Ποια τα κύρια οφέλη της μεσογειακής διατροφής;

Ποια τα κύρια οφέλη της μεσογειακής διατροφής;

Η «ανακάλυψη» της Μεσογειακής Δίαιτας ως διατροφικού μοντέλου τοποθετείται στις αρχές του 1960, όπου διαπιστώσαμε την εντυπωσιακά χαμηλή συχνότητα για τα χρόνια εκείνα, της στεφανιαίας νόσου στις Μεσογειακές χώρες, σε σύγκριση με πληθυσμούς της Βόρειας Ευρώπης.

Οι τότε έρευνες απέδειξαν ότι ο αριθμός των θανάτων από νοσήματα της καρδιάς και των αγγείων αλλά και από καρκίνους, ήταν 10 φορές μικρότερος στις Μεσογειακές κοινωνίες (Ελλάδα και Ιταλία) από τις κοινωνίες χωρών της Βόρειας Ευρώπης.

Δίαιτες κακής ποιότητας (Δυτικές δίαιτες)

Με αυξημένη πρόσληψη ζωικών λιπαρών στοιχείων, προετοιμασμένων – συσκευασμένων γευμάτων και τηγανιτών ουσιών, ευνοούν την ανάπτυξη νοσηρών καταστάσεων, όπως η παχυσαρκία, η δυσλιπιδαιμία, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η στεφανιαία νόσος, τα νεοπλασματικά νοσήματα και τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα (Alzheimer, άνοια).

Αντίθετα, δίαιτες μεσογειακού τύπου με αυξημένη κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα ψάρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και το ελαιόλαδο είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμες για την υγεία.

Η Μεσογειακή Δίαιτα

Θα μπορούσε να περιγραφεί ως ένα διαιτητικό πρότυπο που χαρακτηρίζεται: από υψηλή καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, αποκλειστική χρήση ελαιόλαδου ως προστιθέμενου ελαίου, τακτική πρόσληψη οσπρίων και αμυλούχων τροφών ολικής αλέσεως όπως των ψωμί και το καστανό ρύζι καθώς και κατανάλωση ψαριών 2 φορές την εβδομάδα για την πρόσληψη ω3 λιπαρών οξέων.

Επιπρόσθετα διατροφικά στοιχεία αποτελούν οι ξηροί καρποί και το μέλι. Τέλος, το κρασί που καταναλώνεται στη διάρκεια των γευμάτων είναι η κύρια πηγή αλκοόλ. Αντίθετα, είναι περιορισμένη η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τροφών πλούσιων σε «κακά» κορεσμένα (ζωικά) λίπη.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΩΑΝΝΗΣ Κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΠΙΚ.ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

www.sportsorthopaedics.gr

Email: sportdoc@otenet.gr

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software