Χάος στη Χιλή: 11 νεκροί στις ταραχές- ΟΗΕ: Να γίνει ανεξάρτητη έρευνα...

Χάος στη Χιλή: 11 νεκροί στις ταραχές- ΟΗΕ: Να γίνει ανεξάρτητη έρευνα...

Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ταραχές που συγκλόνισαν τη Χιλή, ανακοίνωσε η κυβερνήτης του Σαντιάγο, Κάρλα Ρουμπιλάρ, αναθεωρώντας προς τα πάνω τον προηγούμενο απολογισμό που έκανε λόγο για επτά νεκρούς.

«Ο αριθμός των νεκρών στη διάρκεια των τελευταίων ημερών έχει φθάσει τους έντεκα. Είχαμε τρεις νεκρούς προχθές (Σάββατο 19.10.2019) και οκτώ χθες Κυριακή (20.10.2019)», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ, το συνδικάτο των εργαζομένων στο ορυχείο χαλκού Escondida BHP ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει απεργία την Τρίτη (22.10.2019) σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές στη Χιλή, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του συνδικάτου στο πρακτορείο Reuters.

«Η απεργία είναι προειδοποιητική», δήλωσε ο Πατρίσιο Τάπια, πρόεδρος του συνδικάτου Union #1 του Escondida. Είπε πως οι εργάτες θα απεργήσουν «σε τουλάχιστον μία βάρδια» την Τρίτηο.

Ο υπουργός Ορυχείων Μπάλντο Προκούρικα δήλωσε στο Reuters πως τα ορυχεία της χώρας λειτούργησαν κανονικά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η Escondida είναι το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο.

Από την πλευρά της, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, πρώην πρόεδρος της Χιλής, ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τους θανάτους διαδηλωτών μέσα στο Σαββατοκύριακο σε ταραχές και λεηλασίες που συγκλονίζουν τη χώρα.

Η Μπατσελέτ έκανε λόγο για «ανησυχητικές καταγγελίες» υπέρμετρης χρήσης βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Στην ανακοίνωσή της, η Ύπατη Αρμοστής δεν έκανε ρητή αναφορά στον διάδοχό της τον πρόεδρο Σεμπάστιαν Πινέρα, ενώ ζήτησε την άμεση έναρξη διαλόγου και να σταματήσουν οι «εμπρηστικές δηλώσεις», οι οποίες προειδοποίησε πως μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Την Κυριακή (20.10.2019), ο Πινέρα δήλωσε πως επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πόλεις στο νότιο και βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις και εμπρηστικές επιθέσεις. «Βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός εχθρού ισχυρού, αδυσώπητου, που δεν σέβεται τίποτε και κανέναν κι είναι έτοιμος να κάνει χρήση βίας και να εγκληματήσει χωρίς κανένα όριο», τόνισε ο Πινιέρα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του από το αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων στο Σαντιάγο.

«Οι αρχές πρέπει να δράσουν σε αυστηρή συμφωνία με τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε εφαρμογή του μέτρου της κατάστασης έκτακτης ανάγκης πρέπει να επιβάλλεται κατ' εξαίρεση και να απορρέει από το νόμο», υπογράμμισε η πρώην πρόεδρος της Χιλής.

Τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πιθανώς έως και 13, ενώ 44 έχουν τραυματιστεί, 9 εκ των οποίων σοβαρά και 283 έχουν συλληφθεί, σημείωσε η Μπατσελέτ, επικαλούμενη τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Συμπλήρωσε πως υπάρχουν αναφορές πως δεκάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν επίσης τραυματιστεί.

Η κυβερνήτης του Σαντιάγο, Κάρλα Ρουμπιλάρ, έκανε λόγο νωρίτερα για 11 νεκρούς στις ταραχές.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ανακοινώσει ότι ο αριθμός των συλληφθέντων που παραμένουν υπό κράτηση είναι 1.906.

Powered by TUODY Software