ΕΕ: Κατανόηση για τις αεροπορικές επιδρομές ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας στη Συρία

ΕΕ: Κατανόηση για τις αεροπορικές επιδρομές ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας στη Συρία

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν από το Λουξεμβούργο, όπου συνήλθαν τη Δευτέρα, την κατανόησή τους για τις στοχευμένες επιθέσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου στη Συρία, αλλά έσπευσαν να ζητήσουν την επανεκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας για τον τερματισμό της σύρραξης.

«Το Συμβούλιο θεωρεί ότι τα στοχευμένα αεροπορικά πλήγματα συνιστούν ειδικά μέτρα τα οποία ελήφθησαν με μοναδικό στόχο την παρεμπόδιση της εκ νέου χρήσης χημικών όπλων και χημικών ουσιών ως όπλων για να σκοτώνονται Σύροι εκ μέρους του συριακού καθεστώτος», αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου.

«Τονίζουμε ότι η δυναμική της σημερινής κατάστασης πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την επανεκκίνηση της διαδικασίας που έχει ως στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή σύρραξη», αναφέρουν οι επικεφαλής των χωρών της ΕΕ σπεύδοντας να επαναλάβουν, για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση.

«Χωρίς τη Ρωσία, είναι αδύνατη η επίλυση της σύρραξης», είχε διαπιστώσει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μας προσερχόμενος στη σύνοδο του Λουξεμβούργου. Και το σύνθημα είναι «να αποφευχθεί η στρατιωτική κλιμάκωση», επέμεινε ο Χάικο Μας.


Διάλογος με τη Μόσχα

«Πρέπει να ξαναπάρουμε τον δρόμο του πολιτικού διαλόγου για τη Συρία με τη Ρωσία και το Ιράν», υπερθεμάτισε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ.

Όσο για τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Ασελμπορν, «τα δυτικά πλήγματα του Σαββάτου είναι μία και μοναδική επιχείρηση και έτσι πρέπει να παραμείνουν».

«Μία ειρηνική λύση χρειάζεται ορισμένες φορές μία πράξη πυγμής», δήλωσε ο λιθουανός ομόλογός του Λίνας Αντάνας Λενκβίσιους, ενώ ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι στόχος της ανάληψης στρατιωτικής δράσης είναι να τονισθεί ότι υπάρχει μία κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπερασθεί.

Άρα, όλοι όσοι συμμετείχαν στη σύνοδο του Λουξεμβούργου συμφωνούν: η χρήση χημικών όπλων για την οποία κατηγορείται το καθεστώς της Δαμασκού στη Ντούμα δεν γίνεται αποδεκτή και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη.

Το κοινό ανακοινωθέν των 28 επιμένει στην ανάγκη για λογοδοσία όσων ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου. Αλλά δεν υπάρχει νομιμοποίηση των επιδρομών.

Γιατί; Διότι οι 28 της Ένωσης είναι διαιρεμένοι. Ανάμεσά σε εκείνους που συμμετείχαν στα πυραυλικά πλήγματα (τη Γαλλία και τη Βρετανία), τους ουδέτερους και τα μέλη του ΝΑΤΟ, που είναι επίσης διαιρεμένα.

«Η κοινή ανακοίνωση των 28 εκφράζει το μάξιμουμ αυτού που μπορεί να ειπωθεί», δήλωσε διπλωματική πηγή.

Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν για ενδεχόμενη αντίδραση του Βλαντίμιρ Πούτιν, συμμάχου του Μπασάρ αλ Ασαντ και πρωταγωνιστή της ανατροπής της κατάστασης επί του θεάτρου επιχειρήσεων στη Συρία μετά τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση το 2016.


Προ πάντων η ενότητα

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παραμείνει ενωμένη. Πρέπει να αποφευχθεί η αυτονόμηση της πολιτικής κάθε χώρας απέναντι στη Μόσχα. Είναι σημαντικό για την ύπαρξη της ΕΕ», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η Μόσχα επωφελείται από τις διαιρέσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έδειξαν οι αντιδράσεις στην υπόθεση Σκριπάλ. «Όλοι έκαναν την ίδια διαπίστωση, αλλά δεν αντέδρασαν όλοι με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή αναφερόμενη στην ευθύνη της Μόσχας στη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε η βρετανική και η διεθνής έρευνα.

