ΗΠΑ: Απεβίωσε ο διακεκριμένος ιστορικός Στάνλεϊ Χόφμαν

ΗΠΑ: Απεβίωσε ο διακεκριμένος ιστορικός Στάνλεϊ Χόφμαν

Ο γαλλο-αμερικανός διανοούμενος και διακεκριμένος ιστορικός Στάνλεϊ Χόφμαν πέθανε σε ηλικία 86 χρόνων, ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου δίδαξε για περισσότερο από 50 χρόνια.

Ο Στάνλεϊ Χόφμαν πέθανε το βράδυ του Σαββάτου έπειτα από μακρά ασθένεια στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, όπου διέμενε, σύμφωνα με τη σύζυγό του, την οποία επικαλείται η εφημερίδα New York Times.

Μαθητής του γάλλου φιλοσόφου Ρεϊμόν Αρόν, ο Χόφμαν αφιέρωσε την ακαδημαϊκή ζωή του μελετώντας τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική. Ειδικευμένος στο γαλλικό πολιτισμό και τις ευρωπαϊκές σπουδές, ο φωτισμένος καθηγητής επηρέασε βαθιά τη μελέτη των διατλαντικών σχέσεων.

Με το θρυλικό του χαμόγελό του, θα μεταδώσει σε χιλιάδες μαθητές του τη γνώση και την κατανόηση της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής ιστορίας.

Συγγραφέας περίπου 20 βιβλίων και δεινός ρήτορας, ο Χόφμαν εθεωρείτο ο ειδικός στις ΗΠΑ για τη Γαλλία και την ευρωπαϊκή ιστορία, καθώς δημιούργησε το 1969 την έδρα του "ευρωπαϊκού κέντρου μελετών" στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Προήδρευσε στο κέντρο αυτό μέχρι το 1995.

Γεννημένος στη Βιέννη (της Αυστρίας), το 1928, εβραϊκής καταγωγής, πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής της ηλικίας στη Γαλλία και σπούδασε στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po) στο Παρίσι.

Στη συνέχεια μετανάστευσε στις ΗΠΑ, δίδαξε για περισσότερα από 50 χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου εκτιμήθηκε ιδιαίτερα για την ευγένεια και λεπτότητα της σκέψης του.

Γαλλόφιλος και γαλλόφωνος, ο Χόφμαν ήταν θαυμαστής του Σαρλ ντε Γκολ. Άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι στη μελέτη του γαλλικού πολιτισμού στις ΗΠΑ. Αφήνει πίσω τη σύζυγό του Iνγκε Σνάιερ Χόφμαν.

"Εγώ δεν διάλεξα να σπουδάσω διεθνείς σχέσεις", έγραψε σε ένα αυτοβιογραφικό δοκίμιο το 1993, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, "οι διεθνείς σχέσεις μου επιβλήθηκαν από πολύ νεαρή ηλικία".

Powered by TUODY Software