Θα πληρώσει ο Moschino για το κλεμμένο γκράφιτι

Θα πληρώσει ο Moschino για το κλεμμένο γκράφιτι
Εξωδικαστικά φαίνεται να παίρνει τέλος μία διαμάχη μεταξύ του καλλιτέχνη γκράφιτι Joseph Tierney, γνωστό ως Rime, με την εταιρεία Moschino και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Jeremy Scott.

Ο Tierney μήνυσε την Moschino και τον Scott τον περασμένο Αύγουστο, λίγους μήνες μετά την εμφάνιση της Κέιτι Πέρι στο ΜΕΤ Gala, με ένα φόρεμα του πολυτελούς οίκου για το οποίο ο καλλιτέχνης των γκράφιτι ισχυρίστηκε ότι τα σχέδια που αποτυπώνονταν σ’ αυτό είναι δικό του έργο και χρησιμοποιήθηκαν χωρίς την άδειά του.

Στην ίδια εκδήλωση εμφανίστηκε και ο Scott με ένα κοστούμι που έφερε παρόμοια σχέδια. Ο Tierney δήλωσε ότι με την χρησιμοποίηση των έργων του για εμπορικό σκοπό έχει πληγεί η αξιοπιστία του ως καλλιτέχνης γκράφιτι, ενώ ισχυρίστηκε ότι τα σχέδιά του χρησιμοποιήθηκαν από την Moschino για μια σειρά ενδυμάτων, ζητώντας την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και στα έργα γκράφιτι.

Το γκράφιτι με θέμα «Vandal Eyes», είχε ζωγραφιστεί στη μία πλευρά ενός κτιρίου του Ντιτρόιτ το 2012 και όπως υποστήριξε ο Tierney για τη δημιουργία της τοιχογραφίας διέθετε τη σχετική άδεια, κατηγορώντας την Moschino και τον Scott ως «αμετανόητους εγκληματίες» που χρησιμοποίησαν παράνομα την εργασία του, οι δικηγόροι των οποίων ισχυρίστηκαν ότι τα γκράφιτι δεν διαθέτουν άδεια και κατά συνέπεια δεν διέπονται από το νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα.

Όπως σημειώνει το «The art newspaper», με την υπόθεση να διευθετείται εκτός δικαστηρίου, το ζήτημα του κατά πόσο τα γκράφιτι θα πρέπει να προστατεύονται από το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, όπως συμβαίνει στην Αυστραλία, φαίνεται ότι θα παραμείνουν αναπάντητα.

Λ. Παπαθανασίου (AMΠΕ)

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software