Διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν

Στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια τηλεμαχίας που έλαβε χώρα στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασαν τις απόψεις τους για θέματα όπως το μεταναστευτικό, η οικονομία, η κλιματική αλλαγή και παρουσίασαν το όραμά τους για το μέλλον της Ευρώπης.

Στο στόχαστρο των περισσότερων συμμετεχόντων στο debate βρέθηκε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (που είχε την πλειοψηφία των εδρών στο προηγούμενο Ευρωκοινοβούλιο), Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος υποσχέθηκε μια "νέα αρχή" για την Ευρώπη, εφόσον αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου της Επιτροπής.

Οι περισσότερες προκλήσεις στις οποίες κλήθηκε να απαντήσει αφορούσαν την κλιματική αλλαγή και το γεγονός ότι ενώ το κόμμα του μιλάει για ανάγκη φιλόδοξης δράσης στο εν λόγω ζήτημα, στην προηγούμενη θητεία του Ευρωκοινοβουλίου δεν ψήφιζε ανάλογα. Ο βασικός του αντίπαλος από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, Φρανς Τίμερμανς υιοθέτησε την άποψη μιας περιβαλλοντικής ΜΚΟ που χαρακτήρισε τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ "δεινόσαυρους", ενώ η υποψήφια των Πρασίνων, Σκα Κέλερ έφερε παραδείγματα συγκεκριμένων ψηφοφοριών, όπως αυτή για τη μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών, την οποία το ΕΛΚ καταψήφισε. Ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Νίκο Κιουέ απάντησε από την πλευρά του στο επιχείρημα του Μ. Βέμπερ ότι η όποια μετάβαση πρέπει να γίνει χωρίς να πληγούν τα κατώτερα στρώματα, πως υπάρχουν παραδείγματα εργοστασίων που έκλεισαν στην ΕΕ προκειμένου να μεταφερθούν σε τρίτες χώρες που μολύνουν ακόμα περισσότερο.

Στο ζήτημα της οικονομίας και συγκεκριμένα στην καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας όπου αναφέρθηκε και η περίπτωση της Ελλάδας, οι υποψήφιοι εξέφρασαν διαφορετικές και ορισμένες φορές αντίθετες απόψεις. Ο Μ. Βέμπερ έκανε λόγο για την ανάγκη συνδυασμού "υπευθυνότητας" και "αλληλεγγύης", υπερασπιζόμενος την τρέχουσα οικονομική πολιτική.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ από τη Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) επισήμανε ότι "χρειαζόμαστε την δυνατή οικονομία και την ανάπτυξη" αλλά ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε κράτους-μέλους.

Οι υποψήφιοι της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών συμφώνησαν για τα καταστροφικά αποτελέσματα της λιτότητας και τάχθηκαν υπέρ του ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού. Για τον Φ. Τίμερμανς, ωστόσο, υπήρξε μια "κάρτα" από πλευράς Μ. Βέμπερ, ο οποίος επισήμανε πως οι πολιτικές λιτότητας εφαρμόστηκαν από εκπρόσωπους και των Σοσιαλιστών που κατείχαν τα τελευταία χρόνια τις αντίστοιχες θέσεις (ανέφερε τον Πιερ Μοσκοβισί, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και το σημερινό πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο), καλώντας τους να αναλάβουν την ευθύνη για τις πολιτικές τους.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης, τη σκληρότερη στάση κράτησε όπως ήταν αναμενόμενο ο Τσέχος υποψήφιος από η Συμμαχία Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, Γιαν Ζάχραντιλ, ο οποίος τάχθηκε εναντίον των ποσοστώσεων στη φιλοξενία των προσφύγων και υπερασπίστηκε τα μεταναστευτικά κέντρα εκτός Ευρώπης. Ο Μ. Βέμπερ μίλησε για έλεγχο των συνόρων και για ανθρωπιστική ευθύνη απέναντι στους πρόσφυγες, ενώ η Μ. Βεστάγκερ για κοινή πολιτική ασύλου, νόμιμη μετανάστευση και αλληλεγγύη. Ο υποψήφιος της Αριστεράς σημείωσε πως προερχόμενος ο ίδιος από έναν πατέρα μετανάστη "χωρίς χαρτιά", υποστηρίζει πως η μετανάστευση είναι "ευκαιρία" και όχι "εισβολή".

