Πακιστάν: "Ακούσιες συνέπειες" ο θάνατος 2 δυτικών ομήρων

Πακιστάν: "Ακούσιες συνέπειες" ο θάνατος 2 δυτικών ομήρων
Ο θάνατος από σφάλμα δύο δυτικών ομήρων της Αλ Κάιντα σε επιδρομή αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους καταδεικνύει "τον κίνδυνο και τις ακούσιες συνέπειες" των πληγμάτων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ανακοίνωσε το Πακιστάν.

Η αποκάλυψη ότι ο Αμερικανός Γουόρεν Γουάινσταϊν και ο Ιταλός Τζοβάνι Λο Πόρτο σκοτώθηκαν σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση των ΗΠΑ τον Ιανουάριο προκάλεσε "σοκ και οδύνη" στο Πακιστάν, προσθέτει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέβαλε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο αυτών δυτικών εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίοι σκοτώθηκαν τον Ιανουάριο "με τραγικό τρόπο" σ' αυτή την επιχείρηση, χωρίς να διευκρινίσει αν είχαν χρησιμοποιηθεί μη επανδρωμένα αεροπλάνα, όπως έκανε σήμερα στην ανακοίνωσή του το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Λευκός Οίκος σημείωσε επίσης πως ο Άχμεντ Φαρούκ, ένα στέλεχος του κλάδου της Αλ-Κάιντα στην ινδική υποήπειρο (AQIS), είχε σκοτωθεί κατά την επιχείρηση αυτή που διεξήχθη στα αφγανο-πακιστανικά σύνορα, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

"Οι θάνατοι των Γουάινσταϊν και Λο Πόρτο σε επιδρομή μη επανδρωμένου αεροσκάφους καταδεικνύουν τον κίνδυνο και τις ακούσιες συνέπειες της χρήσης αυτής της τεχνολογίας τις οποίες υπογραμμίζει το Πακιστάν εδώ και καιρό", επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Έχοντας χάσει χιλιάδες αθώους πολίτες στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, το Πακιστάν μπορεί να κατανοήσει πλήρως αυτήν την τραγική απώλεια και εκφράζει την αλληλεγγύη του στις οικογένειες Γουάινσταϊν και Λο Πόρτο σε αυτήν την δύσκολη ώρα", υπογραμμίζει επίσης το Ισλαμαμπάντ.

Το Πακιστάν αντιτάσσεται εδώ και καιρό δημοσίως στην χρήση των θανάσιμων επιδρομών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας όπου ζουν φυλές, παρά τις ακλόνητες αποδείξεις ότι έχει συναινέσει, ακόμη και συνεργαστεί, κάποιες φορές με την υπό την ηγεσία της CIA εκστρατεία που διεξάγεται, σχολιάζει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Στο παρελθόν το Ισλαμαμπάντ αντιδρούσε πιο ένθερμα στην παραβίαση της εθνικής του κυριαρχίας παρά στον κίνδυνο να σκοτωθούν αθώοι άμαχοι μαζί με μαχητές, προσθέτει.

Οι δύο δυτικοί σκοτώθηκαν σε επιδρομή που έγινε στις 15 Ιανουαρίου με στόχο ένα συγκρότημα της Αλ Κάιντα. Η αποκάλυψη αυτή έγινε χθες όταν ο Λευκός Οίκος προχώρησε στο ασυνήθιστο βήμα να αποχαρακτηρίσει πληροφορίες για το άκρως απόρρητο πρόγραμμά του.

Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι δεν γνώριζαν πως οι δύο άνδρες βρισκόντουσαν μέσα στο κτιριακό αυτό συγκρότημα μολονότι το παρακολουθούσαν για πολύ καιρό.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι αντιμετωπίζει τώρα μια όλο και μεγαλύτερη πολεμική στην χώρα του σχετικά με το γιατί δεν είχε ενημερωθεί για μήνες από τις ΗΠΑ για τον θάνατο από σφάλμα του Ιταλού Λο Πόρτο ακόμη και μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα την περασμένη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

Ο Λευκός Οίκος και η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσαν ότι ο Ομπάμα ενημέρωσε προσωπικά την Τετάρτη τον Ρέντσι για την μοιραία επιδρομή, μία ημέρα πριν από την δημοσιοποίηση της πληροφορίας αυτής από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η ημέρα της ανακοίνωσης επιβεβαιώθηκε από τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι. Μιλώντας στο κοινοβούλιο, επανέλαβε ότι η Ιταλία ενημερώθηκε για τον θάνατο του Λο Πόρτο μόνον μήνες μετά την επιδρομή και σημείωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών χρειάστηκαν τόσο καιρό για να επαληθεύσουν τον θάνατό του.

Η Ιταλία λαμβάνει υπόψη της την "μέγιστη διαφάνεια" του προέδρου Ομπάμα στην ανάληψη της ευθύνης για τους θανάτους αυτούς, πρόσθεσε, αλλά θέλει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό που συνέβη.

"Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ιταλία θα βρει τον τρόπο να τιμήσει την μνήμη του Τζοβάνι", σημείωσε ο Τζεντιλόνι. "Και θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε τις μέγιστες δυνατές επιπρόσθετες πληροφορίες για τις συνθήκες του τραγικού λάθους που αναγνώρισε ο πρόεδρος Ομπάμα".

"Είναι αδύνατο να πληροφορούμαστε για ένα τόσο σοβαρό περιστατικό έπειτα από μήνες", δήλωσε παράλληλα ο Ρενάτο Μπρουνέτα, μέλος του Φόρτσα Ιτάλια, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

"Είναι ένα επεισόδιο που δυσφημεί τις ενέργειες της κυβέρνησης στη διεθνή σκηνή. Αυτός είναι ο αγώνας τους κατά της τρομοκρατίας; Ο Ρέντσι οφείλει να παραιτηθεί και μαζί του όλοι οι υπουργοί του. Δεν είστε αντάξιοι της χώρας", αναφέρουν παράλληλα σε ανακοίνωσή τους βουλευτές του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Τον Ιταλό πρωθυπουργό επέκρινε επίσης και η πρόεδρος της κάτω Βουλής Λόρα Μπολντρίνι, η οποία δήλωσε ότι είναι ανησυχητικό που η Ιταλία δεν γνώριζε νωρίτερα γι'αυτό το περιστατικό.
Powered by TUODY Software