Ρευματική πολυμυαλγία - κροταφική αρτηρίτιδα: Ένα... αγαπημένο ζευγάρι!

Ρευματική πολυμυαλγία - κροταφική αρτηρίτιδα: Ένα... αγαπημένο ζευγάρι!

Η ρευματική πολυμυαλγία και η κροταφική αρτηρίτιδα ανήκουν στις αυτοάνοσες παθήσεις και πολλές φορές απαντώνται μαζί.

Ο όρος αυτοάνοσες παθήσεις σημαίνει πως τα λευκά αιμοσφαίρια του οργανισμού μας – που φυσιολογικά μας προστατεύουν από την δράση ξένων μικροοργανισμών και ιών που εισβάλλουν στο σώμα μας –  δρουν μη-φυσιολογικά και επιτίθενται στους ιστούς του ιδίου μας τους σώματος.  Η επίθεσή τους στο μυϊκό σύστημα προκαλεί την ρευματική πολυμυαλγία, ενώ η επίθεση στη αγγεία προκαλεί την κροταφική αρτηρίτιδα.

Είναι πιθανό ότι κάποια λοίμωξη και μάλιστα ιογενής προηγείται χρονικά και ίσως αποδιοργανώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ιοί που ενοχοποιούνται είναι οι αδενοϊοί και ο ιός της παραϊνφλουέντζας που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και ο ανθρώπινος παρβοϊός Β19 που προκαλεί λοιμώξεις στα παιδιά.

Η ρευματική πολυμυαλγία

εμφανίζεται στη μέση και την τρίτη ηλικία και εκδηλώνεται με πόνο και δυσκαμψία του αυχένα, των ώμων και της λεκάνης. Η κροταφική αρτηρίτιδα είναι αγγειίτιδα, δηλαδή φλεγμονή των αγγείων που προκαλεί στένωση του αυλού τους και μείωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Το 50% των ασθενών με κροταφική αρτηρίτιδα εμφανίζουν και συμπτώματα ρευματικής πολυμυαλγίας.

Ποιους προσβάλλουν;

Οι δύο αυτές παθήσεις προσβάλλουν συνήθως ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών. Οι γυναίκες προσβάλλονται 2 φορές συχνότερα από τους άνδρες.

Οι λευκοί κάτοικοι της Βόρειας Ευρώπης είναι τα συχνότερα θύματά τους! Παρόλα αυτά όμως και στη χώρα μας, οι ειδικότητες κυρίως της ρευματολογίας και της ορθοπαιδικής αντιμετωπίζουν αρκετά τέτοια περιστατικά ανά έτος.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΩΑΝΝΗΣ Κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΠΙΚ.ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 5ης ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑ

www.sportsorthopaedics.gr

Email: sportdoc@otenet.gr

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software