Μιχαηλίδου: Διέξοδος στο δημογραφικό η εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής στήριξης των γονέων

Μιχαηλίδου: Διέξοδος στο δημογραφικό η εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής στήριξης των γονέων

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τα θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, προσκεκλημένη ως κεντρική ομιλήτρια από το Ίδρυμα Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής σε συζήτηση, με θέμα: «Δημογραφική πτώση και μετανάστευση: Ψάχνοντας την ευρωπαϊκή χρυσή τομή», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου.

Η εκδήλωση Net@Work2019 διοργανώθηκε για 4η χρονιά και αποτελεί τη μεγαλύτερη πλατφόρμα δημοσίου διαλόγου κορυφαίων ευρωπαϊκών κεντροδεξιών think tanks. Τη διοργάνωση ανέλαβαν το Κέντρο Martens, που αποτελεί την επίσημη ομάδα προβληματισμού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το Ίδρυμα Konrad-Adenauer, το Ίδρυμα Hanns-Seidel και η Πολιτική Ακαδημία του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι το δημογραφικό συνιστά σήμερα ζήτημα ιστορικής συνέχειας των ευρωπαϊκών εθνών και υπογράμμισε ότι η μετανάστευση ως μέσο δημογραφικής ενδυνάμωσης έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από ό,τι στις αρχές του 19ου αιώνα ή μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τόσο ως προς τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, όσο και ως προς τις συνθήκες στις χώρες υποδοχής.

Στη συνέχεια της ομιλίας της, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι για θέματα που άπτονται της συλλογικής ταυτότητας και του αυτοπροσδιορισμού, «οφείλουμε να αναζητήσουμε και να επιτύχουμε την κοινωνική συναίνεση. Οι σύγχρονες ανοιχτές, αλλά και περίπλοκες κοινωνίες, δεν αποδέχονται αβασάνιστα άνωθεν λύσεις. Αυτή είναι και η πεμπτουσία του δημοκρατικά οργανωμένου συλλογικού βίου».

Για την επίτευξη της κοινωνικής συναίνεσης που απαιτείται, προκειμένου το μεταναστευτικό να λειτουργήσει ως μέσο δημογραφικής ενδυνάμωσης, η κ. Μιχαηλίδου εστίασε σε τρεις βασικές προϋποθέσεις:

α) Τη συστηματική και σε βάθος ενημέρωση των πολιτών για τις προκλήσεις που θέτει η δημογραφική κρίση.

β) Την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, η οποία λειτουργεί διαβρωτικά στην αντίληψη των ευρωπαϊκών κοινωνιών ως προς το φαινόμενο της μετανάστευσης συνολικά.

γ) Την υιοθέτηση από πλευράς των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ισχυρών κινήτρων για τη στήριξη της μητρότητας και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των νέων γονέων, ιδίως από τα κράτη που δεν έχουν υιοθετήσει μία ολοκληρωμένη πολιτική επ’ αυτού.

Αναπτύσσοντας την τρίτη προϋπόθεση, που αποτελεί και βασική προτεραιότητά της, η υφυπουργός Εργασίας σημείωσε ότι οι νέοι άνθρωποι δεν λαμβάνουν την απόφαση να γίνουν γονείς, κάτι το οποίο, εάν δεν συνιστά ατομική επιλογή – απολύτως σεβαστή – οφείλεται στην αδυναμία να αντεπεξέλθουν οικονομικά, αλλά και χρονικά, στις ανάγκες της ανατροφής ενός παιδιού. «Το τελευταίο αυτό αποτελεί μία δυσάρεστη πραγματικότητα, ιδίως για τον ευρωπαϊκό Νότο.

Η εφαρμογή μίας ολοκληρωμένης πολιτικής στήριξης των γονέων- είτε αυτή αποδίδει τα αναμενόμενα στην κατεύθυνση της αύξησης των γεννήσεων είτε όχι -είναι βέβαιο ότι θα κάνει τους πολίτες να αποδεχτούν ευκολότερα την ανάγκη αναζήτησης διεξόδου στο δημογραφικό πρόβλημα και μέσω της μετανάστευσης», σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου.

Powered by TUODY Software