Συμφωνία για τη Συρία: Μεγάλοι κερδισμένοι Πούτιν-Ερντογάν- "Το φυσάει και δε κρυώνει" ο Τραμπ

Συμφωνία για τη Συρία: Μεγάλοι κερδισμένοι Πούτιν-Ερντογάν- "Το φυσάει και δε κρυώνει" ο Τραμπ

Λίγο πριν την εκπνοή της εκεχειρίας στη Συρία και ύστερα από μαραθώνιες συνομιλίες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατέληξαν σε μια συμφωνία, που πλέον αλλάζει τα δεδομένα στη χώρα του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Όπως επισημαίνει ο Guardian, και οι δύο πλευρές θεωρούνται νικητές, αφενός γιατί η Ρωσία ενισχύει το ρόλο της στη Μέση Ανατολή και ωφελεί τον σύμμαχό της, Μπασάρ αλ Άσαντ και αφετέρου γιατί η Τουρκία κατάφερε να εκδιώξει του Κούρδους από επίμαχες περιοχές της Συρίας.

Μάλιστα, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως ο Ερντογάν κατάφερε να πείσει τη Δαμασκό να εκχωρήσει τον έλεγχο σε περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας, διαλύοντας τον έλεγχο των Κούρδων. Σε αντάλλαγμα, η Μόσχα φαίνεται ότι απέσπασε τις διαβεβαιώσεις της Τουρκίας ότι θα σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Μεγάλος χαμένος θεωρείται ο Τραμπ που έσπευσε να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από την περιοχή, αφήνοντας αβοήθητους τους Κούρδους. Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας είχε ήδη μιλήσει για «εγκλήματα πολέμου, που συντελέστηκαν στη Συρία κι ότι θα πρέπει οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν», ενώ αποκάλυψε πως περιμένει την εντολή Τραμπ για να αναπτύξει εκ νέου τις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η συμφωνία κατέστησε τη Ρωσία τον πιο ισχυρό «παίχτη» στην περιοχή, ενώ πλέον στη ζώνη των συνόρων βρίσκονται Τούρκοι στρατιώτες, οι αντάρτες σύμμαχοι τούς, το SDF και στρατιώτες του Άσαντ, ενώ η Μόσχα είναι η μόνη διαπραγματευτική δύναμη ανάμεσά τους!

Κατά το Associated Press η συμφωνία αλλάζει τον χάρτη της βορειοανατολικής Συρίας, αφήνοντας στην Τουρκία τον έλεγχο ενός τμήματος στη μέση των συνόρων, ενώ το υπόλοιπο τμήμα των συνόρων θα είναι στα χέρια της Τουρκίας, της Ρωσίας και τη Συρίας.

Ο διευθυντής του τουρκικού προγράμματος στο Washington Institute, Σόνερ Καγκαπτάι, δίνει τα εύσημα στον Ερντογάν: «Το αποτέλεσμα της συνάντησης Πούτιν- Ερντογάν δείχνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει γίνει εξπέρ στο να επηρεάζει ΗΠΑ και Ρωσία τον έναν εναντίον του άλλου, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για την Άγκυρα. Η Τουρκία πήρε τη ζώνη ασφαλείας που ήθελε όλο αυτό τον καιρό».

Τι ανέφερε ο Άσαντ για τη συμφωνία

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο ο Σύρος ομόλογός του Μπασάρ αλ Άσαντ εκτίμησε ότι "αυτοί που είχαν αυτονομιστικά σχέδια ευθύνονται για τις εξελίξεις που υπήρξαν", αναφερόμενος στους Κούρδους, όπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο SANA.

Υπενθύμισε εξάλλου την "πλήρη εναντίωσή του σε οποιαδήποτε εισβολή στο συριακό έδαφος υπό οποιοδήποτε όνομα και πρόφαση".

Ο Άσαντ επανέλαβε επανειλημμένα ότι τελικά η κυβέρνησή του θα αποκτήσει τον έλεγχο του συνόλου της Συρίας.

Η συμφωνία

Η Μόσχα και η Άγκυρα θα διευκολύνουν από κοινού την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη Συρία, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας στο οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές.

Το κείμενο αυτό αναφέρει ότι θα ξεκινήσουν "κοινές προσπάθειες για να διευκολυνθεί η επιστροφή των προσφύγων με ασφαλή τρόπο" σε εθελοντική βάση.

Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί τον επαναπατρισμό δύο εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η στρατιωτική επιχείρηση "Πηγή της Ειρήνης" της Τουρκία τερματίζεται και οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων.

Με βάση τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Μόσχα και Άγκυρα, οι συριακές και οι ρωσικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στη βορειοανατολική Συρία από την οποία θα απομακρύνουν τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) με τον εξοπλισμό τους σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα.

Οι κουρδικές συριακές δυνάμεις θα έχουν προθεσμία 150 ωρών για να αποχωρήσουν.  Εξαίρεση αποτελεί η de facto κουρδική πόλη Καμισλί. Η συμφωνία όμως περιλαμβάνει τόσο τη στρατηγική πόλη Μανμπίτζ, για την οποία έγιναν σφοδρές μάχες κατά την τουρκική εισβολή, όσο και τη σημαντική πόλη για τους Κούρδους, Κομπάνι.

Οι κοινές περιπολίες ρωσικών και τουρκικών δυνάμεων θα αρχίσουν σε έξι ημέρες, σε μια στενότερη λωρίδα, πλάτους 10 χιλιομέτρων, στην "ασφαλή ζώνη" την οποία επιδιώκει να δημιουργήσει η Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία.

Ρωσία και Τουρκία θα δημιουργήσουν επίσης έναν κοινό μηχανισμό επίβλεψης και επαλήθευσης της εφαρμογής της συμφωνίας τους στη Συρία.

Powered by TUODY Software