Όσον αφορά τα άλλα θέματα που συζητήθηκαν, την καλύτερη στιγμή της, την είχε η Μ. Βεστάγκερ στην ερώτηση για τη φορολόγηση των μεγάλων ψηφιακών εταιριών, ένα θέμα με το οποίο έχει ασχοληθεί επισταμένως από τη θέση της Ευρωπαίας επιτρόπου για τον Ανταγωνισμό. Ενώ ανέφερε χώρες όπως η Μάλτα, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Κύπρος στις οποίες πρέπει να γίνει "δουλειά" στο εν λόγω θέμα, αρνήθηκε να τις χαρακτηρίσει "φορολογικούς παραδείσους" γιατί, όπως είπε, "φορολογικοί παράδεισοι είναι εκεί όπου όλοι πληρώνουν τους φόρους τους".

Από την πλευρά του, ο Φ. Τίμερμανς προκάλεσε αντιδράσεις όταν ερωτηθείς για την άνοδο του αντιευρωπαϊσμού παρομοίασε το Ηνωμένο Βασίλειο και τη διαδικασία του Brexit με την τηλεοπτική σειρά Game of Thrones.

Τέλος, ο Μ. Βέμπερ στη συζήτηση για τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ προκάλεσε τα "αριστερά κόμματα", όπως είπε, τα οποία τις καταδικάζουν, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη μπορεί να χρησιμοποιήσει το εμπόριο για να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Η απάντηση που έλαβε από τους υποψήφιους της Αριστεράς και των Πρασίνων ήταν ότι αντί να γίνεται αυτό, η Ευρώπη μειώνει τα στάνταρντ της.

Μανφρεντ Βέμπερ, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Ο Μανφρεντ Βέμπερ υπήρξε υψηλόβαθμο μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας των κεντροδεξιών κομμάτων της Ε.Ε. από νεαρή ηλικία. Τονίζει συχνά τις βαυαρικές ρίζες του, ενώ παράλληλα προωθεί το σχέδιο 10 σημείων για την Ευρώπη.

Έχει δεσμευτεί να διορίσει έναν Επίτροπο που θα επιβλέπει μια νέα σχέση με την Αφρική, με σκοπό τον έλεγχο της μετανάστευσης στην Ευρώπη. Στα σχέδιά του περιλαμβάνονται επίσης μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες, οι οποίες ωστόσο θα περιλαμβάνουν ρήτρες που απαγορεύουν την παιδική εργασία.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον Βέμπερ, και ο τομέας στον οποίο επικρίθηκε χθες από τους συνυποψηφίους του, εφορά την κλιματική αλλαγή, καθώς το κόμμα του μιλάει μεν για ανάγκη φιλόδοξης δράσης στο εν λόγω ζήτημα, όμως στην προηγούμενη θητεία του Ευρωκοινοβουλίου δεν ψήφιζε ανάλογα.

Φρανς Τίμερμανς, Κόμμα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Δεύτερο φαβορί και βασικός αντίπαλος του Βέμπερ, ο Ολλανδός πολύγλωσσος Φρανς Τίμερμανς - μιλάει άπταιστα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και ρωσικά - είναι ο Α’ αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τη βελτίωση της νομοθεσίας, τις διοργανικές σχέσεις, το κράτος δικαίου και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Ο Τίμερμανς είναι εκείνος που μεθόδευσε, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, την απαγόρευση στα πλαστικά καλαμάκια και διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών.

Κατά τη χθεσινή τηλεμαχία, ο Τίμερμανς προκάλεσε αντιδράσεις όταν ερωτηθείς για την άνοδο του αντιευρωπαϊσμού παρομοίασε το Ηνωμένο Βασίλειο και τη διαδικασία του Brexit με την τηλεοπτική σειρά Game of Thrones.

Ο Τίμερμανς, όπως και υπόλοιποι υποψήφιοι της Αριστεράς και των Πρασίνων επιμένει στα καταστροφικά αποτελέσματα της λιτότητας και τάσσεται υπέρ του ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού. Δέχτηκε ωστόσο και τη σκληρή κριτική του Βέμπερ, ο οποίος επισήμανε πως οι πολιτικές λιτότητας εφαρμόστηκαν από εκπρόσωπους και των Σοσιαλιστών που κατείχαν τα τελευταία χρόνια τις αντίστοιχες θέσεις.

Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE)

Η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, η Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ, είναι η γυναίκα που τόλμησε να τα βάλει με εταιρείες-κολοσσούς. Οι έρευνες που επέβλεψε είχαν ως αποτέλεσμα τα πρόστιμα-ρεκόρ της Κομισιόν σε Google και Apple.

Η 50χρονη Βεστάγκερ είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της εμπορικής δραστηριότητας στην Ε.Ε. και μαζί με την ομάδα της των 900 ερευνητών, «πειραματίζονται» για το πώς θα μπορούσε να είναι μια νέα τάξη πραγμάτων ή τουλάχιστον μια πιο ελεύθερη και πιο δίκαιη παγκοσμιοποιημένη αγορά.

Στο χθεσινό ντιμπέιτ, η Βεστάγκερ αναγνώρισε ότι η Κομισιόν έχει αποξενώσει τους ψηφοφόρους, ενώ στο οικονομικό κομμάτι επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε τη δυνατή οικονομία και την ανάπτυξη», αλλά ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε κράτους-μέλους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Βεστάγκερ ερωτήθηκε χθες για τη φορολόγηση των μεγάλων ψηφιακών εταιρειών. Η Μάλτα, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Κύπρος είναι χώρες στις οποίες πρέπει όντως «να γίνει δουλειά», παραδέχτηκε. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι φορολογικοί παράδεισοι, τόνισε, καθώς «φορολογικοί παράδεισοι είναι εκεί όπου όλοι πληρώνουν τους φόρους τους».

Η Βεστάγκερ θα μπορούσε να γίνει επικεφαλής της Κομισιόν εφόσον οι άλλοι υποψήφοι δεν συγκεντρώσουν πλειοψηφία.

Σκα Κέλερ, Κόμμα Πρασίνων

Ευρωβουλευτής από το 2009 με το Κόμμα των Πρασίνων, η Σκα Κέλερ είναι μία εκ των πέντε, άτυπων, υποψηφίων για την προεδία της Κομισιόν.

Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχει στην τηλεμαχία των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Αν και Πράσινη, ασχολείται και υπερασπίζεται ζητήματα όπως τα δικαιώματα των μεταναστών με την ίδια θέρμη που υπερασπίζεται την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

Στο χθεσινό ντιμπέιτ μάλιστα επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη οι όποιες μελλοντικές συμφωνίες να προφυλάσσουν καλύτερα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Νίκο Κούε, Ευρωπαϊκή Αριστερά

Πρώην εργαζόμενος στη μεταλλουργία, ο Νίκο Κούε κατάγεται από την Ισπανία, αλλά μεγάλωσε στο Βέλγιο.

Μοιράζεται τον ρόλο με τη Βιολέτα Τόμιτς, πρώην τηλεοπτική ηθοποιό και μέλος του κοινοβουλίου της Σλοβενίας. Αμφότερους τους στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσε ο ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης.

Μεταξύ άλλων, τόνισε χθες για μία ακόμη φορά ότι η ενότητα της Ε.Ε. πλήττεται από τις πολιτικές λιτότητας.

Γιαν Ζάχραντιλ, Συμμαχία Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών

Ο Τσέχος ευρωβουλευτής επιλέχθηκε για να θέσει το ζήτημα του περιορισμού των εξουσιών των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. και της ενίσχυσης του ρόλου των μεμονωμένων κρατών-μελών.

Προκειμένου να ενισχύσει τη θέση αυτή, στη χθεσινή τηλεμαχία ανέφερε δημοσκοπήσεις από την πατρίδα του, οι οποίες έδειξαν ότι το 90% των πολιτών επιθυμεί να παραμείνει στην Ε.Ε., αλλά το 70% δεν θέλει την ένταξη στο ενιαίο νόμισμα.

«Είναι σαφές ότι οι πολίτες θέλουν την Ε.Ε., αλλά δεν τους αρέσουν όλα όσα προέρχονται από την Ε.Ε.», τόνισε.

Αμείλικτη, όπως αναμενόταν, ήταν η στάση του Ζάχραντιλ στο μεταναστευτικό. Τάχθηκε εναντίον των ποσοστώσεων στη φιλοξενία των προσφύγων και υπερασπίστηκε τα μεταναστευτικά κέντρα εκτός Ευρώπης.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software