Η Ελλάδα ταξιδεύει στο διάστημα μέσω Τουλούζης!

Η Ελλάδα ταξιδεύει στο διάστημα μέσω Τουλούζης!
Καλοκαίρι, αεροδυναμική τεχνολογία, Ελλάδα και Τουλούζη.

Ποιος είναι ο συνδετικός κρίκος όλων των παραπάνω;

Η απάντηση έρχεται από τη δυναμική παρουσία που είχε το ελληνικό si-Cluster και μερικά από τα μέλη του φέτος στο Toulouge Space Show, μια από τις πιο σημαντικές ευρωπαϊκές εκθέσεις για το διάστημα, η οποία διεξήχθη το τριήμερο 28-30 Ιουνίου στην Τουλούζη της Γαλλίας.

Και εξηγούμε: Το si-Cluster είναι το Ελληνικό Gold Labeled Cluster στον ιδιαίτερο τομέα των αεροδιαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών.

Υπό το συντονισμό του Corallia και την υποστήριξη του Enterprise Greece, η ελληνική αποστολή έστησε εκεί εθνικό περίπτερο στο κεντρικότερο σημείο της έκθεσης, διοργανώνοντας ταυτόχρονα πολλές παράλληλες εκδηλώσεις

Το Toulouse Space Show, ένα παγκόσμιο forum που είναι αφιερωμένο στις εξελίξεις των διαστημικών υποδομών, τεχνολογιών και εφαρμογών, συγκεντρώνει περισσότερους από 2.000 επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο.

Στον κύκλο εργασιών του εντάσσονταν κεντρικές ομιλίες υψηλού επιπέδου, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, εκθέσεις, αλλά και επιδείξεις.

Φέτος, λοιπόν, οι συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης επικεντρώθηκαν στα ιδιαίτερα προβλήματα της διεθνούς συνεργασίας, τη γεω-ευφυΐα, τις διάφορες καινοτόμες προσεγγίσεις που έχουν φέρει τα πάνω-κάτω στο διάστημα, καθώς και τη διασύνδεση μεταξύ των διαστημικών εφαρμογών και της ψηφιακής οικονομίας.

Στα καθ’ ημάς τώρα…


Η ελληνική αποστολή κατόρθωσε να αναδείξει υψηλό επίπεδο των καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που αναπτύσσονται στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα διεύρυνε την πρόσβασή της στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας του χώρου της διαστημικής τεχνολογίας.

Ταυτόχρονα, πέτυχε τη συντονισμένη και καλύτερη ανάδειξη των καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που αναπτύσσονται στην Ελλάδα, αλλά και ενίσχυσε την παρουσία της στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας του χώρου και στα σχέδια των Διαστημικών Οργανισμών όπως ESA, JAXA, CNES, κ.λπ.

Τέλος, η ελληνική αποστολή είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε B2B συναντήσεις με όλους τους φορείς που συμμετείχαν, όπως με τα μέλη του Aerospace Valley Cluster, αλλά και να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν τον τελικό του διεθνούς επιχειρηματικού διαγωνισμού ActInSpace.

Αξίζει να αναφερθεί, πως μία από τις ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν στο Toulouze Space show ήταν η Software Competitiveness International. H εταιρεία εκπροσωπήθηκε από την Dr. Zωή Αικατερινίδη (CΕΟ) και από τον Dr. Helmut Lagger (υπεύθυνο Business Development και Project Management στη Γερμανία).


Το nooz.gr επικοινώνησε με την Dr. Αικατερινίδη, η οποία μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης, βρήκε λίγο χρόνο για να μας μεταφέρει σε πρώτο πρόσωπο την ατμόσφαιρα, αλλά και τις εμπειρίες από τη συμμετοχή της στο παγκόσμιο αυτό forum.

Η συνέντευξη:

Kαταρχάς συγχαρητήρια για την παρουσία της Software Competitiveness International σαν μέλος της Ελληνικής αποστολής στο Toulouge Space show. Ποιες είναι οι γενικές εντυπώσεις σας από την έκθεση;

Οι εντυπώσεις μας είναι πολύ θετικές. Από πλευράς Ελλάδας υπήρχε μια συντονισμένη προσέγγιση, από το si-Cluster, από το Enterprise Greece και εταιρείες, και φυσικά αυτό οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα. Υπήρξε ενδιαφέρον από πολλές και πολύ αξιόλογες εταιρείες που ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσουν σε ενδιαφέρουσες συνεργασίες.

Κατά τη γνώμη σας, πώς στάθηκε σε αυτήν, την πιο σημαντική ευρωπαϊκή έκθεση για το διάστημα, η ελληνική αποστολή;

Η αίσθησή μας είναι ότι δεν υστερούμε σε ικανότητα, αλλά σε ποσότητα αποτελεσμάτων. Με συντονισμένη προσπάθεια και δουλειά πιστεύω ακράδαντα ότι σύντομα θα έχουμε και επαρκέστατα αποτελέσματα.

