Επίθεση στη Νέα Ζηλανδία: Εργαζόμενος στο τέμενος αφόπλισε τον δράστη - Η αστυνομία "έκανε 20 λεπτά να φτάσει"

Επίθεση στη Νέα Ζηλανδία: Εργαζόμενος στο τέμενος αφόπλισε τον δράστη - Η αστυνομία "έκανε 20 λεπτά να φτάσει"

Ένας εργαζόμενος στο τέμενος του Κράισττσερτς, κυνήγησε τον δράστη και του άρπαξε το όπλο, σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων στα νεοζηλανδικά ΜΜΕ, ενώ υπήρξαν καταγγελίες για πολύ αργή αντίδραση της αστυνομίας, με τις αρχές ωστόσο να κάνουν λόγο για μία πολύ καλή επιχείρηση και τον επικεφαλής της αστυνομίας να δηλώνει "υπερήφανος".

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο διασωθείς Syed Mazharuddin, ανέφερε πως ο δράστης ήταν σε στρατιωτική περιβολή και πυροβολούσε αδιακρίτως, ενώ ο κόσμος ήταν τρομοκρατημένος και προσπαθούσε να καλυφθεί.

"Μόλις που είχα προλάβει να κρυφτώ, όταν ο ένοπλος μπήκε από την κύρια είσοδο στο εσωτερικό του τζαμιού, όπου βρίσκονταν 60 με 70 άτομα. Το τζαμί δεν είναι μεγάλο. Ξεκίνησε πρώτα να σκοτώνει τους ηλικιωμένους που προσεύχονταν κοντά στην είσοδο", είπε.

Ο Μαζραχουντίν, ανέφερε πως "ο νεαρός που φροντίζει τον ναό, βρήκε ευκαιρία, ρίχτηκε στον ένοπλο και του πήρε το όπλο".

"Ο ήρωας προσπάθησε να τον κυνηγήσει, δεν μπορούσε να βρει την σκανδάλη στο όπλο, αυτός κατάφερε να φύγει και έξω τον περίμεναν σε ένα αυτοκίνητο, με το οποίο διέφυγε", πρόσθεσε.  

Η μαρτυρία στο site της New Zealand Herald

Στο μεταξύ, διασωθείς κατήγγειλε πως η αστυνομία "έκανε 20 λεπτά να φτάσει" στο τζαμί Αλ Νουρ.

Ο Χαλέντ Αλ Νομπάνι κατάφερε να σωθεί σπάζοντας μία πύλη.

"Η αστυνομία έφτασε μετά από 20 λεπτά, είμαστε στο κέντρο της πόλης. Δεν υπήρχε κίνηση στους δρόμους και κανονικά χρειάζεται κανείς δύο λεπτά για να φτάσει" δήλωσε στη New Zealand Herald

Πλήρης κάλυψη από την πρωθυπουργό

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν, πως το μακελειό σταμάτησε χάρη στην επέμβαση δύο αστυνομικών - εκ των οποίων μόνο ο ένας οπλοφορούσε- από μια γειτονική μικρή πόλη, μισή ώρα μετά την έναρξη του περιστατικού.

 Σε ένα βίντεο που τραβήχτηκε από όχημα που διερχόταν από τη λεωφόρο όπου έγινε η σύλληψη του Τάραντ φαίνεται το αυτοκίνητο του δράστη ακινητοποιημένο στο πλάι ενός πεζοδρομίου από ένα περιπολικό το οποίο είχε προηγουμένως πέσει πάνω του. Μία από τις μπροστινές ρόδες του αυτοκινήτου του δράστη έχει σηκωθεί από το έδαφος και εξακολουθεί να γυρνά.

Από τους δύο αστυνομικούς μόνο ο ένας είχε όπλο και το προέταξε προς την κατεύθυνση της ανοικτής πόρτας του αυτοκινήτου, στην πλευρά του συνοδηγού. 

"Παρόντες ήταν δύο αστυνομικοί, νομίζω από το Λίνκολν" είπε η πρωθυπουργός. Για όποιον έχει δει τις εικόνες είναι ξεκάθαρο ότι η Νέα Ζηλανδία αποτελεί προτεραιότητα για εκείνους", υπογράμμισε η ίδια. "Ο δράστης τέθηκε υπό κράτηση 36 λεπτά μετά την πρώτη κλήση", πρόσθεσε η Τζασμίνα Άρντερν.

Στις εικόνες φαίνονται επίσης οι αστυνομικοί να τραβούν έξω από το αυτοκίνητο έναν άνδρα ντυμένο στα μαύρα.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας Μάικ Μπους εξήρε τους δύο αστυνομικούς που τερμάτισαν το μακελειό.

"Είμαι εξαιρετικά περήφανος για τα όσα έκαναν", δήλωσε. 

Με πληροφορίες από New Zealand Herald, Daily Mail και ΑΜΠΕ

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software