Με 'Brelcome' απαντούν οι Πορτογάλοι στο Brexit

Με 'Brelcome' απαντούν οι Πορτογάλοι στο Brexit

Εν μέσω ανησυχιών ότι το Brexit ίσως επηρεάσει την ευημερούσα τουριστική βιομηχανία της Πορτογαλίας, κυβερνητικός οργανισμός ξεκίνησε καμπάνια για να πει "Brelcome" στους χιλιάδες Βρετανούς επισκέπτες που επιλέγουν τη χώρα ως προορισμό διακοπών.

«Η Πορτογαλία ποτέ δεν θα σας αφήσει» είναι το βασικό σύνθημα της καμπάνιας "Brelcome", που έχει ήδη φθάσει σε περίπου 6 εκατ. Βρετανούς με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και από ψηφιακές πλατφόρμες, σύμφωνα με τον οργανισμό Turismo de Portugal.

Οι παραθεριστές από τη Βρετανία είναι η μεγαλύτερη τουριστική αγορά της Πορτογαλίας, αντιπροσωπεύοντας το 20% της βιομηχανίας, αλλά πέρυσι οι διανυκτερεύσεις άρχισαν να μειώνονται, καταγράφοντας πτώση κατά 7,3% σε σύγκριση με το 2017, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η στερλίνα καταβαραθρώθηκε μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 και έκτοτε καταγράφει έντονες διακυμάνσεις ανάλογα με τις εξελίξεις του Brexit –ενδεχομένως καθιστώντας προορισμούς εκτός ευρωζώνης, όπως η Τουρκία, πιο ελκυστικούς.

Εάν η Βρετανία καταλήξει να εγκαταλείψει το μπλοκ χωρίς μια συμφωνία, η λίρα θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά περίπου 5%, σύμφωνα με έρευνα του Reuters. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε την Τετάρτη στη Βρετανία έξι ακόμα μήνες περιθώριο για να αποχωρήσει.

Η Ισπανία, ο δημοφιλέστερος προορισμούς για τους Βρετανούς που ψάχνουν ήλιο και θάλασσα και που αντιστοιχούσαν πέρυσι στο 9% των ξένων επισκεπτών, θεωρείται ο μεγαλύτερος χαμένος από ένα Brexit χωρίς συμφωνία, το οποίο θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να εξανεμιστούν πάνω από 1 δισεκ. δολάρια σε δαπάνες την περίοδο 2019-2025, σύμφωνα με το Euromonitor.

Ως μέτρο πρόληψης, η καμπάνια της Πορτογαλίας, που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, περιλαμβάνει μια σειρά από βίντεο με το μήνυμα ότι οι παραλίες, τα γήπεδα γκολφ και τα οινοποιία της χώρας θα είναι πάντα εκεί, με ή χωρίς Brexit.

«Θεωρήσαμε ότι αυτή ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να πούμε σε έναν πολύ καλό φίλο ότι ποτέ δεν θα σε αφήσουμε», δήλωσε στο Reuters ο Λουίς Αραούζο, πρόεδρος του Turismo de Portugal, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες είναι οι παλαιότεροι σύμμαχοι στον κόσμο, μέσω συνθήκης του 1386.

«Αναπτυσσόμαστε σε κάθε αγορά τα προηγούμενα τρία χρόνια, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, αλλά ποτέ δεν θα έχουμε μια αγορά τόσο μεγάλη όσο το Ηνωμένο Βασίλειο, άρα αυτό είναι σημαντικό για εμάς». Η Πορτογαλία έχει ανακοινώσει ότι οι Βρετανοί τουρίστες δεν θα χρειαστούν βίζα στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία και ότι τα αεροδρόμια στο Αλγκάρβε και τη Μαδέρα θα ανοίξουν ξεχωριστά γκισέ στα τελωνεία για τους Βρετανούς επισκέπτες προκειμένου να διευκολύνουν την είσοδό τους. Τον περασμένο μήνα εγκρίθηκε επίσης από την κυβέρνηση νομοθεσία για την περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία που θα προστατεύει τα δικαιώματα των Βρετανών υπηκόων που ζουν στην Πορτογαλία.

Powered by TUODY Software