11η Σεπτέμβρη: Η ιστορία του άνδρα που έπεφτε...

11η Σεπτέμβρη: Η ιστορία του άνδρα που έπεφτε...

Του Λουκά Βελιδάκη


Η 11η Σεπτέμβρη είναι η μέρα που άλλαξε τον κόσμο, τουλάχιστον όπως τον γνωρίζαμε έως εκείνο το σημείο.

Είναι η μέρα που σηματοδότησε το κομβικό σημείο- η μέρα που προκάλεσε αίμα, πόνο και θάνατο, εκείνη τη στιγμή, αλλά και μετά...

Τα απόνερα της, μάλιστα, μπορείς να τα εντοπίσεις ακόμα (και σήμερα) στο προσφυγικό- η παγκόσμια αλληλεπίδραση είναι συνεχής και χρονίζουσα.

Είναι η μέρα εκείνη κατά την οποία όλη η ανθρωπότητα παρακολουθούσε έκπληκτη και περιδεής τα γεγονότα να εκτυλίσσονται σε απευθείας σύνδεση μπροστά στα μάτια της.

Η Ιστορία σε live μετάδοση με την παγκόσμια κοινή γνώμη να κρατάει την ανάσα της...

Είναι αδύνατο να ξεχάσεις. Είναι η στιγμή που βιώνεις το αδιανόητο, που αδυνατείς να πιστέψεις στα μάτια σου.

Δεκαοχτώ χρόνια μετά, μοιάζει λες και είδαμε μια ταινία με εντυπωσιακά εφέ. Παραμένει αδιανόητο...

Οι εικόνες με τους δίδυμους πύργους, αρχικώς να φλέγονται και μετά να γκρεμίζονται, αποτυπώθηκε με φρίκη στο μυαλό όλων.

Αυτή όμως η εικόνα που στοίχειωσε το παγκόσμιο συλλογικό υποσυνείδητο είναι του άνδρα εκείνου που -εν μέσω απελπισίας, ανέλπιδου και απόλυτου τρόμου- προχωρά στο απονενοημένο διάβημα: Πέφτει από τους πάνω ορόφους του φλεγόμενου ουρανοξύστη στο κενό.

Αυτοκτονεί για να γλιτώσει το θάνατο που τον πλησίαζε... Οι σκοτεινές και ανταριασμένες σκέψεις αυτού του ανθρώπου, εκείνη τη δεδομένη στιγμή, είναι αδύνατο να αποκωδικοποιηθούν.

Ο Ρίτσαρντ Ντριου είναι ο φωτορεπόρτερ που "συνέλαβε" το τρομακτικό αυτό καρέ- τη φωτογραφία που την επόμενη ημέρα -μαζί με τους φλεγόμενους πύργους- υπήρχε σε κάθε ΜΜΕ σε όλο τον πλανήτη.

Πολλοί εκτίμησαν ότι ειδικά αυτή η φωτογραφία εκφράζει στην ολότητα της την τραγωδία που εξελίχθηκε εκείνη την ημέρα.

Η 9/11 είχε πολλές εικόνες- ωστόσο η απελπισία, ο τρόμος, το ανέλπιδο, το αδιανόητο και ο θάνατος αποτυπώθηκαν μαζικά σε αυτό το καρέ: Σε εκείνον τον άνδρα που έκανε βουτιά θανάτου για να νικήσει το θάνατο...


Δείτε στο βίντεο του TIME τον φωτορεπόρτερ να μιλάει για την ιστορία αυτής της φωτογραφίας
 Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software