Γιούνκερ: Ηράκλειες οι προσπάθειες των Ελλήνων

Γιούνκερ: Ηράκλειες οι προσπάθειες των Ελλήνων

Τις «ηράκλειες προσπάθειες» της Ελλάδας χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης το 2108, σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα σταθερότητας και να ξανασταθεί στα πόδια της.

«Θα πρέπει να χαιρετίσουμε τις ηράκλειες προσπάθειες των Ελλήνων, προσπάθειες τις οποίες κάποιοι Ευρωπαίοι ακόμη συνεχίζουν υποτιμούν», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ και προσέθεσε: «Πάντα υπερασπίστηκα την Ελλάδα, την αξιοπρέπειά της, το ρόλο της στην Ευρώπη και συγκεκριμένα την παραμονή της στην ευρωζώνη. Αισθάνομαι υπερήφανος για όλα αυτά».

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στο απροσδόκητο ξέσπασμα του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου το 1914 και ζήτησε περισσότερο σεβασμό για την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως εγγυητή της ειρήνης.

«Το 1914 κατέλαβε εξ απίνης την ήπειρο. Το 1913 ήταν ένα φωτεινό αισιόδοξο έτος... Δεν υποστηρίζω ότι βρισκόμαστε στο χείλος παρόμοιας καταστροφής στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί εγγυητή της ειρήνης, Ας είμαστε ευτυχείς που ζούμε σε μία ειρηνική ήπειρο, σε μία ήπειρο που απολαμβάνει την ειρήνη χάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Ας δείξουμε περισσότερο σεβασμό προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας μη λερώνουμε την εικόνα της. Ας υπερασπισθούμε τον τρόπο ζωής μας. Ας υιοθετήσουμε εκείνο το είδος του πατριωτισμού που δεν κατευθύνεται εναντίον άλλων και ας απορρίψουμε τα εθνικά αντανακλαστικά που επιτίθενται εναντίον άλλων και αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους , αντί να αναζητούν λύσεις που θα μας επιτρέψουν καλύτερη συνύπαρξη».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν οι διαιρέσεις μεταξύ ανατολής και δύσης και να γίνει η Ένωση πιο ανεξάρτητη στον τομέα της Άμυνας.

Για το Brexit

Σεβόμαστε την απόφαση του βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την Ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ζητούμε επίσης από τη βρετανική κυβέρνηση να καταλάβει ότι κάποιος που αποχωρεί από την Ένωση δεν μπορεί να βρίσκεται στην ίδια προνομιακή θέση όπως ένα κράτος-μέλος».

«Εάν αποχωρήσεις από την Ένωση, δεν είσαι πλέον φυσικά μέλος της ενιαίας μας αγοράς», είπε ο Γιούνκερ.

«Για αυτό το λόγο, θέλουμε να βρούμε λύσεις που αποτρέπουν ένα σκληρό σύνορο στη Βόρεια Ιρλανδία».

«Μετά τις 29 Μαρτίου του 2019, το Ηνωμένο Βασίλειο ποτέ δεν θα είναι μια συνηθισμένη τρίτη χώρα για εμάς. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πάντα ένας πολύ κοντινός γείτονας και εταίρος».

«Ο Μισέλ Μπαρνιέ είναι έτοιμος να εργαστεί μέρα και νύχτα για να πετύχει μια συμφωνία…Δεν θα είναι η Κομισιόν αυτή που θα το εμποδίσει αυτό», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει ένας περισσότερο ανεξάρτητος και σημαντικός παγκόσμιος παράγων, συνειδητοποιώντας την δύναμή της στην παγκόσμια σκηνή», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ναι, είμαστε παγκόσμιοι χρηματοδότες, αλλά πρέπει να γίνουμε και παγκόσμιοι παράγοντες», είπε.

Η Ένωση πρέπει να ξεπεράσει τις διαιρέσεις Βορρά-Νότου, Ανατολής Δύσης και να γίνει περισσότερο ανεξάρτητη στον τομέα της άμυνας, πρόσθεσε.

Να ενισχύσουμε την ικανότητα μας να μιλάμε με μια φωνή

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε κατά την ομιλία του ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την ικανότητα της να μιλά με μία φωνή. Γι αυτό, είπε προτείνουμε να υπάρχει το μέτρο της ειδικής πλειοψηφίας σε ότι αφορά τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε ορισμένους τομείς της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. Για ορισμένα ζητήματα φορολογικής φύσης θα πρέπει επίσης να μπορούμε να αποφασίζουμε με ειδικές πλειοψηφίες, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Όταν είμαστε ενωμένοι είμαστε μια υπολογίσιμη δύναμη, μια δύναμη που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου. «Κάποιοι στην Ευρώπη είναι ικανοποιημένοι με τη συμφωνία στην οποία κατέληξα με τον πρόεδρο Τραμπ. Κάποιοι εξεπλάγησαν», δήλωσε. «Όποτε η Ευρώπη μιλά ως ένας, μπορούμε να επιβάλουμε τη θέση μας σε άλλους».

Χρειαζόμαστε πιο πολλή αλληλεγγύη

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι θέλει την συγκρότηση μίας δύναμης 10.000 ευρωπαίων συνοριοφυλάκων μέχρι το 2020 και πρότεινε μία «νέα συμμαχία» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αφρική μέχρι το 2020.

Όπως είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο μεταναστευτικό η Ευρώπη σημείωσε περισσότερη πρόοδο από ότι πιστεύει ο κόσμος. Μειώθηκαν οι πρόσφυγες στη Μεσόγειο ενω διασώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Αλλά, τόνισε ο κ. Γιούνκερ, κάποια κράτη-μέλη δεν επιδεικνύουν την αναγκαία αλληλεγγύη. Όπως είπε η ΕΕ υπέβαλε διάφορες προτάσεις για τη μετανάστευση και κάλεσε την αυστριακή προεδρία να πάρει μέτρα. Χρειαζόμαστε πιο πολύ αλληλεγγύη, είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πρότεινε δε να αυξηθούν οι συνοριοφύλακες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, καθώς και οι υπηρεσίες ασύλου. Θέλουμε να υπάρχουν νόμιμοι οδοί μετανάστευσης στην Ευρώπη, είπε.

Νέα συμμαχία ανάμεσα στην ΕΕ και την αφρικανική ήπειρο

«Μία νέα συμμαχία και μία νέα σύμπραξη» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την αφρικανική ήπειρο με στόχο την δημιουργίας έως 10 εκατομμυρίων θέσεων απασχόλησης τα επόμενα πέντε χρόνια, πρότεινε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Η Επιτροπή προτείνει σήμερα μία νέα συμμαχία για τις επενδύσεις και τις βιώσιμες θέσεις απασχόλησης», είπε. Μία νέα οικονομική σύμπραξη ηπείρου με ήπειρο «θα επέτρεπε την δημιουργία μέχρι και 10 θέσεων απασχόλησης στην Αφρική εντός των πέντε προσεχών ετών», είπε.

Σε ό,τι αφορά την κατάργηση αλλαγής της ώρας ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι εξαρτάται από τα κράτη-μέλη να το αποφασίσουν.

Powered by TUODY Software