Τι γράφει ο βρετανικός Τύπος για το πατατράκ της Μέι

Τι γράφει ο βρετανικός Τύπος για το πατατράκ της Μέι

Πολλαπλά ερωτήματα για το μέλλον της χώρας και την επόμενη μέρα μίας συντριπτικής αποδοκιμασίας του κοινοβουλίου στη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι για την αποχώρηση από την ΕΕ, αλλά και της πρότασης μομφής που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, θέτει ο βρετανικός τύπος, σε μία προσπάθεια να αποτιμήσει ποιος φταίει, και να εξετάσει τα νέα δεδομένα, τις απώλειες και το τι θα ακολουθήσει.

Μεγάλο μέρος του βρετανικού τύπου ασχολείται εξάλλου με το πολιτικό μέλλον της Τερέζα Μέι, εκφράζοντας την άποψη ότι έπειτα από τόσο μεγάλη ήττα παραμένει ασαφές εάν μπορεί να συνεχίσει, λόγω της ανταρσίας στο κόμμα της, ακόμη και εάν κερδίσει τη σημερινή ψηφοφορία στην πρόταση μομφής των Εργατικών- κάτι που θεωρούν εφικτό ως αποτέλεσμα.

Διαβάστε: Τα πέντε πιθανά και απίθανα σενάρια για το Brexit

«Brextinct» είναι ο τίτλος της ταμπλόιντ Sun, που παριστάνει την Τερέζα Μέι ως ντόντο, το πτηνό που είναι πλέον ένα εξαφανισμένο είδος (extinct). «Η συμφωνία της Μέι είναι νεκρή όσο το ντόντο»...

«Η Μέι υφίσταται ιστορική ήττα καθώς οι Τόρις στρέφονται εναντίον της», είναι ο τίτλος του Guardian. Την πρώτη σελίδα της εφημερίδας καταλαμβάνει μία φωτογραφία τραβηγμένη από το λόμπι του κοινοβουλίου στο οποίο προσέρχονται οι βουλευτές που πρόκειται να ψηφίσουν «όχι». Η φωτογραφία- στην οποία διαφαίνονται και κάποιοι βουλευτές των Τόρις-  δείχνει πόσο ασφυκτικά γεμάτος είναι ο χώρος, θέλοντας να δείξει το μέγεθος της διαφοράς ψήφων με την οποία καταψηφίστηκε χθες η συμφωνία της Τ.Μέι.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία κυκλοφόρησε πολύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς να σχολιάζουν ότι για πρώτη φορά βλέπουν τόση πολυκοσμία στο συγκεκριμένο λόμπι (σημ. η φωτογραφία φαίνεται πως είναι τραβηγμένη από το κινητό τηλέφωνο κάποιου βουλευτή, καθώς δεν επιτρέπεται η φωτογράφιση από μέσα ενημέρωσης στον συγκεκριμένο χώρο). Την εικόνα συμπληρώνει ο τίτλος «Η Μέι υπέστη ιστορική ήττα, καθώς οι Τόρις στράφηκαν εναντίον της».

Σε editorial της, εξάλλου, η ίδια εφημερίδα αναρωτιέται «Τελείωσε, αλλά τι ακολουθεί;» και υποστηρίζει ότι η Τ.Μέι ενέτεινε τις διαφορές του κόμματός της, ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν τη συμφωνία και σε αυτούς που δεν τη θέλουν, αντί να τις λύσει, και επέλεξε να κάνει διαπραγματεύσεις για το Brexit όχι με την ΕΕ αλλά με τους δικούς της σκληροπυρηνικούς.

«Οι κόκκινες γραμμές που έθεσε έκαναν αδύνατη την έγκριση της συμφωνίας και τη συνοχή του κόμματος, πόσο μάλλον την προσέγγιση των πολιτικών αντιπάλων».

Όπως υποστηρίζει, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για καμία από τις εναλλακτικές συμφωνίες για το Brexit και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή: στην έξοδο της χώρας χωρίς συμφωνία. Εκτιμά, επίσης, ότι οι Εργατικοί είναι απίθανο να κερδίσουν την πρόταση μομφής που κατέθεσαν κατά της κυβέρνησης και όλα αυτά δείχνουν την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει στο κοινοβούλιο να αναλάβει τον έλεγχο της διαδικασίας του Brexit.

Περισσότερες επιλογές απαιτούν χρόνο από την ΕΕ και κοινοβουλευτική συνεργασία, γράφει ο Guardian και τονίζει ότι ο Τζ. Κόρμπιν και η Τ.Μέι δεν θα έπρεπε να στέκονται εμπόδιο σε τέτοιους χειρισμούς.

