Εικόνες - σοκ στην Κύπρο: Πτώση πυραύλου από τη Συρία το επικρατέστερο σενάριο για τις εκρήξεις

Εικόνες - σοκ στην Κύπρο: Πτώση πυραύλου από τη Συρία το επικρατέστερο σενάριο για τις εκρήξεις

Το ιπτάμενο αντικείμενο που έπεσε τη νύκτα στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο φαίνεται ότι ήταν ρωσικής κατασκευής πύραυλος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του τουρκοκυπριακου ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι.

«Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι ο ρωσικής κατασκευής πύραυλος, τμήμα συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας που ενεργοποιήθηκε την περασμένη νύκτα εν όψει αεροπορικού πλήγματος κατά της Συρίας, ολοκλήρωσε την τροχιά του και έπεσε στην χώρα μας αφού έχασε τον στόχο του», δήλωσε ο Οζερσάι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συνδέεται η πτώση του αντικειμένου στην Κύπρο με τις επιχειρήσεις στη Συρία;

Υπενθυμίζεται ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους στη Συρία. Στόχος τους ήταν στρατιωτικές θέσεις στην πόλη Χομς και τα περίχωρα της Δαμασκού κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μια επίθεση που έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις πολίτες και άλλοι 21 τραυματίστηκαν.

Εικάζεται ότι το άγνωστο αντικείμενο που συνετρίβη στην κατεχόμενη Λευκωσία ήταν πύραυλος του αντιπυραυλικού συστήματος της Συρίας που ενεργοποιήθηκε λόγω της επίθεσης. Η Ρωσία έχει εξοπλίσει τη Συρία με αντιαεροπορικά συ συστήματα S-200.

Η πιθανή πορεία του πυραύλου σύμφωνα με τη σελίδα Geopolitical Cyprus

H σελίδα σημειώνει ότι η έκρηξη οφείλεται πιθανότητα σε δυσλειτουργία πυραύλου τύπου S-200 ή SA-5.


Αναστάτωση και στην ελεύθερη Λευκωσία

Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι «λαμβάνονται όλες οι πληροφορίες και διερευνώνται όλα τα σενάρια», ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας αναφέρθηκε στα δεκάδες τηλεφωνήματα πολιτών. Ο Χρίστος Ανδρέου ανέφερε ότι προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση στους πολίτες, λέγοντας μάλιστα ότι έγιναν τηλεφωνήματα από πανικόβλητους πολίτες ακόμη και από τη Λάρνακα!

Εικόνες σοκ 

Οι εικόνες από το σημείο της συντριβής προκαλούν σοκ. Η φωτιά που προκάλεσε η πτώση του αντικειμένου έσβησε σχεδόν στις 3:30 τη νύχτα.


Ακιντζί: Είναι προφανές ότι δεν είναι κάτι που προέρχεται από το έδαφός μας

Και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, που επισκέφθηκε το σημείο της συντριβής, συνέδεσε το αντικείμενο με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. «Είναι προφανές ότι δεν είναι κάτι που προέρχεται από το έδαφός μας… Είναι μια από τις κακές πλευρές του πολέμου στην περιοχή που πέφτει στη χώρα μας», είπε.

«Θέλουμε ειρήνη στην περιοχή μας, στο νησί μας. Αυτό το επεισόδιο δείχνει πόσο σημαντική είναι η ειρήνη», σημείωσε. Ερωτηθείς είπε ότι «αν είναι πύραυλος, μπορεί να είναι ρωσικός. Αυτό θα διαφανεί από την έρευνα που θα γίνει που θα δώσει περισσότερη ενημέρωση».


Πενταράς: Θα είχαμε δεκάδες νεκρούς αν έπεφτε αλλού

Για σπάνιο και τυχαίο φαινόμενο έκανε λόγο ο Στρατηγός Ε.Α. Ανδρέας Πενταράς. Δήλωσε ότι αν ο πύραυλος έπεφτε λίγο πιο κάτω θα μιλούσαμε για δεκάδες ή εκατοντάδες νεκρούς.
 

Powered by TUODY Software