Σκωτία: Στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα

Σκωτία: Στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα
Η διαδικασία της ψηφοφορίας δι' αλληλογραφίας άρχισε σήμερα, τρεις εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας που θα διεξαχθεί στη Σκωτία, ενώ οι οπαδοί του "ναι", που ως τώρα υπολείπονταν στις δημοσκοπήσεις, εμφανίζονται ενισχυμένοι από την επίδοση του επικεφαλής τους, του Άλεξ Σάλμοντ, στο τελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ.

Περίπου 700.000 ψηφοφόροι επέλεξαν την επιστολική ψήφο και θα λάβουν μέσα στις δύο ερχόμενες ημέρες ένα ψηφοδέλτιο, το οποίο θα μπορούν να συμπληρώσουν και να ξαναστείλουν αμέσως.

Αποτελούν μέρος των περίπου 4,2 εκατ. ψηφοφόρων που κατοικούν στη Σκωτία και μπορούν να λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα, το οποίο θα διεξαχθεί στις 18 Σεπτεμβρίου.

Οι Σκωτσέζοι της διασποράς δεν έχουν αυτό το δικαίωμα.

Η ερώτηση του δημοψηφίσματος είναι διατυπωμένη ως εξής: "Η Σκωτία πρέπει να είναι μια ανεξάρτητη χώρα;"

Παρόλο που οι πρώτοι ψηφοφόροι –ηλικίας 16 ετών και άνω– θα μπορέσουν να ψηφίσουν ήδη απ' αυτή την εβδομάδα, η καταμέτρηση δεν θα πραγματοποιηθεί παρά μόνο μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) της 18ης Σεπτεμβρίου.

Στην τελική ευθεία, οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δίνουν ένα σταθερό προβάδισμα, περίπου 12 ποσοστιαίων μονάδων κατά μέσο όρο, στο στρατόπεδο του "όχι" στην ανεξαρτησία, που ιστορικά επικρατούσε ανέκαθεν έναντι των οπαδών της ανεξαρτησίας.

Ωστόσο αυτοί οι τελευταίοι εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα ανατρέψουν την τάση χάρη στους αναποφάσιστους (περίπου 12% στις δημοσκοπήσεις).

Ελπίζουν επίσης ότι βρήκαν ένα εφαλτήριο με τη μαχητική παρουσία του ηγέτη τους, του Άλεξ Σάλμοντ, κατά το δεύτερο και τελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ με αντίπαλο τον πρώην υπουργό Οικονομικών της βρετανικής κυβέρνησης Άλιστερ Ντάρλινγκ, συνήγορο του "όχι".

Ο χαρισματικός σκοτσέζος πρωθυπουργός, ο οποίος είχε ηττηθεί κατά την πρώτη τηλεμαχία στις 5 Αυγούστου, κατήγαγε χθες, Δευτέρα, το βράδυ μια συντριπτική νίκη (71% έναντι 29% σύμφωνα με μια δημοσκόπηση εξπρές της "Γκάρντιαν" και του Ινστιτούτου ICM) μπροστά στις κάμερες του BBC.

Οι σκοτσέζικες εφημερίδες επιμένουν στην ανάκαμψη του επικεφαλής των οπαδών της ανεξαρτησίας κατά το ντιμπέιτ, το οποίο χαρακτηρίζουν "θορυβώδες", ακόμη και "βάναυσο", εξαιτίας κατ' αρχάς "της ανακτηθείσας επιθετικότητας" του Άλεξ Σάλμοντ.

"Ο Σάλμοντ αντεπιτίθεται" είναι ο τίτλος της "Χέραλντ", ενώ η σκοτσέζικη έκδοση της "Σαν" κάνει στην πρώτη σελίδα της λογοπαίγνιο με το όνομα του Άλιστερ Ντάρλινγκ: "Not tonight Darling" (όχι απόψε αγαπητέ).

Ο τόνος είναι ταυτόσημος στον Τύπο του Λονδίνου. Αυτός υπογραμμίζει πως ο Σάλμοντ βρήκε, παρουσιάζοντας "όχι ένα, αλλά τρία σχέδια Β" για το νόμισμα που θα χρησιμοποιούσε μια ανεξάρτητη Σκοτία, μια καλή φόρμουλα για να κάνει να ξεχαστεί η χλωμή επίδοσή του κατά το πρώτο ντιμπέιτ.

Οι "Τάιμς" επιμένουν στη μαχητικότητα του Σάλμοντ.

Ο "Γκάρντιαν" συμφωνεί, υπογραμμίζοντας πως ο πρωταθλητής του "όχι" έκλεισε τον αντίπαλό του "στην άμυνα".

Η "Ντέιλι Μέιλ" εκτιμά πιο απερίφραστα πως απλώς "συνέτριψε" τον πρώην υπουργό των Εργατικών.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software