Η Daily Mirror επιλέγει να επικεντρώσει το πρωτοσέλιδό της στη πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν: «Καμία συμφωνία, καμία ελπίδα, καμία ιδέα, καμία εμπιστοσύνη», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας.

«Απόλυτη ταπείνωση», τιτλοφορεί η Daily Telegraph, που αναφέρει, κάτω από μία αποκαρδιωτική φωτογραφία της Τερέζα Μέι ότι η συμφωνία της κονιορτοποιήθηκε και καταφέρνει τελειωτικό πλήγμα στην πρωθυπουργό: «Θέλει ειδικές ικανότητες για να συσπειρώσεις τόσους πολλούς ανθρώπους εναντίον σου».

H Daily Telegraph γράφει ότι το μέγεθος της ήττας ξεπέρασε ακόμη και τις χειρότερες προβλέψεις της κυβέρνησης και αφήνει το Brexit σε καθεστώς παράλυσης, υπό τον τίτλο «Ιστορική ταπείνωση». Δημοσιεύει απόψεις αναλυτών και σχολιαστών που υποστηρίζουν ότι έπειτα από μία τόσο μεγάλη ήττα στην ψηφοφορία, τελικά, η κρίση περνάει στη Βρετανία.

«Η Μέι υφίσταται ιστορική ήττα», είναι ο κεντρικός τίτλος των Times. «Η Τερέζα Μέι βρέθηκε υπό αυξανόμενη πίεση χθες την νύκτα να καθυστερήσει το Brexit μετά την μεγαλύτερη ήττα της πολιτικής ιστορίας στην Βουλή των Κοινοτήτων».

Είναι χαρακτηριστική η γελοιογραφία που χρησιμοποιούν  οι Times, στην οποία απεικονίζεται μία τραβηγμένη τάπα, ενώ η Τ.Μέι προσπαθεί να σωθεί από τη δίνη του νερού που δημιουργείται, φωνάζοντας «Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα»- μία φράση που η ίδια χρησιμοποίησε συχνά πριν από την ψηφοφορία σε μία προσπάθεια να μεταπείσει τους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία της.

Στον κύριο τίτλο, άλλωστε, γράφει «Η Μέι υπέστη ιστορική ήττα» και απεικονίζει υποστηρικτές του Remain και της πρωτοβουλίας για ένα δεύτερο δημοψήφισμα να πανηγυρίζουν χαρούμενοι έξω από το κοινοβούλιο. Οι Times υποστηρίζουν ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός βρίσκεται υπό πίεση προκειμένου να καθυστερήσει την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

«Dismay» (απόγνωση και Μέι), είναι ο τίτλος της Daily Express, που παίρνει θέση κατά της πρότασης μομφής του Τζέρεμι Κόρμπιν και καλεί τους βουλευτές να ενωθούν και να συνεργασθούν με την πρωθυπουργό για την επίτευξη συμφωνίας.

«Αγώνας επιβίωσης», είναι ο τίτλος της συνήθως υποστηρικτικής για την πρωθυπουργό Daily Mail. «Η πρωθυπουργός ζητεί την υποστήριξη των ανταρτών Τόρις στην αποψινή ψήφο εμπιστοσύνης. Άλλη μία ήττα θα προκαλέσει εκλογές και θα φέρει τον Τζέρεμι Κόρμπιν στην Ντάουνινγκ Στριτ», προειδοποιεί η εφημερίδα.

«Η συμφωνία της Μέι για το Brexit συνετρίβη από την Βουλή των Κοινοτήτων», τιτλοφορούν οι Financial Times. «Η συμφωνία της Τερέζα Μέι για το Brexit, προϊόν διετών βασανιστικών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, απορρίφθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία στην Βουλή των Κοινοτήτων».

Σε άρθρα γνώμης που φιλοξενεί αναλυτές επισημαίνουν ως παράδοξο ότι παρά την συντριπτική ήττα της βρετανίδας πρωθυπουργού, η ίδια θα υπερασπιστεί την κυβέρνηση κατά της πρότασης μομφής, επιχειρώντας να πείσει ότι είναι ακόμη το κατάλληλο πρόσωπο για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

O Φίλιπ Στέφενς γράφει ότι η ήττα είχε προβλεφθεί, το σχέδιό της απορρίφθηκε. «Υπό φυσιολογικές συνθήκες η πρωθυπουργός θα είχε ήδη μαζέψει τις βαλίτσες της. Αλλά βρισκόμαστε σε περίεργους καιρούς. Η κ.Μέι μπορεί να περιμένει ότι θα κερδίσει την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ηγέτης των Εργατικών Τζ. Κόρμπιν, αλλά με τι σκοπό;» αναρωτιέται.

Powered by TUODY Software