Κυκλώνας ισοπέδωσε τη Βουλή της Τόνγκα

Κυκλώνας ισοπέδωσε τη Βουλή της Τόνγκα

Ισοπεδώθηκε το κτίριο του κοινοβουλίου στην Τόνγκα, στον Ειρηνικό, από τη χειρότερη καταιγίδα που καταγράφηκε στη χώρα εδώ και 60 χρόνια.

Ο κυκλώνας Γκίτα, κατηγορίας 4, έπληξε το νησί στη διάρκεια της νύχτας και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές.

Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε και στέγες σπιτιών βρέθηκαν στον αέρα από τους ισχυρούς ανέμους.

Η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πριν χτυπήσει η καταιγίδα και έστησε αυτοσχέδια καταφύγια όπου χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα.

«Ο άνεμος ήταν τρομακτικός, ακουγόταν σαν ουρλιαχτό. Ακούγαμε τις στέγες να σηκώνονται» περιέγραψε μία αυτόπτης μάρτυρας στο Radio New Zealand. «Έβλεπα τους ανθρώπους στην απέναντι πλευρά του δρόμου, η στέγη τους είχε ξεκολλήσει και χτυπούσε στους τοίχους του σπιτιού… Πολλοί άνθρωποι ήταν απελπισμένοι χθες βράδυ».

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η καταιγίδα, που συνοδευόταν από ανέμους 200 χιλιομέτρων την ώρα, ήταν η πιο ισχυρή που έχει ποτέ πλήξει τα νησιά της Τόνγκα από τότε που άρχισαν να κρατούνται αρχεία.

Το κτίριο της Βουλής της χώρας, που καταστράφηκε, ήταν ηλικίας άνω των 100 ετών. Για «μεγάλη απογοήτευση» έκανε λόγο ο βουλευτής Lord Fusitu'a στο ABC News. «Πολλές φορές στο παρελθόν είχε προταθεί να κατασκευαστεί νέο κοινοβούλιο και πλέον αυτό θα είναι απαραίτητο» σχολίασε.

Σήμερα και καθώς κατευθύνεται προς τα νησιά Φίτζι, η Γκίτα αναμένεται να ενισχυθεί σε καταιγίδα κατηγορίας 5, την υψηλότερη δηλαδή. Ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν πως δεν θα πλήξει τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Powered by TUODY Software