Στο έλεος πυρκαγιών η Καλιφόρνια

Στο έλεος πυρκαγιών η Καλιφόρνια
Oι φλόγες συνεχίζουν να εξαπλώνονται σήμερα στο νοτιοδυτικό τμήμα των ΗΠΑ, που βρίσκεται ταυτόχρονα στο έλεος του καύσωνα κι εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, ιδίως στην Καλιφόρνια.

«Έξι νέες, τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιές ξέσπασαν στην Καλιφόρνια και στο Κολοράντο» μεταξύ Δευτέρας και Τρίτης ενώ άλλη μία φωτιά σημειώθηκε στην πολιτεία της Ουάσιγκτον (βορειοδυτικά), επισημαίνεται στην έκθεση που δημοσιεύει καθημερινά το Εθνικό Διυπηρεσιακό Κέντρο Πυρκαγιών (NIFC), όπου προστίθεται ότι «ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών» συνεχίζουν να καταγράφονται στην περιοχή.

Περίπου 20 μεγάλες εστίες μαίνονται αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ: στην πλειονότητά τους στην Καλιφόρνια (5), στο Κολοράντο (4) και στην Αριζόνα (3), οι οποίες έχουν κατακάψει συνολικά 550 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικών εκτάσεων και θάμνων.

Στην Καλιφόρνια, στα προάστια του Λος Άντζελες, 750 άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους λόγω της εξάπλωσης δύο πυρκαγιών που έχουν ήδη μετατρέψει σε στάχτες 21 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης.

Λίγο βορειότερα, στη Σάντα Μπάρμπαρα, περίπου 140 κατοικίες παραμένουν υπό εκκένωση έως και αύριο Τετάρτη. Τριάντα δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα γης κατακάηκαν στον εθνικό δρυμό Λος Πάδρες, πολύ κοντά στις ακτές, σε μια πολύ δημοφιλή για τους τουρίστες περιοχή.

Την πρώτη ημέρα του καλοκαιριού, οι φλόγες είχαν ήδη καταπιεί 7.790 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης στο σύνολο των ΗΠΑ από τις αρχές του έτους, έκταση τριπλάσια σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο την ίδια περίοδο.

Τη Δευτέρα ο υδράργυρος εκτοξεύτηκε έως τους 50 βαθμούς Κελσίου κατά τόπους στο νοτιοδυτικό τμήμα των ΗΠΑ, κυρίως στην Αριζόνα και το Παλμ Σπρινγκς, στην έρημο της Καλιφόρνιας, όπου σημειώθηκε νέο ιστορικό ρεκόρ ζέστης.

Τουλάχιστον 4 πεζοπόροι πέθαναν εξαιτίας του κύματος καύσωνα στην Αριζόνα αυτό το Σαββατοκύριακο: μια νεαρή γυναίκα ηλικίας 28 ετών στα περίχωρα του Φοίνιξ και στην περιοχή του Τουσόν, πολύ κοντά στα σύνορα με το Μεξικό, μια κοπέλα ηλικίας 18 ετών. Επίσης ένας 57χρονος Γερμανός και μια 54χρονη γυναίκα.

Ένας άλλος Γερμανός, ο Μάρκους Τουρόβσκι, 33 ετών, αγνοείται.

«Τον αναζητούμε» διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας της Πίμα, ο Ράιαν Ίνγκλετ.
Powered by TUODY Software