Φερχόφστατ: Τα κλειδιά της Ευρώπης στην Τουρκία

Φερχόφστατ: Τα κλειδιά της Ευρώπης στην Τουρκία

«Εξάγουμε τα προβλήματά μας και δίνουμε τα κλειδιά της Ευρώπης στην Τουρκία» δήλωσε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την ευκαιρία της συζήτησης για τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό.

Τόνισε πως πρόκειται για μια προβληματική συμφωνία γιατί μιλάει για συλλογική απώθηση ατόμων, κάτι που απαγορεύεται από τη Σύμβαση της Γενεύης: Με βάση την ανταλλαγή «έναν προς έναν», (δηλαδή την επανεγκατάσταση ενός Σύρου από την Τουρκία προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ για κάθε μετανάστη που η Τουρκία θα δέχεται πίσω), η Ευρώπη μπλοκάρει τη συλλογική είσοδο των Σύρων και άλλων ατόμων στην Ε.Ε., για τα οποία τελικά θα αποφασίζει η Τουρκία.

«Προφανώς οι Αφγανοί ή οι Κούρδοι, που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος, δεν θα γίνουν δεκτοί στο εν λόγω πρόγραμμα», σημείωσε.

Ένα δεύτερο δεδομένο που επεσήμανε και για το οποίο δεν έχει γίνει ιδιαίτερη συζήτηση, είναι ότι η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει ορισμένα πρωτόκολλα της Σύμβασης της Γενεύης.

«Τελικά δεν δίνει πολιτικό άσυλο στους Σύρους, δίνει μόνο σε πρόσφυγες που προέρχονται από χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης» ανέφερε.

Επίσης, η Τουρκία δεν παρέχει άσυλο σε θύματα εσωτερικών συρράξεων, όπως στην νοτιοανατολική Τουρκία.

«Είναι επομένως προβληματικό να αναθέτουμε σε μια χώρα που δεν έχει δεχθεί πλήρως τα πρωτόκολλα της Γενεύης, να κάνει τη δουλειά στη θέση μας» δήλωσε.

«Είναι πάρα πολύ προβληματική αυτή η συμφωνία» επανέλαβε, εκφράζοντας παράλληλα την αμφιβολία του ότι με τον τρόπο αυτό θα παταχθούν οι διακινητές, όπως υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι της συμφωνίας.

«Είναι σκληρή η αλήθεια» δήλωσε από μέρους της η Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής της ακροδεξιάς ομάδας των «Εθνών και των Ελευθεριών».

«Ο πρόεδρος Ερντογάν επιβλήθηκε στην αδύναμη ΕΕ που όπως την έχω ονομάσει, είναι η μεγάλη «μαλακή μέδουσα». Του δώσαμε 3 δισ. χωρίς αποτέλεσμα, τώρα ζητάει 6 δισ. ευρώ. Σας εξαπατά ο Ερντογάν και σας εκβιάζει απαιτώντας την κατάργηση των προξενικών θεωρήσεων. Ο Ερντογάν αγνοεί τα ηθικά σας μαθήματα γιατί με τις ανεύθυνες επιλογές σας τον έχετε κάνει υπέρ- ισχυρό», είπε.

Αναφέρθηκε και στην εφημερίδα Ζαμάν, στο βομβαρδισμό των Κούρδων απ’ την Τουρκία, παρ' ότι είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του Ισλαμικού κράτους, και ενώ η ίδια η Τουρκία συμμετέχει στο λαθρεμπόριο πετρελαίου με το ISIS.

«Αυτή τη χώρα θέλετε να εντάξετε στην Ευρώπη;» κατέληξε.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software