Κροατία: Έκλεισε την τελευταία διάβαση με Σερβία

Κροατία: Έκλεισε την τελευταία διάβαση με Σερβία
Η Κροατία έκλεισε από τα μεσάνυχτα της Κυριακής και την τελευταία ανοιχτή συνοριακή διάβαση με τη Σερβία, τη διάβαση Μπαγιάκοβο - Μπάτροβτσι με αποτέλεσμα να έχουν σχηματιστεί στα σύνορα ουρές φορτηγών που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα.

Οι κροατικές αρχές λόγω του μαζικού κύματος προσφύγων που συρρέουν στη χώρα από τα σύνορα με τη Σερβία έκλεισε την περασμένη Παρασκευή τις επτά βασικές συνοριακές διαβάσεις με τη Σερβία αφήνοντας ανοιχτή μόνο τη συγκεκριμένη δίοδο για τη διέλευση φορτηγών που μεταφέρουν εμπορεύματα.

Ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς χαρακτήρισε άδικη και μη συνάδουσα με σχέσεις καλής γειτονίας την απόφαση της Κροατίας.

Τα φορτηγά στη διάβαση Μπάτροβτσι σχηματίζουν ουρές επτά χιλιομέτρων, ενώ η σερβική συνοριακή αστυνομία δεν έχει πληροφορίες για το πόσο θα διαρκέσει η απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών.

Ο επικεφαλής της τελωνειακής υπηρεσίας στη διάβαση Μπάτροβτσι, Νέναντ Βούκτσεβιτς δήλωσε ότι από τα μεσάνυχτα τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση διέλευσης φορτηγών και ότι η κυκλοφορία επιβατικών οχημάτων διεξάγεται ομαλά.

"Η ανακοίνωση των κροατικών αρχών ήταν ότι κυκλοφορία των φορτηγών απαγορεύθηκε λόγω της προσφυγικής κρίσης" ανέφερε.

Ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι η Κροατία προφανώς δεν αντιμετωπίζει με ορθό τρόπο την προσφυγική κρίση και πρόσθεσε πως "είναι απαραίτητη, άμεσα, μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, η οποία θα υποδεικνύει τι ακριβώς πρέπει να γίνει, πόσοι άνθρωποι μπορούν να γίνουν δεκτοί και πού πρέπει να τους στείλουμε". "Στρατόπεδα προσφύγων δεν πρόκειται να γίνουν στη Σερβία, ούτε αναμένουμε επαναπροωθήσεις" πρόσθεσε.

"Δεν κατάφερα να συνομιλήσω με τον Κροάτη ομόλογό μου, αλλά το κλείσιμο της συνοριακής διάβασης Μπάτροβτσι δεν είναι σωστή ενέργεια. Αν η Κροατία δεν είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τη Σερβία θα ζητηθεί αντίδραση από την ΕΕ, επειδή παραβιάζονται διεθνείς συμφωνίες" υπογράμμισε.

Η "σκιώδης κυβέρνηση" στη Σερβία ζήτησε να ανοίξει αμέσως η διάβαση και να επιλυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς εμπορευμάτων από τη Σερβία στην Κροατία.

Ο Ζόραν Λούτοβατς αρμόδιος για θέματα ένταξης στην ΕΕ στη "σκιώδη κυβέρνηση" του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος είπε ότι το Βελιγράδι θα πρέπει με υπευθυνότητα να επικεντρωθεί στο πρόβλημα του πλήρους αποκλεισμού ενός από τους σημαντικότερους διαδρόμους μεταφορών.

Η ζημία που υφίσταται η σερβική οικονομία είναι τεράστια, χιλιάδες εταιρείες και νομικά πρόσωπα αντιμετωπίζουν πρόβλημα και οι ξένοι επενδυτές είναι "εξαιρετικά ανήσυχοι" με τον αποκλεισμό της ελεύθερης ροής των αγαθών και της κυκλοφορίας φορτηγών στο σημαντικό αυτό διάδρομο, υπογράμμισε ο κ. Λούτοβατς.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software