Πώς αντιμετώπισαν οι αποστολές των άλλων χωρών την ελληνική παρουσία – βάσει και της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα;

Η Ελληνική αποστολή ήταν σε θέση να παρουσιάσει τεχνογνωσία και ικανότητα. Μέσω του Enterprise Greece δόθηκε η σωστή διάσταση της κατάστασης στην χώρα. Οπότε οι άλλες αποστολές μας άκουσαν με πολύ ενδιαφέρον και επικεντρωθήκαμε σε δυνατότητες συνεργασιών.

Ποια είναι τα τρία πράγματα που θα κρατούσατε από αυτή την εμπειρία σας;

Χρειάζεται δικτύωση και συνεργασία με τις εταιρείες κολοσσούς του κλάδου και τους υπεύθυνους κρατικούς μηχανισμούς, απαιτείται καινοτόμος ικανότητα και προηγμένη τεχνολογία και χρειάζεται εργασία υψηλών προδιαγραφών ποιότητας, βάσει των σχετικών διεθνών standards.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο τομέας των διαστημικών τεχνολογιών στην Ελλάδα, υπάρχουν –ακόμα και σήμερα- δυνατότητες ανάπτυξης;

Έχουν γίνει αρκετά πράγματα. Υπάρχουν ελληνικές εταιρείες με σημαντικά έργα και προϊόντα στον τομέα αυτό. Η ύπαρξη του si-Cluster είναι σημαντικό επίτευγμα, επίσης. Υπάρχει όμως δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης, ειδικά σήμερα, που η χώρα μας το χρειάζεται. Και σίγουρα, έχουμε τις απαραίτητες ικανότητες.

Πείτε μας λίγα λόγια για την Software Competitiveness International. Ποια η παρουσία της στην Ελλάδα, αλλά και στον παγκόσμιο χάρτη;

Η εταιρεία μας είναι μια μικρομεσαία εταιρεία λογισμικού, δυναμικά αναπτυσσόμενη, και με αξιόλογη παρουσία στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα. Με ένα δυναμικό των 60 άριστα εξειδικευμένων μηχανικών λογισμικού έχουμε αξιόλογη παρουσία σε αγορές υψηλών απαιτήσεων αναφορικά με την ποιότητα, τεχνολογία και καινοτομία, όπως αυτοκινητοβιομηχανία, τηλεπικοινωνίες, διαχείριση γνώσης, διαστημικός τομέας και τραπεζικός τομέας.

Σαν μέλος του si- Cluster θέλουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στην διεύρυνση της παρουσίας της χώρας μας στην διαστημική βιομηχανία. Κύριος στόχος μας παραμένει πάντα να συμβάλλουμε στην διεθνή τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία από την Ελλάδα, δημιουργώντας αξιόλογες θέσεις εργασίας στον τόπο μας και δίνοντας την δυνατότητα στους ικανούς Έλληνες επιστήμονες να δραστηριοποιηθούν από την Ελλάδα διεθνώς.

Τέλος, ο ρόλος της πληροφορικής σήμερα στην Ελλάδα είναι ισχυρός; Καινοτόμος; Ανταγωνιστικός, συγκριτικά με το σημείο στο οποίο βρίσκεται η πληροφορική σε άλλες χώρες;

Ο Ελληνας έχει ικανότητα στην ανάπτυξη λογισμικού. Αυτό οφείλεται στην παιδεία του, που ενισχύει την αναλυτική και συνδυαστική σκέψη, και στην ευελιξία του, που αναπτύσσεται λόγω της νοοτροπίας του λαού μας και των συνθηκών ζωής μας. Εάν σε αυτά τα δύο χαρακτηριστικά προσθέσει κανείς το έντονο (ευρηματικό και καινοτόμο) ταμπεραμέντο μας, ή μάλλον τον εγωισμό μας να τα καταφέρνουμε, και τα πλαισιώσει με χαλαρές διαδικασίες και ένα ελκυστικό κόστος παραγωγής, έχει ακριβώς την «συνταγή επιτυχίας» για την ανάπτυξη λογισμικού.

Η δυσκολία είναι όμως ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη της διεθνούς αγοράς στον νευραλγικό τομέα της τεχνολογίας και καινοτομίας: δηλαδή η δυσκολία είναι να σε εμπιστευθούν.

Όμως τίποτα δεν είναι αδύνατον. Με θέληση, πολλή προσπάθεια και συστηματική δουλειά μπορούμε να καταφέρουμε να εδραιωθούμε διεθνώς, κερδίζοντας μια σημαντική θέση μεταξύ των σημαντικών χωρών της διεθνούς αγοράς στην πληροφορική. Το κατάφεραν άλλες χώρες, μπορούμε σίγουρα και εμείς!
Powered by TUODY Software