Αισιοδοξία Μακρόν για λύση στην Καταλονία

Αισιοδοξία Μακρόν για λύση στην Καταλονία
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την «πεποίθησή» του ότι θα βρεθεί μια ειρηνική λύση στην αντιπαράθεση μεταξύ της Μαδρίτης και των αυτονομιστών της Καταλονίας, λίγες ώρες πριν από την ομιλία του Κάρλες Πουτζντεμόν στο κοινοβούλιο της περιφέρειας, όπου ενδέχεται να προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας.

«Έγινε μια επίδειξη δύναμης εκ μέρους των Καταλανών, ελπίζω ότι θα διευθετηθεί με ειρηνικά μέσα, πιστεύω ότι έτσι θα γίνει, είμαι πεπεισμένος για αυτό» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο Πανεπιστήμιο Γκέτε της Φρανκφούρτης (δυτική Γερμανία) προτού παραστεί στα εγκαίνια της Έκθεσης Βιβλίου.

«Το καταλανικό δημοψήφισμα δεν εμπίπτει στους κανόνες του κράτους δικαίου της Ισπανίας» τόνισε ο Γάλλος ηγέτης, ο οποίος έκρινε ότι «μια μορφή αλυτρωτισμού υφίσταται στην Καταλονία» κι ότι το δημοψήφισμα των αυτονομιστών μεταξύ άλλων προκλήθηκε από τους «οικονομικούς εγωισμούς που μου προκαλούν φόβο».

«Έχω την αίσθηση ότι (στην Καταλονία) δεν θα υπάρξει καταστολή» υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Γαλλίας υπερασπίστηκε την ιδέα ότι η ΕΕ δεν πρέπει να επέμβει στην κρίση.

«Δεν είναι ρόλος της Ευρώπης» διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

«Εάν σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση επενέβαινε, θα αντιμετώπιζε επί ίσοις όροις» τον πρόεδρο της Καταλονίας και τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι εξήγησε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software