Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη μεταμόσχευση χόνδρου με αυτόλογα χονδροκύτταρα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη μεταμόσχευση χόνδρου με αυτόλογα χονδροκύτταρα

Η χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων του αρθρικού χόνδρου παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην ορθοπαιδική ειδικότητα. Υπάρχουν ήδη τεχνικές με σκοπό την ύφεση των συμπτωμάτων που προκαλούν οι βλάβες του χόνδρου και βελτιώνουν τη λειτουργικότητα της πάσχουσας άρθρωσης.

Οι εφαρμοζόμενες σήμερα τεχνικές αποκατάστασης των χόνδρινων βλαβών είναι οι τρυπανισμοί (drilling), τα μικροκατάγματα (microfractures), η εμφύτευση οστεοχόνδρινων αυτομοσχευμάτων (mosaicplasty, OATS), η μεταμόσχευση ετερόλογων οστεοχόνδρινων μοσχευμάτων (allografts), η εμφύτευση συνθετικών μοσχευμάτων και η πρόσφατη τεχνική της μεταμόσχευσης χονδροκυττάρων που λαμβάνονται από τον ίδιο τον ασθενή (αυτόλογα μοσχεύματα) (autologous chondrocyte implantation). Στην κλινική μας, εφαρμόζονται με επιτυχία όλες οι ανωτέρω επεμβάσεις με καλά αποτελέσματα.

Η τεχνική της αυτόλογης μεταμόσχευσης χονδροκυττάρων καλλιεργημένων με ειδική επεξεργασία σε υπόστρωμα κολλαγόνου ιστού (matrix assisted autologous chondrocyte implantation – MACI) αποτελεί την πλέον πρωτοποριακή μέθοδο αντιμετώπισης μεγάλων χόνδρινων βλαβών καθώς και βλαβών στις οποίες προηγούμενες τεχνικές έχουν αποτύχει. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται με υψηλά ποσοστά επιτυχίας στο εξωτερικό ενώ ήδη εφαρμόζεται από τον κο Τριανταφυλλόπουλο στην Ελλάδα από το 2005.

Οι προηγούμενες τεχνικές αποκατάστασης των χόνδρινων βλαβών έχουν δώσει καλά αποτελέσματα αλλά περιορίζονται σε μικρού μεγέθους βλάβες και στη δημιουργία νέου ιστού που είναι ποιοτικά κατώτερος του φυσιολογικού υγιούς χόνδρου.

Η μεταμόσχευση αυτόλογων χονδροκυττάρων ενδείκνυται στην αντιμετώπιση συμπτωματικών, πλήρους πάχους, τραυματικών χόνδρινων βλαβών και διαχωριστικών οστεοχονδρίτιδων που εντοπίζονται στους μηριαίους κονδύλους ή στην τροχηλία του γόνατος σε νεαρούς ασθενείς οι οποίοι είναι ικανοί να ακολουθήσουν ένα μακροχρόνιο και συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκατάστασης.

Επίσης, αποτελεί την τελική εναλλακτική λύση εκεί όπου όλες οι ανωτέρω περιγραφείσες τεχνικές έχουν αποτύχει. Αντίθετα, τα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης χονδροκυττάρων σε βλάβες που αφορούν άλλες περιοχές του γόνατος (κνημιαίοι κόνδυλοι, επιγονατίδα) ή άλλες αρθρώσεις (ποδοκνημική) δεν φαίνεται πως έχουν το ίδιο καλά αποτελέσματα. Η μεταμόσχευση αυτόλογων χονδροκυττάρων δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις εκφυλιστικής ή φλεγμονώδους οστεοαρθρίτιδας καθώς και σε περιπτώσεις πολλαπλών χόνδρινων βλαβών στην ίδια άρθρωση.

Για την εφαρμογή των τεχνικών αποκατάστασης του αρθρικού χόνδρου πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν την ηλικία του ασθενούς, τη θέση, το μέγεθος και το βάθος της βλάβης, τις συνοδές βλάβες (χόνδρινες, μηνισκικές, συνδεσμικές) της πάσχουσας άρθρωσης, τις ανατομικές παραμορφώσεις του πάσχοντος σκέλους καθώς και τις συνοδές συστηματικές παθήσεις του ασθενούς.

Πάντοτε λαμβάνονται υπόψιν οι καθημερινές, επαγγελματικές και αθλητικές δραστηριότητες του ασθενούς ενώ οι προσδοκίες του πρέπει να συναντούν τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της επιλεγμένης χειρουργικής τεχνικής.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΩΑΝΝΗΣ Κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΠΙΚ.ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 5ης ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑ

www.sportsorthopaedics.gr

Email: sportdoc@otenet.gr
 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software