Οι Κούρδοι της Συρίας στη μάχη της απελευθέρωσης της Ράκας

Οι Κούρδοι της Συρίας στη μάχη της απελευθέρωσης της Ράκας
Οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας ετοιμάζονται για τη μάχη της "απελευθέρωσης" της Ράκας, με τη συνεργασία του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από το προπύργιο του "χαλιφάτου", δήλωσε ο ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), ο Σάλεχ Μουσλίμ.

"Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS, η αραβοκουρδική συμμαχία όπου υπερισχύουν οι δυνάμεις των Κούρδων) ετοιμάζονται μαζί με τον συνασπισμό να απελευθερώσουν τη Ράκα", είπε ο Μουσλίμ σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στο Παρίσι.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι είναι αναγκαίο "οι Άραβες κάτοικοι της περιοχής της Ράκας" να ενταχθούν στις κουρδικές δυνάμεις προκειμένου όλοι μαζί να απελευθερώσουν την πόλη. Σύμφωνα με τον Μουσλίμ οι Κούρδοι μαχητές, άνδρες και γυναίκες, ανέρχονται σε 40-50.000.

Οι κουρδικές δυνάμεις προσπαθούν επί του παρόντος να θέσουν υπό τον έλεγχό τους "έναν διάδρομο μήκους 70 χιλιομέτρων που αποτελεί τη μοναδική δίοδο πρόσβασης των τρομοκρατών στην Τουρκία", εξήγησε.

Ο Μουσλίμ είπε ότι οι άνδρες του Ισλαμικού Κράτους που αποχώρησαν από την Παλμύρα, μετά την κατάληψή της από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, κατευθύνονται προς την Ααζάζ μέσω Τουρκίας. "Αυτός ο διάδρομος μεταξύ της Τουρκίας και της Ράκας πρέπει να κλείσει, με την αεροπορική υποστήριξη του συνασπισμού", υπογράμμισε.

Τον περασμένο μήνα οι Κούρδοι και οι σύμμαχοί τους έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Σαντάντι, ένα προπύργιο του ΙΚ, αποκόπτοντας την οδό ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών προς τη Μοσούλη, το προπύργιό τους στο Ιράκ.

Ο Μουσλίμ τόνισε ότι η ζώνη που ελέγχουν οι Κούρδοι, στην οποία σήμερα κατοικούν 4-5 εκατομμύρια άνθρωποι, θα διευρυνθεί κι άλλο γιατί "οι άνθρωποι θέλουν να ξεφορτωθούν το Ντάες" (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ).
Powered by TUODY Software