Σε τροχιά εμφυλίου πολέμου η Τουρκία

Σε τροχιά εμφυλίου πολέμου η Τουρκία
Σε επικίνδυνη εμφύλια αντιπαράθεση ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και το ΡΚΚ εξελίσσεται ο «αγώνας κατά της τρομοκρατίας» που ξεκίνησε η κυβέρνηση Νταβούτογλου μετά την πρόσφατη πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Σουρούτς, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Η Τουρκία άνοιξε διμέτωπο αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους αλλά και κατά του PKK, τόσο εντός της Τουρκίας όσο και στο έδαφος του Βορείου Ιράκ.

Από την πλευρά της η κουρδική οργάνωση απαντά σχεδόν καθημερινά με τρομοκρατικά χτυπήματα μέσα στην Τουρκία. Για παράδειγμα έκρηξη νάρκης σημειώθηκε στην περιοχή του Σίρνακ. Οι επιτιθέντες την είχαν τοποθετήσει εκρηκτικά σε στρατιωτικό όχημα που εξερράγη κατά τη διέλευση έτερου στρατιωτικού οχήματος.

Στη συνέχεια οι δράστες που πιθανότατα ήταν μέλη του ΡΚΚ επιτέθηκαν με βαρύ οπλισμό σκοτώνοντας δύο στρατιώτες και έναν πολιτοφύλακα.

Παράλληλα, τουρκικά μαχητικά σφυροκόπησαν χθες επί 3 ώρες στρατόπεδα του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ προτού επιστρέψουν στις βάσεις τους στο Ντιγιάρμπακιρ.

Στο μεταξύ σε αναβρασμό βρίσκονται και οι ΗΠΑ, που ετοιμάζονται να στείλουν αμερικανικά μαχητικά στην αεροπορική τουρκική βάση του Ιντζιρλίκ στα τουρκοσυριακά σύνορα, ύστερα από ειδική άδεια που τους δόθηκε από την τουρκική κυβέρνηση για να ξεκινήσουν συντονισμένες επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών.

Εκπρόσωπος του State Department δήλωσε ότι οι επιθέσεις του PKK επιτείνουν τον κύκλο βίας, ενώ κάλεσε το PKK να αποκηρύξει τη βία και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας επίσης ότι και η Τουρκία οφείλει να ανταποκριθεί ανάλογα.

Έκκληση και στις δυο πλευρές για ειρήνη και επιστροφή στις συνομιλίες έκανε ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο όποιος σε συνέντευξή του στo τουρκικό πρόγραμμα της DW είπε ότι δεν γίνεται να μπαίνουν στην ίδια μοίρα το ΡΚΚ και το ΙSIS, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη χωρίς τον Οτσαλάν. Οι εξελίξεις όμως προκαλούνν ιδιαίτερο προβληματισμό και στο Ιράν, το οποίο ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει τα σύνορά του με την Τουρκία λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην περιοχή.

Πηγή: DW

Powered by TUODY Software