όταν δεν έχουν συμπτώματα.

Είναι σοβαρή πάθηση;

Η οστεοαρθρίτιδα έχει σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που σχετίζονται με αποχή από την εργασία, ευρεία κατανάλωση φαρμάκων, χειρουργικές επεμβάσεις αλλά και αναπηρία. Αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες επίσκεψης στον ορθοπαιδικό αλλά και ανικανότητας.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΩΑΝΝΗΣ Κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΠΙΚ.ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

www.sportsorthopaedics.gr

Email: sportdoc@otenet.gr

Powered by TUODY Software