Brexit: Νέο “χαστούκι” στον Τζόνσον από το Κοινοβούλιο!

Brexit: Νέο “χαστούκι” στον Τζόνσον από το Κοινοβούλιο!

Νέο "χτύπημα" για τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζακ Μπέρκοου, είπε "όχι" σε μια νέα κρίσιμη ψηφοφορία επί της συμφωνίας του Μπόρις Τζόνσον με τις Βρυξέλλες για τους όρους του Brexit

Θεώρησε ότι στην ουσία της η πρόταση για ψηφοφορία παραμένει ίδια και ότι το θέμα αποφασίστηκε πριν από 48 ώρες, το Σάββατο (19.20.2019) επομένως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον κανονισμό.

"Η απόφασή μου είναι ότι η πρόταση (της κυβέρνησης για νέα ψηφοφορία) δεν θα συζητηθεί, καθώς κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν επαναλαμβανόμενο και ανάρμοστο", δήλωσε από τη Βουλή.

"Έχω προβεί σε μια σωστή, από ηθικής απόψεως, κρίση. Η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να χαράξει τη δική της κατεύθυνση, με την έγκριση του Κοινοβουλίου, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου", τόνισε ο Τζον Μπέρκοου και υπερασπίζοντας τη θέση επισήμανε ότι στόχος του ήταν να αποτρέψει αποφάσεις που διχάζουν.

Πρόσθεσε ότι αποφάσισε "να μην συζητηθεί η πρόταση", δεδομένου ότι οι κανόνες ορίζουν πως το ίδιο κείμενο δεν μπορεί να συζητείται αενάως κατά την ίδια κοινοβουλευτική περίοδο.

Σύμφωνα με τον Μπέρκοου, η κυβέρνηση θα μπορούσε πρώτα να ζητήσει από τη Βουλή να εγκρίνει τη νομοθεσία που απαιτείται για την αποχώρηση από την ΕΕ, αντί να καλέσει τους βουλευτές να ψηφίσουν με ένα "ναι" ή "όχι" τη Συμφωνία. Όπως είπε, η βρετανική κυβέρνηση έχει ακόμη την ευκαιρία να περάσει τη συμφωνία από το κοινοβούλιο εγκαίρως ώστε να αποχωρήσει η χώρα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο Τζόνσον ήθελε να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου στην συμφωνία του για το Brexit, ωστόσο το μεγάλο ερώτημα ήταν εάν ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου θα επέτρεπε την διεξαγωγή της ψηφοφορίας .

Ο πρόεδρος της Βουλής, που κατηγορείται από ορισμένους σκληροπυρηνικούς Brexiters ότι αντιτίθεται στο Brexit, αρνήθηκε τελικά να θέσει και πάλι το κείμενο της συμφωνίας σε ψηφοφορία, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση έκανε ήδη μία απόπειρα το Σάββατο (19.10.2019) να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του σώματος και απέτυχε.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν επείγουσες ερωτήσεις από την αντιπολίτευση, για τις επιστολές του πρωθυπουργού προς την ΕΕ για παράταση στο Brexit, ενώ αργότερα θα ξεκινήσει η διαδικασία της παρουσίασης του νομοσχεδίου για την Συμφωνία Αποχώρησης.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, εξέφρασε απογοήτευση για την απόφαση του προέδρου της Βουλής, καθώς αρνήθηκε την ευκαιρία, όπως είπε, να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση την επιθυμία των πολιτών. Όπως είπε, η κυβέρνηση θα φέρει προς συζήτηση τη νομοθεσία για το Brexit αυτήν την εβδομάδα.


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του Τζόνσον κατηγόρησαν τον Μπέρκοου ως σαμποτέρ, με τον ίδιο να επιμένει πως ο κανονισμός απαγορεύει ρητά να μπει το ίδιο θέμα σε ψηφοφορία δύο φορές.

Περισσότερο από τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016, στο οποίο το 52% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η κοινή γνώμη και οι βουλευτές παραμένουν διχασμένοι ως προς το θέμα. Διάσταση απόψεων επικρατεί και στους κόλπους των κυβερνώντων Τόρις, αν και η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι σε θέση να εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση Τζόνσον θα προσπαθήσει επίσης να περάσει από το κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατόν τα νομοσχέδια που είναι αναγκαία για την εφαρμογή της συμφωνία του Brexit, καθώς το Λονδίνο φέρεται αποφασισμένο να επιβάλει την έξοδο στις 31 Οκτωβρίου, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι το κοινοβούλιο θα συνεδριάζει το βράδυ ή και το Σαββατοκύριακο.

Ο Κιρ Στάρμερ, αρμόδιος για το Brexit του Εργατικού Κόμματος, δήλωσε στο BBC ότι η συμφωνία του Brexit πρέπει να υποβληθεί στην έγκριση των Βρετανών με δημοψήφισμα, μία ψηφοφορία υπέρ της διεξαγωγής της οποίας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στους δρόμους του Λονδίνου το Σάββατο.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε πως οι Βρυξέλλες εξετάζουν τους όρους για περαιτέρω παράταση του Brexit, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε τα όσα είχαν δηλώσει νωρίτερα στο Reuters Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθεί στο Λονδίνο παράταση για την αποχώρησή του από την Ε.Ε.

Σε συνέντευξή του, νωρίτερα, στο βρετανικό δίκτυο BBC, o Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ έσπευσε να δηλώσει ότι πλέον η βρετανική κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για να περάσει η νέα συμφωνία.


Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Από την πλευρά του, το Εργατικό Κόμμα θα υποβάλει τροπολογία που θα αναγκάζει το Λονδίνο να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει εντός της τελωνειακής ένωσης, μία τροπολογία που "θα μας έφερνε πίσω στο σημείο εκκίνησης", προειδοποίησε η υπουργός Εμπορίου Λιζ Τρους σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Daily Telegraph. 

"Εάν δεν αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό θα οφείλεται στο ότι το Κοινοβούλιο εμπόδισε την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της", δήλωσε υπουργός εξηγώντας ότι ο μόνος τρόπος για να αρθεί το αδιέξοδο είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για να εξασφαλισθεί μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον πρωθυπουργό.

"Δεν προσπαθούμε να το εξουδετερώσουμε, προσπαθούμε να προφυλάξουμε την βρετανική οικονομία, την απασχόλησης και τις δημόσιες υπηρεσίες", απάντησε στέλεχος του Εργατικού Κόμματους, ο Τζόναθαν Ασγουερθ στο BBC. "Ο υπεύθυνος τρόπος για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία συμφωνία τελωνειακής ένωσης και αυτό θα πρέπει να υποβληθεί στον βρετανικό λαό για να εκφράσει την άποψή του".

Εκτός της έγκρισης του βρετανικού κοινοβουλίου προς την συμφωνία του Brexit που τερματίζει 46 χρόνια κοινής ζωής και επιτρέπει μία συντεταγμένη αποχώρηση που συνοδεύεται από μεταβατική περίοδο που θα διαρκέσει τουλάχιστον ως το τέλος του 2020, θα χρειασθεί και η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Powered by TUODY Software