Σίτιση αδέσποτων: Όταν διώκεται η φιλοζωία... ξυπνά η απελπισία!

Σίτιση αδέσποτων: Όταν διώκεται η φιλοζωία... ξυπνά η απελπισία!

Η αστυνομική αυθαιρεσία, που βιώσαμε τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα του 2019, φαίνεται ότι επεκτείνεται και στα αδέσποτα, με τον πιο τραγικό και γελοίο τρόπο...

*Της Ρενάτας Γρυπάρη, Ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων

Σε μια ανώφελη αλλά και επικίνδυνη επίδειξη δύναμης, αστυνομικοί επέβαλαν πρόστιμο σε δύο περιπτώσεις, εναντίον φιλόζωων, οι οποίοι τάιζαν αδέσποτες γάτες στην αυλή τους, παρά το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι απλώς εφάρμοζαν το νόμο που επιτρέπει τη σίτιση αδέσποτων...

Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε στη Λήμνο, όπου αστυνομικός του Α.Τ Μύρινας επέβαλε πρόστιμο 6.000 ευρώ (!) σε μια γυναίκα, επειδή τάιζε αδέσποτες γάτες στην αυλή της, διότι θεώρησε -αυθαίρετα- ότι ήταν η κηδεμόνας τους.

Το πρόστιμο ακυρώθηκε μετά από παρέμβαση της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας, ωστόσο, ο παραλογισμός δεν σταμάτησε εδώ.

Εμμένοντας στην αρχική αυθαίρετη άποψή του ότι η γυναίκα είναι η νόμιμη κηδεμόνας των ζώων, ο ίδιος αστυνομικός προχώρησε στην κατέθεση μήνυσης εναντίον της, με την αιτιολογία ότι δεν είχε εκδώσει βιβλιάριο υγείας γι’ αυτά!

Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, όπου αστυνομικοί επέβαλαν πρόστιμο ύψους 1.800 ευρώ, σε μια γυναίκα, η οποία τάιζε τρία αδέσποτα γατάκια στην αυλή της, θεωρώντας -πάλι αυθαίρετα- ότι τα ζώα ήταν δεσποζόμενα, με την αιτιολογία ότι δεν είχε προβεί στην ηλεκτρονική σήμανση των ζώων και δεν κατείχε βιβλιάριο υγείας!

Και στις δύο περιπτώσεις, μετά από παρέμβαση της Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ), τα πρόστιμα διαγράφηκαν ως μη νόμιμα, ωστόσο οι δύο γυναίκες πέρασαν μεγάλη ταλαιπωρία και άγχος μέχρι να διαπιστώσουν αν τελικά πρέπει να πληρώσουν αυτά τα υπέρογκα ποσά.

Όταν διώκεται η φιλοζωία...

 

Με αφορμή αυτά τα δύο απαράδεκτα περιστατικά αμάθειας και έλλειψης πολιτισμού, η αστυνομία επέδειξε όχι μόνο σημαντική υστέρηση στη γνώση των νόμων, αλλά και αυθαίρετη παρερμηνεία της νομοθεσίας περί των ζώων.

Σε μια χώρα, με σχεδόν ανύπαρκτη φιλοζωική παιδεία, αυτά τα περιστατικά -στα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα προστεθούν και άλλα- εκθέτουν την αστυνομία και αφήνουν απροστάτευτους τους φιλόζωους.

Όταν ολόκληρη η φιλοζωική κοινότητα προσπαθεί μετά κόπων και βασάνων να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την υγιή και αξιοπρεπή διαβίωση των αδέσποτων, η αστυνομία όχι μόνο ακυρώνει αυτές τις προσπάθειες, αλλά θεμελειώνει στη συνείδηση της υπόλοιπης κοινωνίας ότι οι φιλόζωοι είναι παραβάτες με "αποκλίνουσα συμπεριφορά".

Αυτό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο, διότι θα διχάσει μελλοντικά την κοινωνία για ένα θέμα, στο οποίο δεν χωράνε παρερμηνείες και διαφωνίες, όπως αυτό της σίτισης των αδέσποτων, που θα πρέπει να θεωρείται υποχρέωση του κάθε πολίτη και όχι να διώκεται και μάλιστα αυθαίρετα!

Ο άνθρωπος έχει την ηθική υποχρέωση να συμπεριφέρεται σωστά απέναντι στα ζώα γιατί και αυτά έχουν δικαίωμα στη ζωή, την ευζωία και τη δίκαιη μεταχείριση.

Με λίγα λόγια, είναι ηθικά αυτονόητο ότι πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά τους, ανεξάρτητα με την φιλοζωική μας ευαισθησία. Όπως ακριβώς θα σώζαμε έναν άνθρωπο, που βλέπαμε ότι κινδυνεύει, ανεξάρτητα από το αν είμαστε φιλάνθρωποι ή όχι!

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εικόνα των "αόρατων" αδέσποτων στους δρόμους, είναι η τραγική επιβεβαίωση της δικής μας ανευθυνότητας και αποτυχίας ως σύγχρονης κοινωνίας...

Powered by TUODY Software