Συνολικά, 19 χώρες της ΕΕ απέλασαν σε απάντηση ρώσους διπλωμάτες από το έδαφός τους, 5 ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους για διαβουλεύσεις και 3 δεν αντέδρασαν καθόλου (Αυστρία, Ελλάδα, Κύπρος).

«Τώρα πρέπει να ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα καταλάβει ότι έπειτα από τη στρατιωτική απάντηση ... οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προωθήσουμε μία πολιτική διαδικασία στη Συρία, η οποία θα επιτρέψει μία έξοδο από την κρίση. Η Γαλλία είναι διαθέσιμη για την επίτευξη αυτού του στόχου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιν Λε Ντριάν.


Η καταδίκη

Επίσης, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ "καταδικάζει έντονα τη συνεχιζόμενη και επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας επίθεσης κατά της Ντούμα" .

Επισημαίνεται επίσης ότι "το Συμβούλιο της ΕΕ κατανοεί ότι οι στόχοι των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ, Γαλλίας και Μ. Βρετανίας στις εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία ήταν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία ελήφθησαν με μοναδικό στόχο την πρόληψη της περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων και χημικών ουσιών από το συριακό καθεστώς για να σκοτώσει τον λαό του".

Επιπλέον, το Συμβούλιο της ΕΕ διαπιστώνει στα συμπεράσματά του ότι οι προοπτικές για μια πολιτική λύση στη Συρία απομακρύνονται. Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι "η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στα βορειοδυτικά της Συρίας έχει περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση, οδήγησε σε σημαντική μετατόπιση του τοπικού πληθυσμού και αποτελεί ακόμα μια πηγή σοβαρής ανησυχίας για την ΕΕ".

Επίσης, η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για τις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις των λεγόμενων "περιοχών αποκλιμάκωσης" και παροτρύνει τους εγγυητές της Αστάνα, τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία, να διασφαλίσουν την παύση των εχθροπραξιών και την απρόσκοπτη, ασφαλή και βιώσιμη ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλη τη Συρία, καθώς και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Συρία και να αρθούν οι πολιορκίες.

Η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι κάθε βιώσιμη λύση στη σύγκρουση απαιτεί μια πραγματική πολιτική μετάβαση, σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την ανακοίνωση της Γενεύης του 2012 που διαπραγματεύτηκαν τα συριακά κόμματα στο πλαίσιο της διαδικασίας της Γενεύης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ και παραμένει προσηλωμένη στην ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του κράτους της Συρίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ συγχαίρει τις άοκνες προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα για τη διευκόλυνση της εφαρμογής όλων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η συνταγματική επιτροπή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη πρέπει να εφαρμοστεί τώρα ως προτεραιότητα και περαιτέρω βήματα θα πρέπει να ακολουθήσουν σύντομα για να καταστεί δυνατή μια διαπραγματευόμενη διαδικασία πολιτικής μετάβασης.

Η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για την παρεμπόδιση από το συριακό καθεστώς των συνομιλιών, υπό την ηγεσία του ΟΗΕ και καλεί τους συμμάχους του καθεστώτος να εξασφαλίσουν ότι το συριακό καθεστώς θα συμμετέχει πλήρως στην εν λόγω διαδικασία που έχει ανατεθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. "Η μόνιμη ειρήνη στη Συρία είναι ο τελικός στόχος της ΕΕ", επισημαίνουν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου.

Τέλος, τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών της ΕΕ υπογραμμίζουν ότι "όλοι οι παράγοντες στη Συρία πρέπει να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση της Da'esh, η οποία δεν έχει ακόμη τελειώσει".

Επισημαίνεται επίσης ότι: "Η αποτροπή της αναζωπύρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης παραμένει προτεραιότητα. Για να συμβάλλει στη διαρκή ήττα του Da'esh, η ΕΕ θα συμμετάσχει σε προσπάθειες σταθεροποίησης στις περιοχές που απελευθερώνονται από το Da'esh από τον Παγκόσμιο Συνασπισμό στη βορειοανατολική Συρία".

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ, AFP, Reuters

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software