Παραίτηση κυβερνήτη, σύλληψη δημάρχου για τους 43

Παραίτηση κυβερνήτη, σύλληψη δημάρχου για τους 43
Όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο της εξαφάνισης 43 φοιτητών, καθώς - μετά τη σύλληψη του δημάρχου της Ιγκουάλα επειδή θεωρήθηκε ως ο υποκινητής της επίθεσης που έγινε εναντίον τους -, παραιτήθηκε και ο κυβερνήτης Άνχελ Αγκίρε Ριβέρο, που ανήκει στο ίδιο κόμμα.

Οι πιέσεις για την παραίτηση του Ριβέρο δεν είχαν σταματήσει. Ο κυβερνήτης κατηγορούνταν ότι στάθηκε ανίκανος να σταματήσει τη βία των λαθρεμπόρων ναρκωτικών στην περιοχή αυτή και κυρίως για την έλλειψη προόδου στις έρευνες για τους 43 εξαφανισμένους.

Ο κυβερνήτης, ο οποίος εξελέγη το 2011 με το ψηφοδέλτιο του Κόμματος της Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD, Αριστερά), βρέθηκε απομονωμένος αυτή την εβδομάδα αφού ζήτησαν την παραίτησή του οι κοινοβουλευτικοί του κυβερνώντος κόμματος, του Επαναστατικού Θεσμικού Κόμματος (PRI) του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο, καθώς και του συντηρητικού Κόμματος Εθνικής Δράσης (PAN).

Την Πέμπτη ο κυβερνήτης ανακοίνωσε την παραίτησή του σε συνέντευξη Τύπου.

Διαβεβαίωσε πως γι' αυτόν το σημαντικό είναι τώρα να συνεχισθεί η έρευνα για τους εξαφανισμένους και να τιμωρηθούν οι ένοχοι ενώ εξέφρασε την ευχή η παραίτησή του "να ευνοήσει ένα πολιτικό κλίμα που θα επιτρέψει να δοθεί προσοχή σ' αυτές τις προτεραιότητες και στην επίλυσή τους".

Ρεπορτάζ του RTΈνταλμα σύλληψης του δημάρχου

Η παραίτησή του κυβερνήτη ανακοινώθηκε την επομένη της έκδοσης από τις ομοσπονδιακές αρχές εντάλματος σύλληψης του δημάρχου της Ιγκουάλα, του Χοσέ Λουίς Αμπάρκα, επίσης εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο του PRD.

Ωστόσο η αγανάκτηση στρέφεται εναντίον ολόκληρης της πολιτικής τάξης στην υπόθεση αυτή, η οποία προκάλεσε αιτήματα για εξηγήσεις σ' ολόκληρο τον κόσμο.

Την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από το Μεξικό "να ενεργήσει γρήγορα" για να συλλάβει τους υπευθύνους.

Ρεπορτάζ του EuronewsΔεκάδες χιλιάδες Μεξικάνοι διαδήλωσαν την Τετάρτη σε πολλές πόλεις της χώρας. Την Πέμπτη, στην Πολιτεία Γκερέρο, εκπαιδευτικοί κατέλαβαν το δημαρχείο του Ακαπούλκο απαιτώντας να βρεθούν οι εξαφανισμένοι.

Περίπου είκοσι από τους 81 δήμους της Γκερέρο βρίσκονταν υπό κατάληψη από εκπαιδευτικούς.

Ο μεξικανός πρόεδρος επαναλαμβάνει καθημερινά πως προτεραιότητα του είναι να βρεθούν οι εξαφανισμένοι.

Ο ιερέας και ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αλεχάντρο Σολαλίντε συνάντησε τον υπουργό Δικαιοσύνης Χεσούς Μουρίγιο Κάραμ για να τον ενημερώσει για μαρτυρίες που συγκέντρωσε και οι οποίες δείχνουν πως ορισμένοι από τους νέους που εξαφανίσθηκαν έχουν σκοτωθεί και τα πτώματά τους έχουν απανθρακωθεί, αλλά ορισμένοι άλλοι εξακολουθούν να είναι ζωντανοί.

Κατά την έξοδό του από τη συνάντηση αυτή, ο Σολαλίντε δήλωσε πως βρήκε τον υπουργό, στον οποίο έχει ανατεθεί η ομοσπονδιακή έρευνα, "πολύ αγχωμένο".

"Δεν ξέρω αν είναι αγχωμένος για τα θύματα ή λόγω της πολιτικής πίεσης που ασκεί το κίνημα, το οποίο παίρνει διαστάσεις που ουδείς υποψιαζόταν. Πιστεύω ότι θα του προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο, όχι μόνο σ' αυτόν, αλλά και στον πρόεδρο", δήλωσε ο ακτιβιστής ιερέας.

Διαδηλώσεις της νεολαίας

 

Πηγή: ΑΜΠΕ, επιμέλεια: Ν. Μιχαλοπούλου

Powered by TUODY Software