"Πιρουέτες" Μέρκελ στο χείλος του γκρεμού...

"Πιρουέτες" Μέρκελ  στο χείλος του γκρεμού...
Του Λουκά Βελιδάκη

Η καγκελάριος Μέρκελ έχει πει αρκετά για την Ελλάδα, όταν δεν ασκεί (εκβιαστικές) πιέσεις. Τώρα χαρακτηρίζει τη χώρα μας "ιδιαίτερη περίπτωση" αναφορικά με το χρέος και τα μέτρα αντιμετώπισης του, αποκλείοντας το "κούρεμα" για άλλες χώρες. Για την ταμπακιέρα όμως λίγα, πολύ λίγα.

Μιλώντας στο πλαίσιο της διάσκεψης για την οικονομία, που διοργάνωσε η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung στο Βερολίνο, η καγκελάριος άσκησε (αυτο)κριτική στην τρόικα, κατηγορώντας την για λαθεμένες εκτιμήσεις, στην πρώτη φάση των ελέγχων.

Μίλησε για ελλιπή "διάγνωση" της ελληνικής "ασθένειας", υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν ήταν μόνο αυτό της ρευστότητας, "όπως πίστευσε αρχικά η τρόικα", αλλά και χρέους, το οποίο "χωρίς κούρεμα δεν θα μπορούσε να ξαναγίνει βιώσιμο".

"Για αρκετό διάστημα δεν ήταν ξεκάθαρο ποια είναι η κατάσταση στη χώρα. Η τρόικα πίστευε αρχικά ότι έχει κυρίως πρόβλημα ρευστότητας. Τελικά όμως διαπίστωσε ότι το χρέος της ήταν ανεξέλεγκτο. Χωρίς γενναίο κούρεμα, δεν θα μπορούσε να ξαναγίνει βιώσιμο", σχολίασε.

Αυτο-αθωώνεται; Ουδείς γνωρίζει.
Γνωρίζουμε ωστόσο ότι η τρόικα- όπως διατυπώθηκε και πριν τη Σύνοδο Κορυφής, όταν το δίδυμο "Μερκοζί" έκανε κατ' ιδίαν συναντήσεις για να προαποφασίσει και να καταρτίσει στρατηγική... για όλη την ευρωζώνη- αναφερόταν απευθείας σε Βερολίνο και Παρίσι.

Η μνήμη πάντως δεν είναι τόσο κοντή, όσο ενδεχομένως πιστεύει η σιδηρά κυρία της Ευρώπης. Το Βερολίνο ήταν αυτό που έβγαζε σπυριά στο άκουσμα (και μόνο) του όρου "αναδιάρθρωση χρέους", για να κάνει κατόπιν στροφή 180 μοιρών και να το επιβάλει στις τράπεζες, ως άλλος Αλ Καπόνε (όπως χαρακτήρισε ο διεθνής Τύπος τη στάση της καγκελαρίου κατά τις διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής που οδήγησαν στην απόφαση της 26ης-27ης Οκτωβρίου).

Το σίγουρο είναι ότι η Μέρκελ έκανε τις τελευταίες αυτές δηλώσεις μιλώντας- άρα αναφερόταν- σε εγχώριο ακροατήριο και μάλιστα τη στιγμή που τα ευρω-καρφιά προς το μέρος της πολλαπλασιάζονται. Και την ώρα που στο στόχαστρο του "γύπα" των αγορών Moody's μπήκαν και οι γερμανικές τράπεζες, μετά τις γαλλικές.

Ίσως να μίλησε έτσι για την Ελλάδα, προκειμένου να καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση (και κυρίως στην κατεύθυνση του γερμανού φορολογούμενου-ψηφοφόρου) ότι άλλο "κούρεμα" δεν θα υπάρξει- τουτέστιν στην καρέκλα του "κουρείου" κάθισε μόνο η "ιδιαίτερη" Ελλάδα.

Ίσως πάλι πρέπει να προχωρήσει (και) σε γενναία αυτοκριτική και αλλαγή στάσης όσον αφορά στην ευρωπαϊκή στρατηγική της, παρεκτός κι αν αποφάσισε να απομακρύνει τη Γερμανία από το ευρώ και απλώς προλειαίνει -τρενάροντας καταστάσεις- το έδαφος.

"Χαριτωμένες" ήταν οι ρατσιστικές αηδίες κατά της Ελλάδας από τη -φίλα προσκείμενη στη Μέρκελ- κίτρινη φυλλάδα Bild, ανεκτές και οι... απέραντες στερεοτυπικές αναλύσεις του γερμανικού Τύπου εν γένει, αλλά δεν πάει έτσι. Το Βερολίνο πρέπει να αναλάβει και τις δικές του ευθύνες για τη συστημική -πλέον- κρίση στην ευρωζώνη, που για αυτήν (ε, πως να το κάνουμε...) δεν φταίει η Ελλάδα.

Και οι φωνές εις βάρος της πληθαίνουν όλο και περισσότερο. Σαφή τα "καρφιά" της ηγεσίας των Βρυξελλών (Γιούνκερ, Μπαρόζο, Βαν Ρομπάι).

Ή αλλάζει -τώρα!- η αρχιτεκτονική του οικοδομήματος της ευρωζώνης ή η νυν ηγεσία της ΕΕ, με προεξάρχουσα την Μέρκελ, θα ξεβραστεί στα λασπόνερα της Ιστορίας, έχοντας πρώτα βιώσει την καθολική αποδοκιμασία των ευρωπαίων πολιτών.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software