Βακτήρια γιαουρτιού για καταπολέμηση ιών

Βακτήρια γιαουρτιού για καταπολέμηση ιών
   Τα βακτήρια που υπάρχουν με φυσικό τρόπο στο γιαούρτι, θα μπορούν μελλοντικά να καταστρέφουν διάφορους ιούς, ακόμα και του κοινού κρυολογήματος, αν «εξοπλισθούν» με μικροσκοπικά νανοσωματίδια αργύρου, σύμφωνα με μια νέα βελγική επιστημονική έρευνα, η οποία όμως εγείρει νέες ανησυχίες για πιθανές παρενέργειές της στον ανθρώπινο οργανισμό.

    Οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ήδη ότι αυτά τα «ασημένια» -κατά τα άλλα ακίνδυνα- βακτήρια του γιαουρτιού μπορούν να καταστήσουν ορισμένους ιούς (νοροϊούς) ανίκανους να μολύνουν τον οργανισμό. Οι νοροϊοί προκαλούν εννέα στα δέκα περιστατικά γαστρεντερίτιδας διεθνώς.

    Το επίτευγμα, με επικεφαλής τον μικροβιολόγο του πανεπιστημίου της Γάνδης καθηγητή Βίλι Βερστρέτε, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Εταιρίας Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας στο Λονδίνο, σύμφωνα με με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», ανοίγει το δρόμο πιθανώς για να καταπολεμηθούν και άλλοι ιοί με την ίδια μέθοδο, όπως της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος.

    Όπως είπε ο βέλγος ερευνητής, τα βακτήρια θα μπορούσαν να χορηγούνται με μορφή ρινικού σπρέι, αλλά και απολυμαντικών για τα χέρια, προκειμένου να εμποδίζουν την εξάπλωση των ιών.

    Η χρήση νανοσωματιδίων μέσα στο σώμα έχει όμως εγείρει επιφυλάξεις λόγω φόβων για την πιθανή δημιουργία παρενεργειών στην υγεία του ανθρώπου, γι’ αυτό ακριβώς οι βέλγοι επιστήμονες βρήκαν ένα τρόπο να προσκολλούν τα νανοσωματίδια του αργύρου πάνω στην επιφάνεια των βακτηρίων του γιαουρτιού, ώστε αυτά να μην είναι ελεύθερα να κυκλοφορούν μέσα στον οργανισμό.

    Τα χρησιμοποιούμενα βακτήρια-λακτοβάκιλλοι θεωρούνται «φιλικά» στον άνθρωπο και χάρη σε αυτά το γιαούρτι βοηθά στη χώνεψη. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όταν καλλιεργούνται σε διάλυμα ιόντων αργύρου, στα βακτήρια προσκολλώνται μικροσκοπικά σωματίδια αργύρου, 10.000 φορές μικρότερα από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας. Αν και τα ίδια τα βακτήρια τελικά πεθαίνουν εξαιτίας των «ασημένιων» νανοσωματιδίων, τα νεκρά κελύφη τους που καταστρέφουν τους ιούς, μπορούν να ενσωματωθούν σε σπρέι ή διαλύματα (κάθε νανοσωματίδιο περιέχει περίπου 15.000 άτομα αργύρου).

    Τέτοιου είδους νανοσωματίδια αργύρου ήδη χρησιμοποιούνται σε αντιμικροβιακά αθλητικά ρούχα, για να μειώσουν την άσχημη μυρωδιά τους και να διατηρήσουν την υγιεινή κατάσταση του αθλητή. Όμως η διείσδυσή τους στο ανθρώπινο σώμα έχει προκαλέσει ανησυχίες, καθώς ο άργυρος, σε σχετικά μεγάλες ποσότητες, είναι γνωστό ότι κάνει ζημιά στο ήπαρ, τα νεφρά και τους πνεύμονες. Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι το μικρό μέγεθος των νανοσωματιδίων θα τους επιτρέψει να «τρυπώσουν» και σε άλλα ευαίσθητα όργανα του σώματος και να προκαλέσουν βλάβες. Γι’ αυτό άλλωστε, οι βέλγοι ερευνητές «πρόσδεσαν» τα νανοσωματίδια στα βακτήρια, ώστε να μην είναι τόσο μικρά.

    Η ομάδα του καθηγητή Βελστρέτε ήδη συνεργάζεται με φαρμακευτικές εταιρίες (Janssen και Johnson & Johnson) για να αναπτύξει περαιτέρω τη νέα τεχνολογία κατά των ιών. Αναζητά επίσης κι άλλα είδη βακτηρίων, πέρα από αυτά του γιαουρτιού, που να μπορούν να περάσουν μέσα από το έντερο μαζί με τα νανοσωματίδια.


Powered by TUODY Software