Γερμανικά ΜΜΕ: Κίνδυνος για έναν νέο πόλεμο του Κόλπου

Γερμανικά ΜΜΕ: Κίνδυνος για έναν νέο πόλεμο του Κόλπου

Για μία νέα στρατιωτική σύρραξη στην περιοχή του Κόλπου κάνουν λόγο δύο μεγάλα γερμανικά ΜΜΕ σε άρθρα τους, τα οποία αναμεταδίδει η Deutsche Welle, ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, συνέχισε την επιθετική ρητορική κατά του Ιράν, το οποίο κατηγορεί για την επίθεση στα δύο τάνκερ.

Η δε Τεχεράνη έχει απορρίψει τις κατηγορίες και έχει διαψεύσει ότι εμπλέκεται στην υπόθεση.

H Süddeutsche Zeitung σημειώνει ότι όσα συμβαίνουν στην "ίσως να δίνουν τον λόγο για μια νέα επίθεση".

Και συμπληρώνει: 

"Αυξάνεται έτσι ο κίνδυνος να τυλιχθεί στις φλόγες σύντομα πάλι ολόκληρος ο Περσικός Κόλπος και τα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ να γίνουν το σκηνικό για έναν νέο πόλεμο των τάνκερ. Σίγουρο είναι μόνο το εξής: Επιθέσεις κατά της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και της ασφάλειας των εμπορικών πλοίων απαιτούν μια αποφασιστική διεθνή αντίδραση.

Καταρχάς αυτή η αντίδραση θα πρέπει να οδηγεί σε μια διεξοδική, διεθνή έρευνα, γιατί υπάρχει μια ολόκληρη σειρά πιθανών δραστών και κινήτρων, που μπορεί να κρύβονται πίσω από αντίστοιχες επιθέσεις: τρομοκρατικές οργανώσεις, προβοκάτορες μυστικών υπηρεσιών, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σαρίφ οραματίζεται προβοκάτσιες, ενώ συγχρόνως απειλεί σιβυλλικά ότι όποιος υποστηρίζει τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράν, δεν μπορεί να έχει αξιώσεις για ασφάλεια".

Η εφημερίδα του Μονάχου εκτιμά ότι ο μόνος "σίγουρος χώρος" για να σταλούν ισχυρά μηνύματα είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας "και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι μια απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου ενδέχεται να προκαλέσει αναταράξεις σε όλο τον κόσμο".

Η Frankfurter Rundschau σε σχόλιό της για την νέα κρίση στον Περσικό Κόλπο σημειώνει:

"Το καλό νέο που έρχεται από τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν, όχι μακριά από τις ακτές του Ιράν, είναι ότι σχεδόν όλοι προσπαθούν να παραμείνουν ψύχραιμοι. Οι Βρετανοί και οι Ιρανοί θέλουν να διερευνήσουν τις υποθέσεις, εντούτοις η εικόνα ενός φλεγόμενου πλοίου τροφοδοτεί τον φόβο για μια ευρύτερη στρατιωτική σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν κάνει αναφορά για δολιοφθορά εναντίον τεσσάρων εμπορικών πλοίων, κι αυτό λίγο μετά την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στον Κόλπο, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στο καθεστώς των μουλάδων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Έκτοτε πολλοί φοβούνται το χειρότερο".

Powered by TUODY Software