Βόρεια Μακεδονία: Οδηγίες στα ΜΜΕ για τη χρήση του νέου ονόματος

Βόρεια Μακεδονία: Οδηγίες στα ΜΜΕ για τη χρήση του νέου ονόματος

Οδηγίες προς τα ΜΜΕ της Βόρειας Μακεδονίας εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, σχετικά με την σωστή χρήση της νέας ονομασίας της χώρας, ύστερα από τις σχετικές συνταγματικές αλλαγές.

Όπως γράφει η Καθημερινή, η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

"Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη αλλαγή της επίσημης ονομασίας, θα θέλαμε να σας δώσουμε έναν οδηγό για να αναφέρεστε στη χώρα μας σύμφωνα με τη Συμφωνία Πρεσπών. Παρακαλούμε να χρησιμοποιήσετε τους ακόλουθους όρους".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι οδηγίες αναφέρουν πως:

- Το επίθετο "Μακεδονικός/ή/ό" πρέπει να χρησιμοποιείται όταν σχετίζεται με την εθνική και πολιτισμική ταυτότητα του λαού, τη γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό, την κληρονομιά, την επικράτειά και άλλα χαρακτηριστικά.

"Οι όροι αυτοί σε αυτό το πλαίσιο είναι σαφώς διαφορετικοί από αυτούς που χρησιμοποιούνται και σχετίζονται με την περιοχή της Μακεδονίας στην Ελλάδα" αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου. 

Το υπουργείο δίνει μάλιστα σωστά και λάθος παραδείγματα όπως πχ:

Σωστό: μακεδονική επικράτεια, μακεδονικό κυριλλικό αλφάβητο, μακεδονικά φαγητά, μακεδονική ιστορία.

Λάθος:  "Άλλες αναφορές, συμπεριλαμβανομένων των 'Βόρειας Μακεδονίας', 'Ν. Μακεδονικό' και 'Βόρειο Μακεδονικό', δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται".

- Η αναφορά στο κράτος, τα επίσημα όργανά του και άλλους δημόσιους φορείς, καθώς και ιδιωτικές οντότητες και παράγοντες που σχετίζονται με το κράτος, θα πρέπει να είναι: "της Δημοκρατίας της Β. Μακεδονίας" ή "της Β. Μακεδονίας".

- Η αναφορά για δραστηριότητες του κράτους μπορεί επίσης να είναι "μακεδονική", με διευκρινήσεις. 

Ως σωστά παραδείγματα το Σκοπιανό ΥΠΕΞ αναφέρει: "Μακεδονική" οικονομία, "μακεδονική" αγροτική οικονομία, αλλά "Τομέας υγείας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας" και "Βιομηχανία Τροφίμων της Βόρειας Μακεδονίας". 

Πηγή: Καθημερινή

Powered by TUODY Software