Στους 75 οι νεκροί από τη γρίπη- Πιθανόν θα έχουμε κι άλλους νεκρούς

Στους 75 οι νεκροί από τη γρίπη- Πιθανόν θα έχουμε κι άλλους νεκρούς

Ανησυχητικά ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από τη γρίπη που πλέον φτάνουν τους 75 καθώς το τελευταίο θύμα είναι ένας 76χρονος από το Λασίθι.

Σύμφωνα με το cretalive, ο ηλικιωμένος εισήχθη αρχικά στο νοσοκομείο Σητείας, με συμπτώματα υποξαιμίας. Ύστερα από μια ημέρα νοσηλείας, κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, κάτι που συνέβη στις 18 Φεβρουαρίου.

Χθες, Πέμπτη, ο 76χρονος άφησε την τελευταία του πνοή λόγω επιπλοκών της γρίπης. Κατά τις ίδιες πηγές, ο ηλικιωμένος άνηκε στο συντριπτικό ποσοστό των θυμάτων της γρίπης που δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Την ίδια ώρα, οι ποσότητες των αντιγριπικών εµβολίων, που εκτάκτως εισήγαγε το υπουργείο Υγείας στη χώρα µας τις τελευταίες ηµέρες, έχουν κάνει ήδη φτερά λόγω και της ανησυχίας του κόσµου, αφού ελάχιστα εµβόλια είναι πλέον διαθέσιµα στα ιδιωτικά φαρµακεία.

Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ:  Πιθανόν θα έχουμε κι άλλους νεκρούς από τη γρίπη

Ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, μιλώντας στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε ότι, «συμπληρώνουμε δύο μήνες του επιδημικού κύματος, ο αριθμός των απωλειών ζωής είναι σημαντικός, βέβαια περίπου στα ύψη των προηγούμενων ετών. Φαίνεται ότι πλησιάζουμε κοντά στην κορύφωση».

Όπως συμπλήρωσε στη συνέχεια, «τον επόμενο ένα-ενάμιση μήνα θα έχουμε κι άλλα κρούσματα και πιθανώς κι άλλοι άνθρωποι δεν θα τα καταφέρουν, κυρίως λόγω γρίπης αλλά και σε συνδυασμό με άλλα νοσήματα και παθήσεις».

Ερωτηθείς για τα μέτρα προστασίας που μπορούμε να λάβουμε είπε, «να αποφύγει ο πληθυσμός να εκτίθεται άσκοπα στο κρύο, πχ. ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας, δεδομένου ότι το κρύο είναι σύμμαχος της γρίπης.

Άλλος τρόπος προφύλαξης είναι ο εμβολιασμός, ακόμη και τώρα από κάποιον, ο οποίος όμως πρέπει να λάβει υπόψη ότι θα χρειαστούν 15-20 ημέρες για να λειτουργήσουν τα αντισώματα».

Τα στατιστικά στοιχεία

Σύµφωνα µε την τελευταία επιδηµιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιµώξεων και Πρόληψης Νοσηµάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), άλλοι 18 θάνατοι από επιβεβαιωµένη γρίπη και τις επιπλοκές της προστέθηκαν σε διάστηµα µίας εβδοµάδας (10 έως 17 Φεβρουαρίου) στον θλιβερό κατάλογο της φετινής περιόδου εποχικής γρίπης.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστηµα υπήρξαν 274 σοβαρά κρούσµατα εργαστηριακά επιβεβαιωµένης γρίπης, εκ των οποίων τα 264 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Από αυτούς τους ανθρώπους, εµβολιασµένοι ήταν µόλις οι 36 (14%). Μάλιστα, οι 200 (75,8%) από τους 264 ανήκαν σε οµάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εµβολιασµός από το φθινόπωρο.

Σε οµάδες υψηλού κινδύνου οι ασθενείς

Βάσει των ίδιων στοιχείων του ΚΕΕΛΠΝΟ, δέκα ασθενείς στη φετινή περίοδο γρίπης έχουν καταλήξει εκτός ΜΕΘ, χωρίς να αποσαφηνίζεται για ποιο λόγο συνέβη αυτό. Πρόκειται για 4 άνδρες και 6 γυναίκες, µε εύρος ηλικιών από 35 έως 87 έτη. Ωστόσο, τα 9 (90%) από τα 10 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσµατα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκαν σε κλινική οµάδα υψηλού κινδύνου. Κυρίαρχο στέλεχος παραµένει ο Η1Ν1, σύµφωνα µε το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Εξαφανίστηκαν τα εμβόλια

Πάντως, τα 50.000 εµβόλια που διανεµήθηκαν τις τελευταίες ηµέρες στα ιδιωτικά φαρµακεία όλης της χώρας -και τα οποία εισήχθησαν εσπευσµένα από το υπουργείο Υγείας- απεδείχθη ότι δεν έφθαναν για να καλύψουν την ανησυχία των πολιτών λόγω των αλλεπάλληλων θανάτων.

Όπως δήλωσε στο «Εθνος» ο Γιάννης ∆αγρές, µέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρµακευτικού Συλλόγου και ειδικός γραµµατέας του Φαρµακευτικού Συλλόγου Αττικής, «έχουν µείνει ελάχιστα εµβόλια από την πρόσφατη παρτίδα που εισήχθη, η οποία ήταν πολύ µικρή, αλλά ούτως ή άλλως ήταν άθλος που βρέθηκε αυτήν την περίοδο. Εξάλλου δεν διανύουµε εµβολιαστική περίοδο».

Λιγότερα κρεβάτια στο «Σωτηρία»

Το µεγαλύτερο πνευµονολογικό νοσοκοµείο της χώρας έχει πλέον µειωµένες κλίνες. Οπως αναφέρει η ∆ηµοκρατική Πανεπιστηµονική Κίνηση Γιατρών: «Μέχρι το 2013 το Νοσοκοµείο διέθετε περίπου 450 κλίνες στις 12 πνευµονολογικές κλινικές. Μετά τις συγχωνεύσεις και στο πλαίσιο συνολικής υποβάθµισης και µέχρι σήµερα έχουν µειωθεί κατά 150! Τον τελευταίο µόνο χρόνο “χάθηκαν” 70 κλίνες. Επίσης, οι πνευµονολογικές κλινικές από 12 έχουν µειωθεί στις 9, χωρίς να έχει γίνει εγκατάσταση-µεταφορά κάποιων κλινικών σε άλλα νοσοκοµεία».

Powered by TUODY Software