Κραυγή απόγνωσης για τους αγνούμενους της Κύπρου

Κραυγή απόγνωσης για τους αγνούμενους της Κύπρου
Την άσκηση πίεσης, ώστε να συνεργαστεί η Τουρκία για τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων ζήτησαν με υπόμνημα στις Πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Λευκωσία, η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων σε συνεργασία με γυναικείες οργανώσεις.

«Υπάρχουν περισσότερα από 200 σημεία, τα οποία είναι γνωστά και πρέπει να διερευνηθούν και υπάρχουν μεγάλοι ομαδικοί τάφοι σε περιοχές τις οποίες ονομάζουν στρατιωτικές ζώνες. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούν οι έρευνες, όπως και στις πληροφορίες», δήλωσε ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Νίκος Θεοδοσίου, ύστερα από την επίδοση του υπομνήματος σε εκπρόσωπο του πολιτικού γραφείου της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατήγγειλε, παράλληλα, ότι ο τουρκικός στρατός προφασίζεται την ύπαρξη στρατιωτικών ζωνών και απαγορεύει στα συνεργεία της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) να πραγματοποιήσουν εκταφές.

«Ο χρόνος περνά, οι οικογένειες συνεχίζουν να υποφέρουν και πρέπει να γίνει κάτι το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο κ. Θεοδοσίου. Πρόσθεσε ότι η ΔΕΑ οφείλει να κάνει διερεύνηση, οι οικογένειες έχουν το δικαίωμα στην πληροφόρηση και στην αλήθεια. «Δεν θέλουμε να παραλαμβάνουμε μόνο οστά, θέλουμε να μάθουμε τι έγινε, θέλουμε να ξέρουμε τι έγινε από την ημέρα που χάθηκαν οι δικοί μας».

Παρόντες, έξω από τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας, και αντιπρόσωποι συγγενών αγνοουμένων, κρατώντας τις φωτογραφίες των δικών τους και προσμένοντας καρτερικά, ακόμα και σήμερα, ύστερα από 40 χρόνια. Μαζί τους και η δασκάλα από τη σκλαβωμένη Αγία Τριάδα της Καρπασίας, Ελένη Φωκά.

Στο υπόμνημα αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι «ζητάμε όπως εργαστείτε προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της απαραίτητης συνεργασίας, ώστε να γίνει μια αποτελεσματική διερεύνηση για όλους τους αγνοουμένους της Κύπρου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το να πεισθούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να παρέχουν πρόσβαση σε όλους τους χώρους όπου εθεάθησαν για τελευταία φορά αγνοούμενοι, περιλαμβανομένων στρατιωτικών ζωνών, όπως επίσης και με το να παρέχουν πρόσβαση σε πηγές ή σχετικές πληροφορίες που έχουν στην κατοχή τους».
 
Πηγή: Σημερινή

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software