Πούτιν για Σκοπιανό: Αγνοήθηκε η βούληση των ψηφοφόρων

Πούτιν για Σκοπιανό: Αγνοήθηκε η βούληση των ψηφοφόρων

Με διπλή παρέμβαση Πούτιν και Λαβρόφ επανέρχεται η Ρωσίας κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, λίγα 24ωρα μετά το αυστηρό μήνυμα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με τo οποίο την καλούσε να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα των άλλων χωρών.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν με δηλώσεις του στην σερβική εφημερίδα Vecernje Novosti πριν την αυριανή επίσκεψη του στο Βελιγράδι μίλησε για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που παίζουν οι ΗΠΑ και ορισμένα δυτικά κράτη στα Βαλκάνια εξαιτίας της προσπάθειας τους να αποκτήσουν έναν ηγετικό ρόλο στην περιοχή.

Μάλιστα ως παράδειγμα έφερε τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ και υπογράμμισε ότι το 2017 το Μαυροβούνιο «σύρθηκε εντός του ΝΑΤΟ» παρά το αντίθετο λαϊκό αίσθημα. «Ήταν πολύ φοβισμένοι για να διενεργήσουν ένα δημοψήφισμα για το θέμα. Ως αποτέλεσμα η χώρα βρίσκεται τώρα εν μέσω μίας περιόδου πολιτικής αστάθειας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε ειδική αναφορά στη «Μακεδονία», σημειώνοντας ότι με στόχο την προώθηση της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ «τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο για συνταγματικές αλλαγές και αλλαγή της ονομασίας της χώρας αλλά και της βάσης της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας»

Στη συνέχεια άφησε αιχμές, αμφισβητώντας την εγκυρότητα του πρόσφατου δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, στο οποίο μπορεί να υπερίσχυσε το «ναι» υπέρ της Συμφωνίας, αλλά τα ποσοστά συμμετοχής των πολιτών κινήθηκαν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

«Αγνοήθηκε η βούληση των Μακεδόνων ψηφοφόρων, καθώς το δημοψήφισμα για την αλλαγή ονομασίας της χώρας απέτυχε, αλλά η έξωθεν πίεση συνεχίζεται», είναι το μήνυμα που επέλεξε να στείλει ο Βλάντιμιρ Πούτιν στη συνέντευξή του.

Υπάρχει θέμα νομιμότητας

Η Ρωσία έχει αμφιβολίες σχετικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας για την αλλαγή του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε την Παρασκευή τροπολογία στο Σύνταγμά της που μετονομάζει τη χώρα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπως προβλέπει μια συμφωνία με την Ελλάδα για την τερματισμό μιας 27χρονης διαμάχης μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

Η επίλυση του θέματος του ονόματος θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει τις προσπάθειες της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Powered by TUODY Software