"Mπίζνες" του Ισλαμικού Κράτους με ομήρους

"Mπίζνες" του Ισλαμικού Κράτους με ομήρους
To Ισλαμικό Κράτος δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, όπως φαίνεται από τον εξοπλισμό, τα οχήματα και τα τεχνικά μέσα που διαθέτει για τα τρομοκρατικά βίντεο που δίνει στη δημοσιότητα προκειμένου να κάνει προπαγάνδα. Θεωρείται η πλουσιότερη τρομοκρατική οργάνωση στον πλανήτη.

Τα έσοδά της προέρχονται κυρίως από επιβολή "φόρων" και χρηματικών ποινών που επιβάλλουν οι τζιχαντιστές στους κατοίκους των περιοχών που ελέγχουν. Μία πρόσθετη πηγή χρηματοδότησης είναι τα λύτρα που απαιτεί το ΙK για την απελευθέρωση ομήρων. Έρευνες των γερμανικών δημόσιων δημοσιογραφικών δικτύων NDR και SWR έριξαν φως στον τρόπο με τον οποίο η οργάνωση διαπραγματεύεται για τους ομήρους που κρατά.

Ο Αμπού Μιτάλ, βοηθά τον τελευταίο έναν χρόνο Κούρδους της εθνοτικής ομάδας των Γεζίντι να εξαγοράσουν την ελευθερία συγγενών τους που κρατούνται όμηροι. Το όνομα που έδωσε στους γερμανούς δημοσιογράφους δεν είναι το πραγματικό του. Όπως δήλωσε, «για μερικούς ομήρους διαπραγματευόμαστε άμεσα με το ΙΚ. Η επικοινωνία γίνεται μέσα από κάθε είδους διαύλους. Εγώ διαπραγματεύομαι μαζί τους μέσω Whatsapp και έτσι κανονίζουμε την τιμή».
 
Όταν το ΙΚ επιτέθηκε το καλοκαίρι του 2014 στο Σιντζάρ του βόρειου Ιράκ, δεκάδες χιλιάδες Γεζίντι διέφυγαν στα γειτονικά βουνά. Εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά της θρησκευτικής αυτής μειονότητας δεν κατόρθωσαν όμως να διαφύγουν. Πολλοί εκτελέστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν από το ΙΚ.

Στο μεταξύ έχει δημιουργηθεί ένα είδος διαδικτυακής αγοράς. Φωτογραφίες ομήρων που βρίσκονται στη διάθεση των NDR και SWR αποστέλλονται μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων. Γυναίκες και παιδιά πωλούνται -είτε σε μαχητές του ΙΚ είτε σε συγγενείς των ομήρων.

Ανάμεσα στις φωτογραφίες βρίσκεται και αυτή της Σαμία με τα παιδιά της.

Ο Αμπού Μιτάλ ανέλαβε να διαπραγματευθεί για τη γυναίκα που κρατούνταν όμηρος. Ένας σύνδεσμος τον παρέπεμψε μέσω Whatsapp σε ένα γραφείο στο Γκαζιαντέπ της νότιας Τουρκίας, σε απόσταση περίπου μιας ώρας με το αυτοκίνητο από τα σύνορα με τη Συρία.

Όπως είπε ο Αμπού Μιτάλ, «εγώ εμβάζω τα χρήματα. Αυτός μου λέει από ποιο γραφείο και σε ποια περιοχή της Συρίας θα ξεκινήσει η διαδικασία. Τότε είναι όλα έτοιμα».

Το ΙΚ απαίτησε 15.000 δολάρια για τη Σαμία και τα παιδιά της. Αυτοί δεν είναι οι πρώτοι όμηροι που κατάφερε να απελευθερώσει ο Μιτάλ. Ο ίδιος υπολογίζει ότι έχει εμβάσει ήδη περίπου 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε μέλη του ΙΚ. Κι άλλοι κάνουν την ίδια δουλειά με τον Αμπού Μιτάλ.

Ο σύνδεσμός του με το ΙΚ τον προειδοποίησε να προσέχει τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Ωστόσο, δεν φαίνεται να παίρνει ιδιαίτερα μέτρα. Το γραφείο στο Γκαζιαντέπ μίλησε απευθείας με συνδέσμους του ΙΚ, εισέπραξε την προκαταβολή του Αμπού Μιτάλ και ζήτησε 40 δολάρια για τη μεταφορά των χρημάτων στη Συρία.

Μετά ακολούθησε περίοδος σιγής, είπε ο Αμπού Μιτάλ.

«Η επαφή μέσω ίντερνετ διεκόπη από τότε που έδωσα τα χρήματα. Τώρα όμως έχουμε και πάλι επικοινωνία. Τα μηνύματά μου παραδόθηκαν. Απάντησαν ότι τα λεφτά έφτασαν και μου είπαν να μην ανησυχώ. Είμαι χαρούμενος. Ο άνδρας αυτός θα τηρήσει την υπόσχεσή του και ελπίζω ότι οι όμηροι θα επιστρέψουν σώοι σύντομα» , είχε δηλώσει πριν από την απελευθέρωση της Σαμία και των παιδιών της.

Κατά την παράδοση των ομήρων έπρεπε να καταβληθεί το υπολειπόμενο ποσό των λύτρων. Αμέσως μετά η Σαμία και τα παιδιά της αφέθηκαν ελεύθεροι και είναι πλέον ασφαλείς.

Όλη η ψυχοφθόρα διαδικασία μέχρι την απελευθέρωσή τους διήρκεσε έναν μήνα.

Πηγή: DW, Ζαμπίνε Ρόσι / Άρης Καλτιριμτζής
Powered by TUODY Software